(Άρθρο): «Η ελληνική οικονομία είναι ανθεκτική και αναπτυσσόμενη»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Voria.gr», που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022.

«Η ελληνική οικονομία είναι ανθεκτική και αναπτυσσόμενη»

Παίρνοντας το λόγο στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής περιέγραψα τον προϋπολογισμό του 2023 ως ιστορικό, συμβολικό και κομβικό. Ιστορικό γιατί είναι ο πρώτος που καταρτίζεται μετά από 12 χρόνια εκτός του πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης. Συμβολικός, γιατί επιβεβαιώνει την ανάκτηση της οικονομικής μας αυτονομίας και κομβικός γιατί μας δείχνει το μέλλον. Πως, δηλαδή, η ορθολογική διαχείριση της οικονομίας οδηγεί σε μια αναπτυξιακή «έκρηξη» που συμπαρασύρει τις επόμενες γενιές. Με λίγα λόγια ο προϋπολογισμός του 2023 αντανακλά το κύρος και την αξιοπιστία που εκπέμπει πλέον η Ελλάδα, διότι η εθνική μας οικονομία αποδεικνύει πως είναι ανθεκτική και αναπτυσσόμενη. Μα πάνω από όλα πιστοποιεί πως διαθέτει ισχυρή προοπτική.
Πρώτα από όλα αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης 5,6% για το 2022 και 1,8% για το 2023. Αυτό σημαίνει ότι τη νέα χρονιά το ΑΕΠ θα υπερβεί τα 224 δισεκατομμύρια ευρώ, υψηλότερο κατά 25% συγκριτικά με το 2018. Δηλαδή, το 2023 η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με διπλάσιο ρυθμό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρά το γεγονός ότι ζούμε σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον οικονομικής επιβράδυνσης εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Δεύτερον, καταγράφεται σημαντική συρρίκνωση της ανεργίας. Την παραλάβαμε στο 17% και σήμερα είναι στο 12,5%. Υποχώρησε κοντά στις 5 μονάδες, καταγράφει τη χαμηλότερη τάση της τελευταίας 12ετίας και προσεγγίζει τα επίπεδα του 2010. Δεν έτυχε, πέτυχε! Όπως λέει και ο αρμόδιος Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.
Εάν δίπλα στην αποκλιμάκωση της ανεργίας προσθέσετε τη διπλή και οσονούπω τριπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, αυτόματα σχηματίζεται η εικόνα της αισθητής αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος κάθε εργαζόμενου και κάθε νοικοκυριού. Τρίτο σημείο στο οποίο αξίζει να σταθούμε είναι η σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Βάσει των εκτιμήσεων φέτος η χώρα μας αναμένεται να καταγράψει ιστορικό ρεκόρ όσον αφορά στις άμεσες ξένες επενδύσεις και στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Άρα, θα είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης στον ρυθμό αύξησης των επενδύσεων την επόμενη τριετία.
Όσον αφορά στις σημαντικές παρεμβάσεις για το 2023, η μόνιμη κατάργηση της καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους υπαλλήλους του δημοσίου, στους συνταξιούχους και στον ιδιωτικό τομέα αυξάνει το πραγματικό τους εισόδημα. Επίσης, η διατήρηση σε μόνιμη βάση της μείωσης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα προσφέρει πολύτιμες ανάσες στους συμπατριώτες μας. Το ίδιο θα συμβεί και με την επέκταση της αναστολής του ΦΠΑ για τις νέες οικοδομές και με την κατάργηση υπό προϋποθέσεις του τέλους επιτηδεύματος και με την επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων και σε μια σειρά άλλων υπηρεσιών.
Αυτές είναι ορισμένες, μόνο, από τις νέες φοροαπαλλαγές που θα προστεθούν στις περισσότερες από 50 μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών της τελευταίας τριετίας.
Αποδεικνύεται, λοιπόν, στην πράξη πως όσο εμείς προσελκύουμε επενδύσεις, η αντιπολίτευση μεμψιμοιρεί. Όσο εμείς μειώνουμε φόρους, η αντιπολίτευση φαντασιώνεται «Δούρειους Ίππους». Όσο εμείς ασκούμε υπεύθυνη και αξιόπιστη πολιτική, η αντιπολίτευση προσπαθεί να λύσει τα εσωτερικά της ζητήματα. Όσο εμείς αυξάνουμε το εθνικό εισόδημα κατά 27 δισεκατομμύρια ευρώ σε 33 μήνες παρά τις μεγάλες κρίσεις της πανδημίας και της ενέργειας, η αντιπολίτευση αναζητά άλλοθι στις δημοσκοπήσεις.