(Άρθρο): «Ο λαϊκισμός είναι έγκλημα κατά της λογικής που τελείται με δόλο»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. θεόδωρου Καράογλου, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα «Mynews.gr» την Τετάρτη 06 Απριλίου 2022.

«Ο λαϊκισμός είναι έγκλημα κατά της λογικής που τελείται με δόλο»

Τις δύσκολες ώρες που περνάμε όλοι μας ο λαϊκισμός είναι έγκλημα κατά της λογικής που τελείται με δόλο! Εδώ, λοιπόν, έγκειται η χρησιμότητα της ιστορίας να διδάσκει πως πρέπει να «διαβάζουμε» τα γεγονότα και τις εξελίξεις με ανοιχτά μάτια και μυαλά.
Κάνω αυτήν την επισήμανση διότι οι ημέρες που ζούμε είναι οι πιο σημαντικές από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έφερε στην επιφάνεια γεωπολιτικές και οικονομικές ανισορροπίες οι οποίες επηρεάζουν τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Έτσι, από τα χρόνια της ειρήνης και της συνεννόησης περάσαμε βίαια σε μια μακρά περίοδο γενικευμένης αναταραχής στη διάρκεια της οποίας η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται την ανάγκη να εμπεδωθεί ξανά αίσθημα ασφάλειας γύρω από την παγκόσμια προμήθεια τροφίμων και ενέργειας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι από αυτήν την κατάσταση αλώβητος δεν θα βγει κανείς. Και όσο ο πόλεμος παρατείνεται, τόσο θα αυξάνονται οι οικονομικές του επιπτώσεις και η ακρίβεια θα συνεχίσει να αφορά τα πάντα, κάτι που μεταφράζεται σε μεγάλες δυσκολίες κάλυψης των καθημερινών αναγκών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Δεδομένου ότι η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με... ένα νόμο και ένα άρθρο, η Κυβέρνηση φρόντισε από την πρώτη στιγμή να δημιουργήσει με συντονισμένες δράσεις αναχώματα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πολεμικής σύρραξης.
Η θέσπιση «κόφτη» στο περιθώριο κέρδους μιας σειράς αγαθών, η διάταξη για τον έλεγχο των αποθεμάτων και η φορολόγηση με 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας αποτελούν συνέχεια σημαντικών παρεμβάσεων στήριξης, ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Έτσι, από αυτόν τον μήνα αυξάνεται η επιδότηση λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου. Έως 80% για σπίτια και 72 ευρώ ανά μεγαβατόρα από 42 ευρώ που είναι σήμερα. Για τους επαγγελματίες η ενίσχυση θα είναι διπλάσια ώστε να καλύπτει το 50% αύξησης, ούτως ώστε να αποκαταστήσουμε μέρος των προηγούμενων απωλειών για τις μικρές επιχειρήσεις.
Επιπρόσθετα, τις επόμενες ημέρες θα παρέχουμε 200 ευρώ σε 900.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους και άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ 250.000 δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα εισπράξουν διπλή δόση.
Αναφορικά με τα καύσιμα προχωρούμε στην επιδότησή τους καλύπτοντας όλη τη μεσαία τάξη, μιας και η συγκεκριμένη παρέμβαση αφορά νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ.
Ειδική μέριμνα υπάρχει και για τους αγρότες, αφού ανακοινώθηκε επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο το 2022. Παράλληλα, επιδοτούμε το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και προχωρούμε στη μετάταξη των ζωοτροφών και των λιπασμάτων στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.
Το φαινόμενο είναι δυναμικό και εξυπακούεται ότι η στήριξη δεν σταματά εδώ, αφού διαθέτουμε εφεδρείες να προχωρήσουμε -εφόσον κριθεί αναγκαίο- σε νέες στοχευμένες παρεμβάσεις
Όμως, στο δημόσιο διάλογο, πρέπει να μπει η συζήτηση για την ανάγκη επιστροφής της χώρας στην αυτάρκεια. Τη στιγμή που στην Ευρώπη συζητούμε για τον κίνδυνο έλλειψης βασικών αγροτικών προϊόντων, στην πατρίδα μας παραμένουν χέρσες τεράστιες εκτάσεις στις πιο γόνιμες περιοχές της. Επαναπαυθήκαμε στις φθηνές εισαγωγές, απαξιώσαμε τη γεωργία και γυρίσαμε την πλάτη στην καλλιέργεια της γης. Άρα, πρέπει να επαναξιολογήσουμε τη στάση μας και να αντιμετωπίσουμε τη γη με νέα δημιουργική διάθεση.
Όπως το 1961, τότε που ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής δήλωνε «πολύ υπερήφανος γιατί πετύχαμε με τις πολιτικές μας την διατροφική επάρκεια της χώρας».