(Άρθρο): «Η συμμετοχή των γυναικών στα κοινά κάνει τις πολιτικές πιο αντιπροσωπευτικές και ωφέλιμες»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου στην ιστοσελίδα «Vimapress.gr», που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022.

«Η συμμετοχή των γυναικών στα κοινά κάνει τις πολιτικές πιο αντιπροσωπευτικές και ωφέλιμες»

Γνωρίζετε, για παράδειγμα, ότι υπάρχουν 53 χώρες στον κόσμο στις οποίες δεν υπάρχει νόμος κατά του βιασμού; Γνωρίζετε ότι υπάρχουν 49 χώρες στον κόσμο στις οποίες δεν υπάρχει νομοθεσία για την ενδοοικογενειακή βία;
Αυτά τα δυο άκρως ενδιαφέροντα παραδείγματα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της εντυπωσιακής εκδήλωσης γυναικών που διοργάνωσε το πολιτικό μου γραφείο στο Πανόραμα, με θέμα «ενδοοικογενειακή βία και πολιτικές ισότητας των φύλων».
Αντίθετα, στην πατρίδα μας, κοινωνία και Πολιτεία έχουν πλέον μηδενική ανοχή σε περιστατικά παρενόχλησης και βίας! Χάρη στην πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, λοιπόν, για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά εθνικό σχέδιο για την ισότητα των ανδρών και των γυναικών. Καταρτίζουμε, χρηματοδοτούμε και υλοποιούμε οριζόντιες παρεμβάσεις με στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην οικογένεια και στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας.
Εκείνο, όμως, στο οποίο επιμένω να δίνω έμφαση είναι η συμμετοχή των γυναικών στα κοινά. Το 2020 το υψηλότερο μερίδιο γυναικών μελών εθνικού κοινοβουλίου καταγράφηκε στη Σουηδία με ποσοστό 50%. Ακολουθούν η Φινλανδία με 46%, το Βέλγιο με 43% και η Ισπανία με 42%. Στην πατρίδα μας, στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο, έχουν εκλεγεί μόνο 66 γυναίκες σε σύνολο 300 Βουλευτών.
Ως εκ τούτου έχω να προσθέσω ότι η ουσιαστική δημοκρατία και η δικαιότερη εκπροσώπηση μιας κοινωνίας επιτυγχάνεται με την ισότιμη συμμετοχή γυναικών και ανδρών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Η συμμετοχή αυτή αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ενσωμάτωση των αξιών και των εμπειριών που περικλείει ο ρόλος της γυναίκας στον προσδιορισμό των πολιτικών προτεραιοτήτων. Σε τελική ανάλυση, μόνο με αυτόν τον τρόπο οι πολιτικές γίνονται πιο αντιπροσωπευτικές, αποτελεσματικές και ωφέλιμες για την κοινωνία. Όταν δηλαδή ενσωματώνουν τις θετικές αξίες της γυναικείας υπόστασης και εμπεριέχουν μεγαλύτερη ευαισθησία.
Εμείς στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε και υπηρετούμε την παραπάνω αρχή. Εμείς εκλέξαμε το 2004 την κυρία Άννα Ψαρούδα Μπενάκη πρώτη Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων. Εμείς εκλέξαμε την κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου πρώτη Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Με το κόμμα του Παπάγου, «πρόδρομο» της Νέας Δημοκρατίας, η Ελένη Σκούρα εκλέχθηκε πρώτη γυναίκα Βουλευτής.
Μέσα, λοιπόν, από τη συμμετοχή τους σε θέσεις ευθύνης οι γυναίκες μπορούν και πρέπει να αναδειχθούν σε σημαντικούς αρωγούς και αγωγούς της κοινωνικής ευημερίας. Γιατί γυναίκα σημαίνει να σπας στερεότυπα, να είσαι αυθεντική, να δίνεις με την καρδιά σου, να αγαπάς με την ψυχή σου, να ανοίγεις καινούργιους δρόμους, να είσαι υπερήφανη για όσα ονειρεύεσαι και όσα έχεις καταφέρει.