(Άρθρο): "Η επιστολική ψήφος μεγαλώνει την Ελλάδα"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα "Thesstoday.gr", που δημοσιεύτηκε στις 09 Φεβρουαρίου 2024

"Η επιστολική ψήφος μεγαλώνει την Ελλάδα"

Κατά την προσωπική μου άποψη είναι σημαντικό και εξόχως συμβολικό ότι στη νέα κοινοβουλευτική χρονιά κάναμε... ποδαρικό με την υπερψήφιση της επιστολικής ψήφου που αφορά όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως εάν κατοικούν στο εξωτερικό ή εντός της χώρας.
Δεν πρόκειται για μια δεξιά, αριστερή ή κεντρώα πολιτική, αλλά για μέσο εμβάθυνσης της Δημοκρατίας μας, την αναγκαιότητα της οποίας αναγνωρίζουν και υποστηρίζουν 7 στους 10 συμπολίτες μας, όπως αποτυπώνεται σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Άρα, στη συμπλήρωση 50 χρόνων Μεταπολίτευσης, η Ελλάδα επιτυγχάνει ένα ποιοτικό άλμα δημοκρατίας. Διότι, δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι ο συγκεκριμένος νόμος του Κράτους είναι μια ριζοσπαστική και προοδευτική τομή εκσυγχρονισμού, η οποία προφανώς δεν αλλοιώνει το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως ισχυρίζονται όσοι αντιτάσσονται σε αυτήν, αλλά βελτιώνει την εκλογική διαδικασία, διευρύνει το εκλογικό σώμα, αυξάνει τη συμμετοχή, φέρνοντας τους πολίτες πιο κοντά στην πολιτική και στο αναφαίρετο δικαίωμα της άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος. Και αυτό, γιατί αίρονται όλα τα αντικειμενικά εμπόδια που στερούν από όσους έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν να ψηφίσουν από απόσταση στις προσεχείς ευρωεκλογές το κόμμα και τους υποψήφιους της επιλογής τους.
Συν τοις άλλοις, είναι ζήτημα ποιότητας της δημοκρατίας. Δεν νοείται η σύνθεση κανενός κοινοβουλίου εθνικού ή ευρωπαϊκού, να εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες όπως τι καιρό θα κάνει την ημέρα των εκλογών, τις δουλειές, τις σπουδές ή την οικονομική δυνατότητα της καθεμιάς και του καθενός να μεταβεί στον τόπο όπου είναι εγγεγραμμένος.
Κάνω αυτήν την επισήμανση, θέλοντας να καταδείξω ότι η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου είναι επίκαιρη όχι μόνο γιατί επιτρέπει την ουσιαστική συμμετοχή στις εκλογές των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά και γιατί προσφέρει διέξοδο σε συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα, προβλήματα υγείας και μεγάλης ηλικίας. Και για να μην υπάρξουν παρερμηνείες, δεν χορηγούμε κανένα δικαίωμα ψήφου, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι κακοπροαίρετα, αλλά διευκολύνουμε την άσκηση του ήδη υπάρχοντος δικαιώματος. Παράλληλα, καταπολεμούμε την αποχή και εφαρμόζουμε αυξημένες δικλείδες ασφάλειας και διαφάνειας. Είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια με απόλυτη επιτυχία σε άλλες δημοκρατίες, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο την εκλογική διαδικασία πιο αντιπροσωπευτική. Γιατί έτσι ενδυναμώνουμε τη Δημοκρατία μας και μαζί της την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην πολιτική!
Συνοψίζοντας, αποδεικνύουμε με χειροπιαστά αποτελέσματα τη συνέπεια λόγων και πράξεων που διακρίνει την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η απόφασή μας να κάνουμε τους απανταχού Έλληνες κοινωνούς αυτής της προσπάθειας και να τους φέρουμε ακόμα πιο κοντά στη χώρα και στην πολιτική ζωή, είναι αταλάντευτη. Και το πετυχαίνουμε μέσα από πρωτοβουλίες και νομοθετήματα όπως η επιστολική ψήφος που μεγαλώνει την Ελλάδα.