(Άρθρο): «Πέντε ευχάριστες ειδήσεις για την Ελλάδα»

Άρθρο του Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Voria.gr», που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 05 Μαΐου 2022.

«Πέντε ευχάριστες ειδήσεις για την Ελλάδα»

Η παρουσία του Πρωθυπουργού στην Αλεξανδρούπολη, μαζί με άλλους ηγέτες της Βαλκανικής, για την τελετή εγκαινίων του νέου τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, είναι μια άκρως θετική εξέλιξη η οποία, σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες, θα μας δώσει τη δυνατότητα σε λιγότερο από 20 μήνες να διαφοροποιήσουμε πλήρως τις πηγές εφοδιασμού σε φυσικό αέριο της πατρίδας μας και όλης της Βαλκανικής.
Με μεθοδικό τρόπο η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε ενεργειακό κόμβο της Ν.Α. Ευρώπης και ταυτόχρονα σε στρατηγική πύλη εισόδου ενεργειακών πόρων προς τη Βαλκανική Χερσόνησο.
Πρόκειται για μια άκρως θετική είδηση η οποία προστίθεται σε άλλες πέντε που προηγήθηκαν. Οι τρεις αφορούν στην οικονομία και οι δυο στην εξωτερική πολιτική.
Στο μέτωπο της οικονομίας η πρώτη θετική είδηση είναι η γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος από 1η Μαΐου διαμορφώνεται στα 713 ευρώ από 663 που ήταν μέχρι πρότινος. Πρόκειται για μεσοσταθμική αύξηση +9,7% που συνεπάγεται έναν ολόκληρο μισθό στη διάρκεια ενός χρόνου (50 ευρώ επί 14 μισθούς = 700 ευρώ), εξέλιξη η οποία μας επιτρέπει να κάνουμε άλμα δυο θέσεων στην κατάταξη των 21 χωρών της Ε.Ε., αφού από την 11η θέση που βρισκόμασταν, πλέον ανεβήκαμε στην 9η θέση.
Η δεύτερη θετική είδηση αφορά στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας. Στις 23 Απριλίου η Standard & Poor's μας αναβάθμισε σε ΒΒ+, ενώ στις 18 Μαρτίου είχε προηγηθεί αναβάθμιση από DBRS. Η αναβάθμιση αυτή μας φέρνει ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που στέλνει το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία κινείται αταλάντευτα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Τι σημαίνει αυτό σε πρακτικό επίπεδο; Ότι ανοίγει ο δρόμος για φθηνότερο δανεισμό από άλλες χώρες, καθώς και από τις τράπεζες και πως η Ελλάδα «μεταμορφώνεται» σε ασφαλή επενδυτικό προορισμό, ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή νέας αναβάθμισης της πιστοληπτικής μας ικανότητας από τους οίκους Fitch και Moody's.
Η τρίτη θετική είδηση σχετίζεται με την Eurostat, η οποία ανακοίνωσε μικρότερο δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 2% για το 2021, αφού από 7% που ήταν η αρχική εκτίμηση, τελικά το δημοσιονομικό έλλειμμα κυμαίνεται στο 5%.
Όσον αφορά στις άλλες δυο θετικές ειδήσεις, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, η τέταρτη είναι η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Η νίκη του Γάλλου Προέδρου διασφαλίζει σταθερότητα και σοβαρότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την στιγμή που ο ίδιος είναι φίλος της Ελλάδας, ευρωπαϊστής και ο ηγέτης της Ε.Ε.
Τέλος, ως πέμπτη θετική είδηση αξιολογώ την πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στον Κυριάκο Μητσοτάκη, να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου. Η συνάντηση των δυο ανδρών επιβεβαιώνει τις άριστες σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, καθώς και το γεγονός ότι η πατρίδα μας είναι ένας «πολύτιμος σύμμαχος» και «σοβαρός παίκτης» σε όλα τα επίπεδα.
Συνοψίζοντας, είναι δεδομένο ότι η Κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα σε κάθε πολίτη για όσο καιρό χρειαστεί. Χωρίς ποτέ να κρύβουμε τα εμπόδια της συγκυρίας και μιλώντας πάντα τη γλώσσα της κοινωνίας. Όσο οι άλλοι στρέφονται στο παρελθόν αναζητώντας «μαγικές λύσεις» στα αδιέξοδα τους, εμείς κοιτούμε στο μέλλον έχοντας ως οδηγό τρία ρήματα που διαπερνούν την καθημερινότητα μας: «Νιώθουμε, προσπαθούμε, δρούμε».