(Άρθρο): «Διορθώνουμε αδικίες, μειώνουμε τη φορολογία, αυξάνουμε το εισόδημα»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Theopinion.gr», που δημοσιεύτηκε στις 22 Απριλίου 2024

«Διορθώνουμε αδικίες, μειώνουμε τη φορολογία, αυξάνουμε το εισόδημα»

Όταν τον περασμένο Ιούλιο η Κυβέρνηση κατέθετε τις προγραμματικές δηλώσεις της, είχαμε αναγάγει τον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό της χώρας ως κεντρική στρατηγική επιδίωξη της νέας μας θητείας. Παρουσιάσαμε στοχευμένες μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν διαχρονικές παθογένειες και ως απώτερο σκοπό έχουν να βελτιώσουν την καθημερινότητά μας. Όχι μόνο σε επίπεδο λειτουργίας του κράτους, αλλά σε όλα τα πεδία και αναφέρομαι στην οικονομία, στην υγεία, στην άμυνα, στην εκπαίδευση και σε άλλα πολλά.
Όπως είχε επισημάνει τότε ο Πρωθυπουργός: "Όλοι μαζί οικοδομούμε μια πατρίδα παραγωγική, κοινωνική, πράσινη, ψηφιακή". Μια πατρίδα δίκαιη
και ισχυρή, που θα πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη. Μια από αυτές τις μεταρρυθμίσεις, ανοίγοντας τον εθνικό βηματισμό προς το μέλλον, είναι και η ριζική αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.
Επί της ουσίας εκσυγχρονίζουμε και προσαρμόζουμε
τη Φορολογική Διοίκηση στις απαιτήσεις των καιρών, καθώς τη βοηθούμε να περάσει στην εποχή των αυτοματοποιημένων διαδικασιών, της απλοποίησης, της ψηφιοποίησης και πάνω από όλα της απόλυτης διαφάνειας που έτσι και αλλιώς αποτελεί θεμέλιο της λειτουργίας της. Πλέον, με τα νέα δεδομένα, η επικοινωνία φορολογουμένων και εφορίας γίνεται ταχύτερη και αποδοτικότερη, αφού θα πραγματοποιείται μονάχα ηλεκτρονικά.
Έτσι εξασφαλίζουμε την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, την ίδια ώρα που η ΑΑΔΕ καθορίζει με ακρίβεια είδη ελέγχου και προσδιορισμού του φόρου, χρονικά όρια για τη διενέργεια των ελέγχων και εξειδικεύει το χρονικό διάστημα της παραγραφής σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Με τον τρόπο αυτό αφενός προστατεύεται ο φορολογούμενος, αφετέρου διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου, καλλιεργώντας μια κουλτούρα εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων που μας συνοδεύουν. Ήδη, προς αυτήν την κατεύθυνση, γίνονται σημαντικά βήματα, αφού τα ποσοστά συμμόρφωσης των φορολογουμένων είναι πολύ υψηλότερα συγκριτικά με το παρελθόν. Σκεφτείτε μονάχα ότι όσον αφορά στην καταβολή του ΦΠΑ, το ποσοστό συμμόρφωσης φτάνει στο 98,5%, που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των υπόχρεων πληρώνει την οφειλή του εντός των προθεσμιών. Και επειδή το φορολογικό σύστημα πρέπει να είναι σύμμαχος της κοινωνικής συνοχής, δίνουμε την ευκαιρία σε περίπου 230.000 συμπολίτες μας να αναβιώσουν παλαιές ρυθμίσεις και να κλείσουν τις εκκρεμότητές τους.
Δίπλα στη βελτίωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας θα προσθέσουμε το 2025 ελαφρύνσεις και μειώσεις φόρων 870 εκατομμυρίων ευρώ, όπως γνωστοποίησε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Άρα, διορθώνουμε αδικίες του παρελθόντος, μειώνουμε τη φορολογία, αυξάνουμε εισοδήματα,
προσελκύουμε επενδύσεις, θεραπεύουμε τις παθογένειες. Ημέρα με την ημέρα, μήνα με το μήνα,
χρόνο με το χρόνο, η Ελλάδα γίνεται καλύτερη. Και θα συνεχίσει να προοδεύει, γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι η πιο υπεύθυνη Κυβέρνηση της χώρας στα χρόνια της Μεταπολίτευσης και το τιμόνι της κρατά ο πιο αποτελεσματικός Πρωθυπουργός στην Ευρώπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.