(Άρθρο): «Στη μάχη με τις φλόγες προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Thesstoday.gr», που δημοσιεύτηκε στις 24 Αυγούστου 2023

«Στη μάχη με τις φλόγες προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής»

Ξεκινώ αυτό το κείμενο εκφράζοντας δημόσιες ευχαριστίες στους πυροσβέστες και τους εθελοντές που βρίσκονται νυχθημερόν στα πολλά ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, δίνοντας με αυταπάρνηση σκληρές μάχες με τις φλόγες. Τους αξίζει απεριόριστος θαυμασμός, καθότι η πατρίδα μας βιώνει μια εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη κατάσταση.
Οι αλλεπάλληλες εστίες ανάφλεξης αποδεικνύουν ότι το φετινό καλοκαίρι είναι το δυσκολότερο ως προς τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η οποία καθημερινά μας υπενθυμίζει ότι είναι παρούσα. Δεν την επικαλούμαι ως δικαιολογία, αλλά ως μια πραγματικότητα η οποία καθιστά τις πυρκαγιές πιο επιθετικές, γεγονός που συνιστά επιτακτική ανάγκη να εκπονήσουμε νέα σχέδια ανθεκτικότητας απέναντι στους φυσικούς κινδύνους, είτε πρόκειται για πυρκαγιά, πλημμύρα ή καύσωνα.
Οι προκλήσεις του σήμερα δεν αντιμετωπίζονται με παραδοσιακά μέσα. Επιβάλλεται, λοιπόν, μια διαφορετική προσέγγιση, προετοιμασία και αντιμετώπιση, όσον αφορά στην πρόληψη. Από εκεί και πέρα οφείλουμε να μην παρασυρθούμε από το δικαιολογημένο θυμό και να επικεντρωθούμε στη μεγάλη εικόνα, σύμφωνα με την οποία το φετινό καλοκαίρι ο δείκτης επικινδυνότητας έφτασε σε επίπεδα κόκκινου συναγερμού (επίπεδο 5) συνολικά εφτά φορές, όταν το 2021 ήταν τέσσερις φορές, το 2019 δυο φορές και το 2012 μόλις μια φορά. Εάν συνυπολογιστεί η παρατεταμένη ανομβρία των τελευταίων 2,5 μηνών, οι ισχυροί άνεμοι, αλλά και η παράνομη ανθρωπογενή δραστηριότητα, γίνεται αντιληπτό πως διαμορφώθηκαν οι συνθήκες που οδήγησαν στη σημερινή δύσκολη κατάσταση που όλοι βιώνουμε.
Αυτό φυσικά δεν αναιρεί το γεγονός ότι χάθηκαν δάση και περιουσίες. Όμως, στη μάχη με τις φλόγες σε όλη τη χώρα και τις ακραίες καταστάσεις που πυροδοτούν οι υψηλές θερμοκρασίες, τον πρώτο λόγο έχει πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Με σύμμαχο το 112 η χώρα κατόρθωσε σχεδόν να εκμηδενίσει τις απώλειες. Οι οργανωμένες και συντονισμένες εκκενώσεις χωριών, οικισμών αλλά και δομών υγείας, αποδείχθηκαν αποτελεσματικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Έβρος όπου μετακινήθηκαν περίπου 13.000 συμπατριώτες μας, με αποκορύφωμα την απόλυτα επιτυχημένη προληπτική εκκένωση του Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.
Όσον αφορά στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, για την οποία γίνεται μεγάλη συζήτηση στο σκέλος της πρόληψης, καλό είναι οι αποτιμήσεις να γίνουν όταν σβήσει και η τελευταία πυρκαγιά. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να παραβλέψει ότι το 2023 η συνολική δύναμη δασοπυρόσβεσης αριθμεί 16.080 πυροσβέστες. 11.260 μόνιμους, 2.390 πενταετούς υπηρεσίας και 2.430 εποχικούς πυροσβέστες, στους οποίους προστίθενται επιπλέον 500 πυροσβέστες των Ε.ΜΟ.Δ.Ε. (γνωστοί ως δασοκομάντος) και 4.185 εθελοντές πυροσβέστες. Σχετικά με τα συνολικά εναέρια μέσα που διαθέτουμε, εθνικά και μισθωμένα, φέτος ανέρχονται σε 89 αεροσκάφη και ελικόπτερα, έξι περισσότερα συγκριτικά με πέρυσι. Όλες και όλοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, προσπαθώντας να περιορίσουν την έκταση της πιο μεγάλης οικολογικής καταστροφής των τελευταίων δεκαετιών.
Κλείνοντας, αντί επιλόγου, θα υπενθυμίσω τη γλαφυρή περιγραφή του Γενικού Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών και Εκπροσώπου της Ελλάδας για την κλιματική αλλαγή, κ. Χρήστου Ζερεφού, ο οποίος σε παλαιότερη συνέντευξή του κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει "να μάθουμε να ζούμε δυστυχώς με ακραία φαινόμενα".