(Άρθρο): "Να μη χάσουμε την επαφή με την κοινωνία"

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Παρασκήνιο" στις 22 Ιουνίου 2024

"Να μη χάσουμε την επαφή με την κοινωνία"

Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είμαι ευθύς! Το ποσοστό που καταγράψαμε στην κάλπη δεν ήταν το επιθυμητό και το γεγονός ότι περάσαμε κάτω από τον πήχη που έθεσε ο Πρόεδρος της ΝΔ και Πρωθυπουργός, (οφείλει και πρέπει να) μας προβληματίζει. Οι αλλαγές στη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου σηματοδοτούν την επανεκκίνηση της κυβέρνησης, καθώς το μήνυμα που μας έστειλαν οι πολίτες το βράδυ της 9ης Ιουνίου ήταν να προχωρήσουμε πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά, πιο τολμηρά στην υλοποίηση του προγράμματος για το οποίο μας ψήφισαν οι πολίτες πριν ένα χρόνο.
Συμφωνώ ότι η αναδιάρθρωση του κυβερνητικού σχήματος ήταν απαραίτητη, το ίδιο η ενίσχυση και η αναδιάταξη του επιτελικού κράτους. Και αφού έγιναν διορθωτικές κινήσεις, τώρα πρέπει να περάσουμε από τη θεωρία στις πράξεις, διότι εκείνο που έχει σημασία στην προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινότητας των συμπολιτών μας είναι να εφαρμοστούν οι κατάλληλες πολιτικές που θα βάλουν τέλος στην ακρίβεια και θα γεφυρώσουν την απόσταση που καταγράφεται σήμερα ανάμεσα στη ΝΔ και σε περίπου 750.000 συμπατριώτες μας, από όλα τα κοινωνικά στρώματα και τις ηλικίες, που ενώ στις εθνικές εκλογές του 2023 στήριξαν το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ένα χρόνο μετά επέλεξαν είτε να απέχουν είτε να στηρίξουν με την ψήφο τους άλλο πολιτικό φορέα.
Με λίγα λόγια, πρέπει να μη χάσουμε την επαφή με την κοινωνία! Να αποδείξουμε με μετρήσιμα αποτελέσματα ότι ακούμε τον σφυγμό όλων των κοινωνικών ομάδων και ότι το μήνυμα που μας έστειλαν μέσω της κάλπης, ελήφθη!
Όταν, για παράδειγμα, τον Ιούνιο του 2023 ψήφισε ΝΔ το 43,3% των αγροτών και τον Ιούνιο του 2024 μας εμπιστεύθηκε μόλις το 28,1%, σημαίνει ότι πρέπει να μελετήσουμε προσεκτικά τι κάναμε λάθος. Όταν στους νέους χάσαμε 17 μονάδες, στους ελεύθερους επαγγελματίες 16 μονάδες, στους συνταξιούχους 11 μονάδες και στη μεσαία τάξη άλλες 12, πρέπει να επανεξετάσουμε πολιτικές και συμπεριφορές, που προβλημάτισαν την κοινωνία. Οφείλουμε το κάνουμε πριν διαρραγεί η σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 5 χρόνια. Μια σχέση που επιβεβαιώθηκε στις 9 Ιουνίου αφού η ΝΔ συνεχίζει να αθροίζει στην εκλογική της δύναμη τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
Γι' αυτό, ας αφήσουμε στην άκρη το... αυτομαστίγωμα και ας πιάσουμε δουλειά, προκειμένου η Ελλάδα να πορευτεί σταθερά, τολμηρά, μπροστά. Ακριβώς όπως ανέφερε το προεκλογικό μας σύνθημα, πέρυσι τέτοια εποχή. Γιατί, σε τελική ανάλυση, εκείνο που έχει σημασία, είναι μονάχα η αποτελεσματικότητα.