(Άρθρο): «Όταν οι άλλοι κοιτούν το παρελθόν, εμείς στρέφουμε το βλέμμα στο μέλλον»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Myportal.gr», που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 05 Μαΐου 2022.

«Όταν οι άλλοι κοιτούν το παρελθόν, εμείς στρέφουμε το βλέμμα στο μέλλον»

Γνωρίζω πολύ καλά και συμμερίζομαι απολύτως ότι το μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί αυτήν τη στιγμή χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι το κόστος της ενέργειας. Είναι ένα ζήτημα που κυριολεκτικά «καίει» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, καθώς τους εκτροχιάζει και αφορά ολόκληρη την Ευρώπη.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται καθιστά επιτακτική ανάγκη την όσο το δυνατόν γρηγορότερη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, με τις κινήσεις που πραγματοποιούνται να είναι «χειρουργικές», διότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί προκειμένου τα μέτρα που λαμβάνουμε να μην βλάψουν περαιτέρω περισσότερο τους Ευρωπαίους πολίτες, από ό,τι τη Ρωσία.

Υπό αυτό το πρίσμα τα πρόσφατα εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία ηγετών της Βαλκανικής Χερσονήσου, είναι μια άκρως θετική εξέλιξη καθώς σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες θα μας επιτρέψει σε λιγότερο από 20 μήνες να διαφοροποιήσουμε πλήρως τις πηγές εφοδιασμού σε φυσικό αέριο.
Παρατηρώντας τη «μεγάλη εικόνα», πρόκειται για ένα σημαντικό έργο το οποίο αναβαθμίζει την πατρίδα μας σε ενεργειακή πύλη για τα Βαλκάνια, προσδίδοντας της πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.
Όπως εύστοχα παρατήρησε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel, «πρόκειται για μια γεωπολιτική επένδυση σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία». Με όρους ειδησεογραφικούς θα έλεγα πως είναι η έκτη θετική είδηση για την Ελλάδα, καθώς τις προηγούμενες ημέρες είχαν προηγηθεί άλλες πέντε αναφορικά με την οικονομία και την εξωτερική πολιτική.

Στο μέτωπο της οικονομίας η πρώτη θετική είδηση είναι η γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος από 1η Μαΐου διαμορφώνεται στα 713 ευρώ από 663 που ήταν μέχρι πρότινος. Πρόκειται για μεσοσταθμική αύξηση +9,7% που συνεπάγεται έναν ολόκληρο μισθό στη διάρκεια ενός χρόνου (50 ευρώ επί 14 μισθούς = 700 ευρώ), εξέλιξη η οποία μας επιτρέπει να κάνουμε άλμα δυο θέσεων στην κατάταξη των 21 χωρών της Ε.Ε., αφού από την 11η θέση που βρισκόμασταν, πλέον ανεβήκαμε στην 9η θέση.

Η δεύτερη θετική είδηση αφορά στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας. Στις 23 Απριλίου η Standard & Poor's μας αναβάθμισε σε ΒΒ+, ενώ στις 18 Μαρτίου είχε προηγηθεί αναβάθμιση από DBRS. Η αναβάθμιση αυτή μας φέρνει ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που στέλνει το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία κινείται αταλάντευτα προς τη σωστή κατεύθυνση. Τι σημαίνει αυτό σε πρακτικό επίπεδο; Ότι ανοίγει ο δρόμος για φθηνότερο δανεισμό από άλλες χώρες, καθώς και από τις τράπεζες και πως η Ελλάδα «μεταμορφώνεται» σε ασφαλή επενδυτικό προορισμό, ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή νέας αναβάθμισης της πιστοληπτικής μας ικανότητας από τους οίκους Fitch και Moody's.

Η τρίτη θετική είδηση σχετίζεται με την Eurostat, η οποία ανακοίνωσε μικρότερο δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 2% για το 2021, αφού από 7% που ήταν η αρχική εκτίμηση, τελικά το δημοσιονομικό έλλειμμα κυμαίνεται στο 5%.

Τέταρτη θετική είδηση είναι η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Η επανεκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας διασφαλίζει σταθερότητα και σοβαρότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την στιγμή που ο ίδιος είναι φίλος της Ελλάδας, ευρωπαϊστής και ο ηγέτης της Ε.Ε.

Τέλος, ως πέμπτη θετική είδηση αξιολογώ την πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στον Κυριάκο Μητσοτάκη, να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου. Η συνάντηση των δυο ανδρών στην Ουάσιγκτον επιβεβαιώνει τις άριστες σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, καθώς και το γεγονός ότι η πατρίδα μας είναι ένας «πολύτιμος σύμμαχος» και «σοβαρός παίκτης» σε όλα τα επίπεδα.

Την ώρα, λοιπόν, που η αξιωματική αντιπολίτευση αναζητά πολιτικό αφήγημα κοιτώντας το παρελθόν, εμείς στρέφουμε το βλέμμα στο μέλλον. «Νιώθουμε, προσπαθούμε, δρούμε». Αυτό είναι το τρίπτυχο βάσει του οποίου πορευόμαστε, όντας αποφασισμένοι να σταθούμε δίπλα σε κάθε πολίτη για όσο διάστημα χρειαστεί. Μιλώντας πάντα τη γλώσσα της αλήθειας και εξαντλώντας τα περιθώρια στήριξης της κοινωνίας.