(Άρθρο): «Νιώθουμε, προσπαθούμε, δρούμε: Το τρίπτυχο της κυβερνητικής πολιτικής»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Thessnews.gr», που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 07 Μαΐου 2022.

«Νιώθουμε, προσπαθούμε, δρούμε: Το τρίπτυχο της κυβερνητικής πολιτικής»

Από την πρώτη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλλε στην Ουκρανία η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις των καιρών δίνοντας καθημερινή μάχη να απαλύνει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στα τιμολόγια ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Και συνεχίζει να το πράττει εξαντλώντας όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια, έχοντας διαθέσει μέχρι σήμερα οριζόντιες αλλά και στοχευμένες ενισχύσεις στους πιο ευάλωτους ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί καθιστά επιτακτική ανάγκη την όσο το δυνατόν γρηγορότερη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Υπό αυτήν την οπτική τα
πρόσφατα εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία ηγετών της Βαλκανικής Χερσονήσου, υπηρετούν την παραπάνω ανάγκη καθώς ανοίγει ο δρόμος προκειμένου σε λιγότερο από 20 μήνες να διαφοροποιήσουμε πλήρως τις πηγές εφοδιασμού σε φυσικό αέριο.
Το συγκεκριμένο έργο αναβαθμίζει την πατρίδα μας σε ενεργειακή πύλη για τα Βαλκάνια, προσδίδοντας της πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Αυτή ήταν η έκτη θετική είδηση για την Ελλάδα, καθώς προστίθεται στις πέντε που προηγήθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα τόσο για την οικονομία όσο και γύρω από την εξωτερική μας πολιτική.
Στο μέτωπο της οικονομίας η πρώτη θετική είδηση είναι η γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος από 1η Μαΐου διαμορφώνεται στα 713 ευρώ από 663 που ήταν μέχρι πρότινος. Πρόκειται για μεσοσταθμική αύξηση +9,7% που συνεπάγεται έναν ολόκληρο μισθό στη διάρκεια ενός χρόνου (50 ευρώ επί 14 μισθούς = 700 ευρώ), εξέλιξη η οποία μας επιτρέπει να κάνουμε άλμα δυο θέσεων στην κατάταξη των 21 χωρών της Ε.Ε., αφού από την 11η θέση που βρισκόμασταν, πλέον ανεβήκαμε στην 9η θέση.
Η δεύτερη θετική είδηση αφορά στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας. Στις 23 Απριλίου η Standard & Poor's μας αναβάθμισε σε ΒΒ+, ενώ στις 18 Μαρτίου είχε προηγηθεί αναβάθμιση από DBRS. Η αναβάθμιση αυτή μας φέρνει ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που στέλνει το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία κινείται αταλάντευτα προς τη σωστή κατεύθυνση. Τι σημαίνει αυτό σε πρακτικό επίπεδο; Ότι ανοίγει ο δρόμος για φθηνότερο δανεισμό από άλλες χώρες, καθώς και από τις τράπεζες και πως η Ελλάδα «μεταμορφώνεται» σε ασφαλή επενδυτικό προορισμό, ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή νέας αναβάθμισης της πιστοληπτικής μας ικανότητας από τους οίκους Fitch και Moody's.
Η τρίτη θετική είδηση σχετίζεται με την Eurostat, η οποία ανακοίνωσε μικρότερο δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 2% για το 2021, αφού από 7% που ήταν η αρχική εκτίμηση, τελικά το δημοσιονομικό έλλειμμα κυμαίνεται στο 5%.
Τέταρτη θετική είδηση είναι η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Η επανεκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας διασφαλίζει σταθερότητα και σοβαρότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την στιγμή που ο ίδιος είναι φίλος της Ελλάδας, ευρωπαϊστής και ο ηγέτης της Ε.Ε.

Τέλος, ως πέμπτη θετική είδηση αξιολογώ την πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στον Κυριάκο Μητσοτάκη, να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου. Η συνάντηση των δυο ανδρών στην Ουάσιγκτον επιβεβαιώνει τις άριστες σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, καθώς και το γεγονός ότι η πατρίδα μας είναι ένας «πολύτιμος σύμμαχος» και «σοβαρός παίκτης» σε όλα τα επίπεδα.
«Νιώθουμε, προσπαθούμε, δρούμε»! Αυτό είναι το τρίπτυχο της κυβερνητικής πολιτικής, μιλώντας πάντα τη γλώσσα της αλήθειας και εξαντλώντας τα περιθώρια στήριξης της κοινωνίας. Ενεργούμε με γνώμονα τους πολλούς, εφαρμόζοντας πολιτικές που στηρίζουν με τρόπο κοινωνικά δίκαιο τους συμπολίτες μας. Αυτό κάνουμε από την αρχή κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε όσο χρειαστεί.