(Άρθρο): «Το αξιακό πλαίσιο της Ελλάδας δεν επιτρέπει εκπτώσεις σε ζητήματα δημοκρατίας»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Mynews.gr», που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 15 Μαρτίου 2022.

«Το αξιακό πλαίσιο της Ελλάδας δεν επιτρέπει εκπτώσεις σε ζητήματα Δημοκρατίας»

Από το ξημέρωμα της 24ης Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ελλάδα τάχθηκε εξαρχής στο πλευρό του Κιέβου. Η πατρίδα μας πήρε σαφή θέση γιατί πιστεύει στο Διεθνές Δίκαιο και σέβεται την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών του κόσμου. Άλλωστε, το αξιακό μας πλαίσιο δεν επιτρέπει εκπτώσεις σε ζητήματα Δημοκρατίας. Γι' αυτό η Κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα τη ρωσική εισβολή.
Δεν έπαιξε το παιχνίδι των ισορροπιών γιατί γνωρίζει πως μια τέτοια επιλογή θα θολώσει το αποφασιστικό μήνυμα που πρέπει να σταλεί στον εισβολέα και θα αποθρασύνει κάθε οπαδό του αναθεωρητισμού.
Η «καθαρή στάση» της Ελλάδας σήμερα είναι μια ασφαλής επένδυση στο αύριο, δικαιώνοντας απόλυτα τις επιλογές της Κυβέρνησης αφού δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να προστατευθούν τα εθνικά μας συμφέροντα.
Εκείνο που αξίζει να κρατήσουμε είναι πως η πατρίδα μας ενδυναμώνει τη θέση της στη γεωπολιτική σκακιέρα, ευρισκόμενη αταλάντευτα στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της ρωσικής συμπεριφοράς, διότι το αποτέλεσμα της έκβαση της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης θα οδηγήσει σε μια νέα διεθνή πραγματικότητα.
Θα ανοίξει την πόρτα σε έναν νέο κόσμο, στον οποίο ο ρόλος και η επιρροή κάθε χώρας θα εξαρτηθεί από τη θέση που παίρνει σήμερα. Ιδίως από τη στιγμή που έχουμε ως γείτονα μια χώρα η ηγεσία της οποίας διακατέχεται από την ίδια αναθεωρητική ιδεολογία, το εθνικό μας συμφέρον υπαγορεύει να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας. Το πράττουμε με υπευθυνότητα και ρεαλισμό αφού η ρωσική εισβολή έβαλε τέλος σε μια μακρά περίοδο ειρήνης στην Ευρώπη.
Ας μην εθελοτυφλούμε. Για πρώτη φορά μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ο εφιάλτης μιας γενικευμένης ένοπλης σύγκρουσης απειλεί την υφήλιο, διαμορφώνοντας ένα νέο πολιτικό και οικονομικό πεδίο που αναθεωρεί τις έως σήμερα παγιωμένες πεποιθήσεις και αναπροσαρμόζει τις αποφάσεις όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Δυστυχώς το ρολόι της ιστορίας γύρισε δεκαετίες πίσω, με το ταραγμένο σήμερα να θυμίζει άλλες εποχές εγκυμονώντας ανυπολόγιστους κινδύνους. Προφανώς τα όσα διακυβεύονται είναι περισσότερα και μεγαλύτερα από την καθημερινότητα που βιώνουμε αφού επί της ουσίας στην Ουκρανία απειλείται η ίδια η ελευθερία, η οποία μάχεται και αντιστέκεται προκειμένου να μην γίνει όμηρος του αυταρχισμού.
Τέλος, όσον αφορά τους λίγους που πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να κρατήσει ουδέτερη στάση και να παρακολουθεί τις εξελίξεις από απόσταση, τους προτρέπω να αναλογιστούν ότι η Τουρκία επιλέγει την ουδετερότητα, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να καταδικάσει τον αναθεωρητισμό που η ίδια πιστεύει και εκφράζει σε κάθε ευκαιρία εις βάρος της πατρίδας μας.