(Άρθρο): «Τι μου δίδαξε η περιπέτεια της υγείας μου»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου στην ιστοσελίδα «Voria.gr», που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022.

«Τι μου δίδαξε η περιπέτεια της υγείας μου»

Εάν μου έλεγε ποτέ κανείς ότι και οι άνδρες μπορούν να προσβληθούν από καρκίνο στο στήθος θα τον κοιτούσα με δυσπιστία. Να, όμως, που η ζωή απέδειξε για πολλοστή φορά ότι ποτέ δεν πρέπει να λέμε ποτέ. Το κατάλαβα με τον πλέον δύσκολο τρόπο. Γιατί, πιστέψτε με, το να σου ανακοινώνει ο γιατρός οτι διαγνώστηκες με τη συγκεκριμένη ασθένεια ισοδυναμεί με βίαιη σύγκρουση με την πραγματικότητα. Το ακούς ως γεγονός, το αντιλαμβάνεσαι, αλλά αρνείσαι να το αποδεχτείς.
Η απορία «γιατί σε εμένα» μοιραία ήρθε πρώτη στο μυαλό μου, για να τη συνοδεύσει η απάντηση: «πως καμία ασθένεια δεν κάνει διακρίσεις».
Οφείλω να παραδεχθώ πως από την πρώτη στιγμή ήμουν ιδιαίτερα τυχερός γιατί είχα δίπλα μου τον φύλακα-άγγελο μου, την Γιώτα μου, η οποία με στήριξε σαν βράχος. Αλλά και τον γιατρό μου, ο οποίος μου εξήγησε αναλυτικά τα επόμενα βήματα μέχρι το χειρουργείο και με καθησύχασε.
Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι ήμουν... ατρόμητος. Δεν θα τον παραστήσω ούτε θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλο μου. Τις πρώτες ώρες με κατέκλυσαν άπειρα συναισθήματα, όμως γρήγορα συνειδητοποίησα ότι μπροστά μου έχω τη μεγαλύτερη μάχη που καλούμαι να δώσω και πρέπει να την κερδίσω. Είπα «όχι» στη μεμψιμοιρία, «ναι» στη ζωή.
Έτσι, οπλίστηκα με δύναμη, «φόρεσα» άπειρα χαμόγελα, καθώς λίγες ημέρες μετά τη διάγνωση ήταν προγραμματισμένος ο γάμος του γιου μου, Γιώργου και προετοιμάστηκα για το χειρουργείο. Η μάχη δόθηκε, κερδήθηκε και τώρα μπορώ να πω «τέλος καλό, όλα καλά».
Όσο περνούν οι ημέρες αντιλαμβάνομαι ότι ξένισε πολλούς η είδηση πως ένας άνδρας μπορεί να προσβληθεί από καρκίνο του μαστού. Είναι σπάνιος, όμως υπαρκτός. Συγκριτικά με τις γυναίκες παρουσιάζεται σε ποσοστό 1:100, που σημαίνει ότι για κάθε 100 καρκίνους του μαστού που θα διαγνωσθούν στο γυναικείο πληθυσμό θα διαγνωσθεί και ένας άνδρας.
Με βάση το παραπάνω στοιχείο πήρα την απόφαση να μιλήσω ανοιχτά για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισα. Το έκανα με αίσθημα ευθύνης, διότι θέλησα να κινητοποιήσω και να ευαισθητοποιήσω κυρίως τους άνδρες, που ως επί το πλείστον θεωρούμε τους εαυτούς μας «άτρωτους». Μόνο που η πραγματικότητα είναι διαφορετική και η πρόληψη σώζει!
Ο καρκίνος δεν είναι ταμπού! Πόσο μάλλον ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες. Είναι μια ασθένεια όπως οι άλλες και εφόσον την εντοπίσεις έγκαιρα είναι ιάσιμη. Η έγκαιρη διάγνωση είναι αυτή που σώζει ζωές!
Αυτό είναι το μήνυμά μου προς κάθε φίλο που διαβάζει αυτές τις γραμμές, όπως μου το δίδαξε η πρόσφατη εμπειρία.
Άρα, επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Μην αμελείτε την υγεία σας, μην αμελείτε τον εαυτό σας. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Γι' αυτό ας εκτιμούμε και ας απολαμβάνουμε όσα έχουμε σήμερα.