(Άρθρο): «Η επόμενη ημέρα για την αναβάθμιση της πεδιάδας του Λαγκαδά»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα «Αποτύπωμα», που δημοσιεύτηκε στην έκδοση του Ιουλίου 2022.

«Η επόμενη ημέρα για την αναβάθμιση της πεδιάδας του Λαγκαδά»

Τον Οκτώβριο του 2021, σε άρθρο μου στην εφημερίδα «Αποτύπωμα» είχα επισημάνει ότι «η κατασκευή του νέου ογκολογικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης σε έκταση 347,7 στρεμμάτων στη Δημοτική Ενότητα Μυγδονίας, του Δήμου Ωραιοκάστρου, είναι μια τεράστια επένδυση η οποία δίνει προστιθέμενη αξία στην ευρύτερη περιοχή». Επιχειρηματολόγησα υπέρ της Λητής παραθέτοντας μια σειρά πλεονεκτημάτων που «πιστοποιούν τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης της δυτικής πλευράς της πόλης, αλλά και της ουσιαστικής αναβάθμισης της πεδιάδας του Λαγκαδά». Παραμένω σταθερός σε αυτήν την άποψη και δεν αλλάζω γνώμη!
Προφανώς η απόφαση της Πολιτείας να χωροθετήσει το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο σε έκταση εντός του πρώην Στρατοπέδου «Καρατάσιου», έναντι του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» και του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου, με στεναχωρεί. Δεν είναι αυτή που ήθελα, ούτε εκείνη που ήλπιζα και περίμενα. Έχοντας, όμως, το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα, επιλέγω να δω τη «μεγάλη εικόνα». Και αυτή είναι ότι η ανέγερση μιας υγειονομικής μονάδας αυτού του επιπέδου και αυτής της αξίας δεν πρέπει να συνθλιβεί στο μύλο μιας άγονης αντιπαράθεσης που θα προσθέσει ακόμα έναν κρίκο στην αλυσίδα της εσωστρέφειας που χαρακτηρίζει τη Θεσσαλονίκη όσον αφορά στα μεγάλα έργα υποδομών.
Επαναλαμβάνω ότι η απόφαση της Πολιτείας δεν είναι αυτή που προσδοκούσα. Ωστόσο δεν πρόκειται να γίνω συμμέτοχος σε μια «κόντρα» ανάμεσα στην Α' και τη Β΄ εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης η οποία το μόνο που θα καταφέρει είναι να υποθηκεύσει το παρόν και το μέλλον της Περιφερειακής μας ενότητας. Η Θεσσαλονίκη δεν έχει ανάγκη από άγονες αντιπαραθέσεις αυτού του επιπέδου, όπως γίνεται χρόνια τώρα μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής πλευράς της πόλης, ή της Αθήνας με τη Θεσσαλονίκη.
Καμία από αυτές τις αντιπαραθέσεις δεν έχει αναπτυξιακό πρόσημο, ούτε προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες στην πόλη και τους Θεσσαλονικείς.
Υπό αυτό το πρίσμα θα προέτρεπα τους Δημάρχους Ωραιοκάστρου, Λαγκαδά και Βόλβης να προχωρήσουν στην εκπόνηση ενός «plan b» για την αξιοποίηση της έκτασης στη Λητή η οποία για πρώτη φορά τίθεται στο επίκεντρο του Κυβερνητικού ενδιαφέροντος και αποκτά προοπτική ένταξης εντός ενός αναπτυξιακού πλαισίου.
Άρα, το μέγα ζητούμενο για την αναβάθμιση της πεδιάδας του Λαγκαδά είναι να ενταχθεί σε έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις να καταθέσουν μια εναλλακτική ρεαλιστική πρόταση για την κατασκευή αναπτυξιακής υποδομής σε μια περιοχή η οποία στερείται παρόμοιων έργων, διεκδικώντας σθεναρά την υλοποίησή της.
Η ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά μας δεν πρέπει να πάει χαμένη. Και ασφαλώς η ευρύτερη ανάπτυξη της περιφέρειας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την κατασκευή του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου εντός των διοικητικών της ορίων. Αντίθετα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων με πρώτους από όλους το όραμα, την προοπτική και τη διεκδίκηση, προκειμένου οι προοπτικές που υπάρχουν σήμερα στα χαρτιά να μετουσιωθούν σε αποτελέσματα και πράξεις του αύριο εντασσόμενες σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό.