(Άρθρο): "Το αποτύπωμα της Μεταπολίτευσης"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα Voria.gr, που δημοσιεύτηκε στις 26 Ιουλίου 2024

"Το αποτύπωμα της Μεταπολίτευσης"

Με αφορμή τη φετινή συμπλήρωση 50 χρόνων Δημοκρατίας, το ερώτημα "τι είναι τελικά η Μεταπολίτευση", αποτελεί μια επίκαιρη συζήτηση που μας αφορά, ανεξάρτητα από το τι πιστεύει ο καθένας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αλλαγές, οι ρήξεις και οι τομές που καλλιεργήθηκαν και αναπτύχθηκαν στον ιστορικό χρόνο των πέντε δεκαετιών, άλλαξαν την ελληνική ιστορία του 20ου αιώνα, με αποκορύφωμα την εμπέδωση της Δημοκρατίας, του Κοινοβουλευτισμού και την πλειοψηφική αποδοχή του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας.

Μπορούμε να αποτιμήσουμε αυτήν την περίοδο; Απαντώ πως ναι, αρκεί να την αξιολογήσουμε ως συνολική εμπειρία, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της και όχι αποσπασματικά. Για όσους επικεντρώνουν στα αρνητικά χαρακτηριστικά της, λειτουργεί ως βολικό άλλοθι, γιατί συμπυκνώνει πτυχές του κακού (εθνικού) μας εαυτού, όπως το πελατειακό κράτος, η έξαρση του λαϊκισμού, το τραύμα της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, για τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, από το 1974 έως σήμερα, η πατρίδα μας απολαμβάνει την καλύτερη, ομαλότερη και πιο ώριμη Δημοκρατία που είχε από συστάσεως του ελληνικού κράτους, με ισχυρά θεσμικά αντίβαρα, η οποία φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή. Χάρη στη δική του οραματική πολιτική, σήμερα η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα με ισχυρούς θεσμούς, σταθερή οικονομική ανάπτυξη και στιβαρή εξωτερική πολιτική.

Ασφαλώς η περίοδος της Μεταπολίτευσης δεν ήταν μια ευθεία γραμμή, αφού στη διάρκειά της δεν πετύχαμε όλους τους εθνικούς στόχους που θέσαμε, ούτε αξιοποιήσαμε στο έπακρο τα "εργαλεία" που μας διατέθηκαν. Μεσολάβησε η οικονομική κρίση, όμως ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι στο πέρασμα των δεκαετιών καταφέραμε εν τέλει να πατούμε ως κοινωνία σε στέρεο και ασφαλές έδαφος.
Όμως, η συζήτηση για τη Μεταπολίτευση είναι μια δυναμική διαδικασία η οποία δεν εξαντλείται στο σήμερα, αλλά έχει προεκτάσεις και τα επόμενα χρόνια. Πώς οραματιζόμαστε την Ελλάδα την επόμενη πενταετία ή την επόμενη δεκαετία, ειδικότερα σε ένα περιβάλλον με κατακλυσμιαίες αλλαγές που όλοι βιώνουμε και επηρεάζουν κάθε πτυχή της ζωής μας;

Η απάντηση είναι άμεσα συνδεδεμένη με το πολιτικό αφήγημα που υπηρετεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το οποίο συνενώνεται με την πρόοδο που συντελείται γύρω μας, αναζωογονώντας την Δημοκρατία μας και θέτοντας τις βάσεις για μια δυναμική οικονομία, μακριά από τις χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της, που απαντά στα στοιχήματα και τις προκλήσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.
Με "προίκα", λοιπόν, το θετικό πρόσημο της Μεταπολίτευσης, η πατρίδα μας θέτει συνειδητά τις προτεραιότητές της και εκπέμπει σιγουριά και υπερηφάνεια τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα σύγχρονο κράτος, που άλλαξε επίπεδο, αφού πλέον διαθέτει εξωστρεφή οικονομία, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, χαμηλούς φόρους, σύγχρονη παιδεία και είναι θωρακισμένη αμυντικά.