(Άρθρο): «Η αναβαθμισμένη οικονομία και ο προϋπολογισμός του 2024 ως δείκτης ανάπτυξης»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα «Πολιτική», που δημοσιεύτηκε στις 09 Δεκεμβρίου 2023

«Η αναβαθμισμένη οικονομία και ο προϋπολογισμός του 2024 ως δείκτης ανάπτυξης»

Η πρόσφατη αναβάθμιση του αξιόχρεού μας από έναν ακόμα γνωστό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, όπως ο Fitch, τέταρτος κατά σειρά, πιστοποιεί την τεράστια πρόοδο που συντελέστηκε στην πατρίδα μας τα τελευταία 4 χρόνια. Παράλληλα, πρόκειται για μια μεγάλη εθνική επιτυχία που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης και επενδυτική ώθηση στις αναπτυξιακές προοπτικές της, ενώ αποτελεί αναγνώριση της βελτίωσης που έχει καταγράψει το κράτος μας σε μια σειρά από τομείς και δραστηριότητες.
Το επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας είναι ο προϋπολογισμός του 2024, που λειτουργεί ως δείκτης της συντελούμενης ανάπτυξης και πιστοποίηση της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας, που "τρέχει" με τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και καταγράφει ρεκόρ άμεσων επενδύσεων. Την ίδια στιγμή, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ξεχωρίζουν η μείωση της ανεργίας στα προ κρίσης επίπεδα, το πρωτογενές πλεόνασμα που ξεπέρασε τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και η μείωση του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ της χώρας.
Επίσης, στον προϋπολογισμό του 2024 αποτυπώνονται οι πολιτικές της κυβέρνησης για τη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών, με την αύξηση των μισθών του δημοσίου τομέα, την αύξηση των συντάξεων κατά 3%, την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά, αλλά και την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στους 9 μήνες για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες.
Επιπρόσθετα, προβλέπεται η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη φαρμακευτική δαπάνη, η κατάργηση της μείωσης 30% επί των συντάξεων για τους απασχολούμενους συνταξιούχους, καθώς και η κατάργηση του παγώματος των τριετιών.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν στην πράξη ότι στην πατρίδα μας μπορεί να ασκηθεί υπεύθυνη αναπτυξιακή πολιτική η οποία να έχει δυο διαστάσεις. Από τη μια της δημοσιονομικής σοβαρότητας και από την άλλη της κοινωνικής συνοχής.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι οτι υλοποιούμε παρεμβάσεις που επιστρέφουν στην κοινωνία ως μέρισμα της ανάπτυξης και προϊόν της αποτελεσματικής και συνετής δημοσιονομικής πολιτικής της τελευταίας τετραετίας. Για παράδειγμα, οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους -οι πρώτες μετά από 14 χρόνια- αφορούν περίπου 660.000 συμπολίτες μας, ενώ η αύξηση των συντάξεων επηρεάζει θετικά 1.800.000 συνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά ή με προσωπική διαφορά έως 10%.
Σε κάθε περίπτωση, όπως έχω επισημάνει κατά κόρον στις δημόσιες τοποθετήσεις μου, ο προϋπολογισμός του 2024 κλείνει οριστικά τον κύκλο της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας.
Φυσικά δεν επιστρέφουμε εξ ολοκλήρου στα επίπεδα προ του 2009, όμως η σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη σε μισθολογικό επίπεδο είναι μια πραγματικότητα που δεν αμφισβητείται.
Η Ελλάδα προχωρά σταθερά, οι δείκτες του αναπτυξιακού της ρολογιού κινούνται μόνο μπροστά και πλέον ήρθε η στιγμή να απολαύσουμε τους κόπους των πολυετών προσπαθειών μας.