(Άρθρο): «Αλλάζουμε όσα μας πόνεσαν»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Grtimes.gr», που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023.

«Αλλάζουμε όσα μας πόνεσαν»

Το συλλογικό «τραύμα» που προκάλεσε το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών είναι ανοικτό και βαθύ. Όπως το πένθος που έχει καλύψει τη χώρα. Προφανώς δεν υπάρχουν λόγια που μπορούν να απαλύνουν τον πόνο για τις ζωές που χάθηκαν. Όμως, όσο θυμωμένοι και λυπημένοι νιώθουμε, τόσο αποφασισμένοι είμαστε να αλλάξουμε όσα μας πόνεσαν και να καλύψουμε κενά δεκαετιών στις υποδομές. Να κόψουμε τους «γόρδιους δεσμούς» του χθες και με ψυχραιμία να προχωρήσουμε στον πραγματικό εκσυγχρονισμό του Κράτους.
Η αλληλουχία των λαθών και των παραλείψεων τη μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου, σε συνδυασμό με την έλλειψη εμπειρίας και τη λάθος νοοτροπία των ανθρώπων που ήταν εντεταλμένοι να διεκπεραιώσουν την ασφαλή μετακίνηση του επιβατικού κοινού και οι οποίοι αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, αναδεικνύει τις παθογένειες που μας ταλανίζουν επί δεκαετίες.
Οι ηχογραφημένες συνομιλίες που «βλέπουν» το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν τη λανθασμένη νοοτροπία ενός στρεβλού συστήματος που αρνείται να αλλάξει. Σε καμία περίπτωση δεν αποποιούμαι τις ευθύνες που βαραίνουν συνολικά το πολιτικό σύστημα της πατρίδας μας... Αν το έργο της τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί αυτό το δυστύχημα θα ήταν πρακτικά αδύνατον να είχε συμβεί. Μα στην προκειμένη περίπτωση είναι πασιφανές ότι ο μοιραίος σταθμάρχης έμεινε μόνος του, αν και άπειρος, να διαχειριστεί μια κατάσταση που αποδείχθηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο ότι δεν μπορούσε να διαχειριστεί.
Ξεκαθαρίζω ότι σκοπός των παρεμβάσεων που δρομολογούνται από την πλευρά της Κυβέρνησης δεν είναι η στοχοποίηση του προσωπικού αλλά η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στην επιχειρησιακή επάρκεια του Οργανισμού μέσα από άμεσες διορθωτικές κινήσεις που βελτιώνουν το επίπεδο ασφάλειας των τρένων μας.
Γι' αυτό το λόγο, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, ήδη τεχνικό κλιμάκιο του ευρωπαϊκού οργανισμού για τους σιδηροδρόμους βρίσκεται στην Ελλάδα ώστε να δρομολογηθεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας και ασφάλειας. Επίσης, υπάρχει εκπόνηση σχεδίου για την αλλαγή φιλοσοφίας της προσέγγισης ασφάλειας στον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ, ενώ θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή αυστηρότερο πλαίσιο για κλοπές και δολιοφθορές στο σιδηροδρομικό δίκτυο.
Παράλληλα, η δικαστική έρευνα για τον εντοπισμό των αιτιών και την απόδοση ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών αναβαθμίστηκε, καθώς το Δικαστικό Συμβούλιο Λάρισας την ανέθεσε σε εφέτες ανακριτές, με το έργο της δικαιοσύνης να εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς και να επεκτείνεται σε κάθε κατεύθυνση.
Συνοψίζοντας, μπροστά μας έχουμε μια «μάχη» η οποία κινητοποιεί πολλές υγιείς δυνάμεις στην ελληνική κοινωνία και εντός του κρατικού μηχανισμού, που ζητούν ένα καλύτερο κράτος με περισσότερη λογοδοσία, περισσότερη αποτελεσματικότητα, περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη αξιοκρατία, περισσότερη αξιολόγηση, ώστε να διασφαλίσουμε με όλες τις δυνάμεις, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, ότι ποτέ ξανά δεν θα συμβεί μια τέτοια τραγωδία.