(Άρθρο): «Η Τουρκία ως αναθεωρητική δύναμη στα Βαλκάνια και ο Ταγίπ Ερντογάν ως άλλος Πούτιν»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Politesoraiokastrou.gr» που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022.

«Η Τουρκία ως αναθεωρητική δύναμη στα Βαλκάνια και ο Ταγίπ Ερντογάν ως άλλος Πούτιν»

Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι οι σχέσεις μας με την Τουρκία διανύουν ορισμένες από τις χειρότερες ημέρες στην ιστορία. Η επισήμανση του εκλεκτού φίλου και συναδέλφου, Νίκου Παναγιωτόπουλου, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, προς τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, πως «δεν μπορούμε να πάμε έτσι», περιγράφει όσα ανησυχητικά ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες.
Η Τουρκία είναι και συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, πυροδοτώντας συστηματικά εντάσεις στη Ν.Α. Ευρώπη. Την ίδια στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν βαδίζει στα χνάρια του Βλαντιμίρ Πούτιν και η Άγκυρα αντιμετωπίζει τις διεθνείς σχέσεις με συναλλακτικό τρόπο ζητώντας διαρκώς ανταλλάγματα, αλλά και εργαλειοποιώντας τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ. Πιστεύει πως με αυτόν τον τρόπο θα αυξήσει την γεωπολιτική της αξία, το μόνο που καταφέρνει όμως είναι να ενισχύει την εξάρτηση της από τη Μόσχα.
Κατά την προσωπική μου άποψη η Τουρκία βλέπει τη σκιά της και... μπερδεύεται. Συμπεριφέρεται ως «νταής» στα Βαλκάνια και δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι είναι η αποκλειστικά υπεύθυνη για την ένταση που επικρατεί στο Αιγαίο. Και τα παραδείγματα είναι πολλά...
Αυτή ήταν που τον Νοέμβριο του 2019, λίγο μετά την πρώτη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο Ερντογάν υπέγραψε το προκλητικό και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Αυτή εργαλειοποίησε το Μάρτιο του 2020 το προσφυγικό και το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου προκάλεσε την ένταση στο πεδίο. Αυτή ήταν, λίγο μετά τη συνάντηση των δυο ηγετών στην Κωνσταντινούπολη, που προχώρησε σε ένα κρεσέντο υπερπτήσεων πάνω από μεγάλα κατοικημένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Και τώρα, ανακαλύπτει δήθεν απειλές εναντίον της, προκειμένου να μεταθέσει τη συζήτηση από τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση Ερντογάν. Με λίγα λόγια ο θύτης παριστάνει το θύμα...
Στο μπαράζ της τουρκικής επιθετικότητας και της εμπρηστικής ρητορικής η Ελλάδα απαντά με ήρεμη αυτοπεποίθηση. Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας με όλες τις χώρες που συνορεύουμε, όμως δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε διάλογο με το παράλογο, ούτε να ανεχθούμε καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Η Κυβέρνηση θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου οι Έλληνες να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς. Η χώρα μας διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, ισχυρούς συμμάχους και εντάσσεται σε ένα πλαίσιο χωρών που αντιλαμβάνονται ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται δια της βίας και οι διαφορές μεταξύ των κρατών πρέπει να λύνονται με σημείο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό που η Ελλάδα σέβεται και υπηρετεί. Αυτό που η Ελλάδα προτάσσει, καθιστώντας σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η Τουρκική συμπεριφορά δημιουργεί μια εστία αβεβαιότητας και αστάθειας στην ευαίσθητη γεωπολιτική περιοχή μας.
Κάνω αυτήν την επισήμανση, διότι στο σημείο που βρισκόμαστε η Ευρώπη οφείλει να αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποφασιστικά τον Τουρκικό αναθεωρητισμό. Δίχως μισόλογα, αστερίσκους ή... πολιτικά χάδια. Δεν χωρούν «ναι μεν, αλλά...», παρά μονάχα καθαρές κουβέντες. Σαν αυτές που απαιτούνται προκειμένου η Τουρκία να αντιληφθεί ότι δεν είναι φρόνιμο να παίζει με τη... φωτιά, γιατί υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να καεί!
Ως επίλογο υπενθυμίζω τη φράση που χρησιμοποίησε πρόσφατα ο πρώην στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν και αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του, Μπουλέντ Αρίντς, για να περιγράψει πόσο σαθρό είναι το οικοδόμημα του Τούρκου Προέδρου: «ο βασιλιάς είναι γυμνός».