(Άρθο): "Η Ελλάδα του 2024 εκπέμπει αισιοδοξία και σταθερότητα"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα "Grtimes.gr", που δημοσιεύτηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2024

"Η Ελλάδα του 2024 εκπέμπει αισιοδοξία και σταθερότητα"

To 2024 είναι χρονιά ισχυρής μεταρρυθμιστικής ορμής καθώς η Κυβέρνηση συνεχίζει στο δρόμο των απτών αποτελεσμάτων, έχοντας ως στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας για κάθε πολίτη. Η μεταρρύθμιση της επιστολικής ψήφου, αλλά και εκείνες που έπονται, όπως για παράδειγμα η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και η κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στα πανεπιστήμια, είναι προεκλογικές δεσμεύσεις που γίνονται πράξεις. Αθροιστικά συνθέτουν ένα παζλ μεγάλων αλλαγών που κρατούν την Ελλάδα σταθερά στην τροχιά της γρήγορης σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι υπερβολή η επισήμανση πως η επιστολική ψήφος είναι μια ριζοσπαστική και προοδευτική τομή εκσυγχρονισμού, η οποία δεν αλλοιώνει το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά βελτιώνει την εκλογική διαδικασία. Και αυτό όχι ως αυθαίρετο συμπέρασμα, μα ως τεκμηριωμένη άποψη που εδράζεται σε συγκεκριμένους λόγους.
Πρώτον, διευρύνει το εκλογικό σώμα. Δεύτερον, αυξάνει τη συμμετοχή. Τρίτον, φέρνει τους πολίτες πιο κοντά στην πολιτική και στο αναφαίρετο δικαίωμα της άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, αφού αίρονται όλα τα αντικειμενικά εμπόδια που στερούν από όσους έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν να ψηφίσουν από απόσταση στις προσεχείς ευρωεκλογές το κόμμα και τους υποψήφιους της επιλογής τους.
Συν τοις άλλοις, είναι και ζήτημα ποιότητας της δημοκρατίας μας. Διότι δεν νοείται η σύνθεση κανενός εθνικού ή ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες όπως τι καιρό θα κάνει την ημέρα των εκλογών, τις δουλειές, τις σπουδές ή την οικονομική δυνατότητα των ψηφοφόρων να μεταβούν στον τόπο όπου είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
Όμως η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου είναι επίκαιρη και για έναν ακόμα λόγο. Προσφέρει διέξοδο σε συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα, προβλήματα υγείας και μεγάλης ηλικίας.
Όσον αφορά εκείνες και εκείνους που υποστηρίζουν κακοπροαίρετα ότι χορηγούμε δικαίωμα ψήφου, η απάντηση είναι ότι διευκολύνουμε την άσκηση του ήδη υπάρχοντος, εφαρμόζοντας δικλείδες ασφαλείας και διαφάνειας, αντιμετωπίζοντας στο πεδίο την αποχή. Άλλωστε, πρόκειται για μια πρακτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια με απόλυτη επιτυχία σε άλλες δημοκρατίες, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο την εκλογική διαδικασία πιο αντιπροσωπευτική. Και μέσω της αντιπροσωπευτικότητας ενδυναμώνουμε τη Δημοκρατία μας και κατ' επέκταση την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην πολιτική!
Και για να είμαι σαφής, η επιστολική ψήφος δεν είναι ούτε δεξιά, ούτε αριστερή, ούτε κεντρώα πολιτική, αλλά ένα ωφέλιμο μέσο εμβάθυνσης της Δημοκρατίας μας, η οποία στην επέτειο της συμπλήρωσης 50 χρόνων Μεταπολίτευσης κάνει ένα ποιοτικό άλμα προς τα εμπρός. Προχωρούμε, λοιπόν, με ακόμα εντατικότερο ρυθμό την προώθηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, καθώς η Ελλάδα του 2024 εκπέμπει αισιοδοξία και σταθερότητα.