(Άρθρο): «Και όμως υπάρχουν θετικές ειδήσεις για την Ελλάδα»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα «Μynews.gr» την Τετάρτη 04 Μαΐου 2022.

«Και όμως υπάρχουν θετικές ειδήσεις για την Ελλάδα»

Βιώνοντας μια περίοδο καταιγιστικών εξελίξεων οι οποίες πυροδοτήθηκαν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση δίνει μια καθημερινή μάχη να απαλύνει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στα τιμολόγια ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Και όμως, μέσα σε αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, τις τελευταίες δυο εβδομάδες αναδείχθηκαν έξι θετικές ειδήσεις που άπτονται της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής, πιστοποιώντας ότι η Ελλάδα κινείται στο σωστό δρόμο.
Η πρώτη θετική είδηση είναι η γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος από 1η Μαΐου διαμορφώνεται στα 713 ευρώ από 663 που ήταν μέχρι πρότινος. Πρόκειται για μεσοσταθμική αύξηση +9,7% που συνεπάγεται έναν ολόκληρο μισθό στη διάρκεια ενός χρόνου (50 ευρώ επί 14 μισθούς = 700 ευρώ), εξέλιξη η οποία μας επιτρέπει να κάνουμε άλμα δυο θέσεων στην κατάταξη των 21 χωρών της Ε.Ε., αφού από την 11η θέση που βρισκόμασταν, πλέον ανεβήκαμε στην 9η θέση.
Η δεύτερη θετική είδηση αφορά στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας. Στις 23 Απριλίου η Standard & Poor's μας αναβάθμισε σε ΒΒ+, ενώ στις 18 Μαρτίου είχε προηγηθεί αναβάθμιση από DBRS. Η αναβάθμιση αυτή μας φέρνει ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που στέλνει το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία κινείται αταλάντευτα προς τη σωστή κατεύθυνση. Τι σημαίνει αυτό σε πρακτικό επίπεδο; Ότι ανοίγει ο δρόμος για φθηνότερο δανεισμό από άλλες χώρες, καθώς και από τις τράπεζες και πως η Ελλάδα «μεταμορφώνεται» σε ασφαλή επενδυτικό προορισμό, ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή νέας αναβάθμισης της πιστοληπτικής μας ικανότητας από τους οίκους Fitch και Moody's.
Η τρίτη θετική είδηση σχετίζεται με την Eurostat, η οποία ανακοίνωσε μικρότερο δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 2% για το 2021, αφού από 7% που ήταν η αρχική εκτίμηση, τελικά το δημοσιονομικό έλλειμμα κυμαίνεται στο 5%.
Τέταρτη θετική είδηση είναι η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Η επανεκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας διασφαλίζει σταθερότητα και σοβαρότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την στιγμή που ο ίδιος είναι φίλος της Ελλάδας, ευρωπαϊστής και ο ηγέτης της Ε.Ε.
Ως πέμπτη θετική είδηση αξιολογώ την πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στον Κυριάκο Μητσοτάκη, να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου. Η συνάντηση των δυο ανδρών στην Ουάσιγκτον επιβεβαιώνει τις άριστες σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, καθώς και το γεγονός ότι η πατρίδα μας είναι ένας «πολύτιμος σύμμαχος» και «σοβαρός παίκτης» σε όλα τα επίπεδα.
Τέλος, έκτη θετική είδηση, από πλευράς ανακοινώσεων και όχι πολιτικής βαρύτητας, είναι τα πρόσφατα εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρόκειται για ένα κομβικό έργο που μας φέρνει πιο κοντά στην απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και το οποίο αναβαθμίζει την πατρίδα μας σε ενεργειακή πύλη για τα Βαλκάνια, προσδίδοντας της πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.
Γίνεται, λοιπόν, σαφές πως κάθε μία από τις παραπάνω θετικές ειδήσεις αποτελεί προϊόν μεθοδικής προετοιμασίας. Εφόσον συνεχίσουμε να βαδίζουμε στο συνετό δρόμο της ευθύνης, δεν είναι μακριά ο καιρός που σύντομα οι καλές ειδήσεις θα γίνουν περισσότερες για την πατρίδα μας.