(Άρθρο): «Η κλιματική αλλαγή δεν είναι δικαιολογία αλλά η νέα πραγματικότητα»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα «Το Μανιφέστο», που δημοσιεύτηκε στις 24 Αυγούστου 2023.

«Η κλιματική αλλαγή δεν είναι δικαιολογία αλλά η νέα πραγματικότητα»

Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα και συνεχείς αναζωπυρώσεις σε διαφορετικές περιοχές, την ώρα που επικρατούν ακραίες συνθήκες καύσωνα και ισχυρών ανέμων, οι οποίες καθιστούν εξαιρετικά δύσκολες τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής. Από τα ξημερώματα του Σαββάτου μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης, στην ελληνική επικράτεια εκδηλώθηκαν 300 εστίες φωτιάς, με τις 93 εξ αυτών να ξεσπούν μόνο το τελευταίο 24ωρο, καίγοντας περισσότερα από 400.000 στρέμματα γης, σύμφωνα με την μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Όσα συμβαίνουν και καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα είναι πιο κρίσιμα και καταστροφικά από το μπαράζ πυρκαγιών του περασμένου Ιουλίου, όταν οι φλόγες απείλησαν τη Ρόδο, τη Νέα Αγχίαλο, τη Λαμία, τη Μάνδρα, το Λουτράκι, τα Δερβενοχώρια. Γι' αυτό και οι ειδικοί επιστήμονες χαρακτηρίζουν το 2023 ως μια από τις πλέον καταστροφικές χρονιές των τελευταίων 15 χρόνων.
Τα περιβαλλοντικά δεδομένα θα οριστικοποιηθούν με την οριοθέτηση των πυρκαγιών. Ωστόσο είναι σαφές ότι η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, απαιτεί σύνεση και όχι λαϊκίστικες και καταγγελτικές κορώνες, όπως αυτές που εξαπολύει η αντιπολίτευση πάνω στα καμμένα.
Ο θάνατος των άτυχων μεταναστών στη Δαδιά, όπως και συνέβη με το ναυάγιο της Πύλου, αλλά και όπως επιχειρήθηκε με τον υποτιθέμενο θάνατο της ανύπαρκτης Μαρίας στον Έβρο, γίνεται όχημα εξυπηρέτησης και υποδαύλισης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Απέναντι σε αυτήν την απαράδεκτη και επικίνδυνη τακτική, η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάσταση με την οφειλόμενη σοβαρότητα, δίχως να αρνείται λάθη και παραλείψεις, που σε καμία περίπτωση δεν προκάλεσαν τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Ως γενική διαπίστωση όλοι συμφωνούμε ότι στο χώρο της πυρόσβεσης πρέπει να γίνουν πολλά. Τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και στα μέσα που πρέπει να αποκτηθούν. Όμως ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι η κλιματική κρίση καθιστά τις πυρκαγιές πιο επιθετικές. Δεν επικαλούμαι την κλιματική αλλαγή ως δικαιολογία, αλλά δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι πλέον δοκιμάζει τις αντοχές μας. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο που εξελίσσεται ραγδαία, δίχως -επαναλαμβάνω- να συνιστά άλλοθι για λάθη και παραλείψεις στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
Όμως ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε τη μεγάλη εικόνα, αναγνωρίζοντας οτι οι προκλήσεις του σήμερα δεν αντιμετωπίζονται με παραδοσιακά μέσα. Επιβάλλεται μια διαφορετική προσέγγιση, προετοιμασία και αντιμετώπιση. Πόσο μάλλον, όταν φέτος η συνολική δύναμη δασοπυρόσβεσης αριθμεί αθροιστικά 16.080 πυροσβέστες, ενώ τα εθνικά και μισθωμένα εναέρια μέσα που διαθέτουμε ανέρχονται σε 89 αεροσκάφη και ελικόπτερα, έξι περισσότερα συγκριτικά με πέρυσι.
Ας κοιτάξουμε, λοιπόν, το πρόβλημα κατάματα, διότι το φετινό καλοκαίρι ο δείκτης επικινδυνότητας έφτασε σε επίπεδα κόκκινου συναγερμού (επίπεδο 5) συνολικά εφτά φορές, όταν το 2021 ήταν τέσσερις φορές, το 2019 δυο φορές και το 2012 μόλις μια φορά.
Όσον αφορά στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, υπενθυμίζω οτι με σύμμαχο το 112 πραγματοποιήθηκαν αποτελεσματικές, οργανωμένες και συντονισμένες εκκενώσεις χωριών, οικισμών αλλά και δομών υγείας. Μόνο στον Έβρο μετακινήθηκαν περίπου 13.000 συμπατριώτες μας, με αποκορύφωμα την απόλυτα επιτυχημένη προληπτική εκκένωση του Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.
Τέλος, θέλω να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες τις δυνάμεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος. Η πολυδιάσπαση, κυρίως των εναέριων μέσων λόγω των πολλαπλών μετώπων, δυσκολεύει το έργο τους. Όμως, σε κάθε περίπτωση, τους αξίζει ο σεβασμός και ο θαυμασμός γιατί νυχθημερόν δίνουν με αυταπάρνηση σκληρές μάχες με τις φλόγες. Τα υπόλοιπα θα τα αξιολογήσουμε και θα τα συζητήσουμε όταν σβήσει και η τελευταία πυρκαγιά.