(Άρθρο): «Η έμφυλη ισότητα οδηγός μιας ισορροπημένης και υγιούς κοινωνίας»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Gritmes.gr», που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022.

«Η έμφυλη ισότητα οδηγός μιας ισορροπημένης και υγιούς κοινωνίας»

Σε όλες τις εκδηλώσεις που διοργάνωσα για την έμφυλη ισότητα, τις οποίες παρακολούθησαν εκατοντάδες γυναίκες των τοπικών κοινωνιών, επισήμανα ότι η ισότητα των φύλων δεν είναι μια μάχη που αφορά μόνο τις γυναίκες, αλλά πρέπει να αποτελέσει κατάκτηση της ανθρωπότητας για την εμπέδωση μιας ισορροπημένης και υγιούς κοινωνίας.
Μαζί με τις δυο ομιλήτριες, τις δικηγόρους Θούλη Παράσογλου και Ευγνωσία Ραφτοπούλου-Χατζηπρίμου, συζητήσαμε κάθε φορά εμπειρίες κοινωνικής, επαγγελματικής και οικονομικής ανισότητας που βιώνουν οι γυναίκες στην καθημερινότητα τους, ενώ ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί σε κάθε δράση το μείζον ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, σε μια περίοδο που το φαινόμενο των γυναικοκτονιών βρίσκεται σε έξαρση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.
Παίρνοντας το λόγο επισήμανα στις τοποθετήσεις μου ότι η ευαισθητοποίηση όλων μας απέναντι σε αυτά τα θλιβερά φαινόμενα είναι ένα σημαντικό βήμα. Γι' αυτό, πρόσθετα, χρειάζεται να γίνει κατανοητό από όλους ότι η σχέση μεταξύ των δυο φύλων δεν είναι συγκρουσιακή ούτε ανταγωνιστική. Κάθε άλλο... Πρέπει να είναι σχέση συνεργασίας, αλληλοκατανόησης, αλληλοσεβασμού και αλληλεκτίμησης. Μάλιστα, περιέγραψα το ζήτημα της ισότητας των φύλων ως έναν διαρκή αγώνα της ανθρωπότητας, εξηγώντας τη σημασία που έχει η αλλαγή να δρομολογηθεί από τη βάση της κοινωνίας ως κατάκτηση των αναγκών του σήμερα.
Εξ ου η παρότρυνσή μου να αμφισβητήσουμε εδραιωμένα στερεότυπα ώστε οι έμφυλες ανισότητες να πάψουν να αναπαράγονται και να βαθαίνουν. Ως εκ τούτου καμία γυναίκα δεν πρέπει να είναι μόνη, καμία γυναίκα δεν πρέπει να είναι απροστάτευτη, καμία γυναίκα δεν πρέπει να εκτεθειμένη σε κινδύνους. Αντίθετα, πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους και να μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη όταν αυτά παραβιάζονται.
Σε τελική ανάλυση, κανένας στόχος δεν κατακτιέται πραγματικά εάν δεν κατακτιέται καθημερινά!
Όπως και να έχει, η ισότητα των φύλων είναι δείκτης της Δημοκρατίας μας και πρέπει να ξεκινά από τις οικογένειες, το εκπαιδευτικό σύστημα, τη διαπαιδαγώγηση του πολίτη και τον δημόσιο λόγο. Άλλωστε, κάθε γυναίκα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να ορίζει τη ζωή της όπως εκείνη επιθυμεί.
Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να δώσουμε έμφαση σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά, καθώς στην Ελλάδα βρισκόμαστε κάτω από το μέσο όρο. Αναλογιστείτε μόνο ότι το 2020 το υψηλότερο μερίδιο γυναικών μελών εθνικού κοινοβουλίου καταγράφηκε στη Σουηδία (50%). Μπροστά από τη Φιλανδία (46%), Βέλγιο (43%) και Ισπανία (42%). Αντίθετα, στη χώρα μας έχουμε πολλή δουλειά ακόμα προς αυτήν την κατεύθυνση.