(Άρθρο): «Η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Politesoraiokastrou.gr», που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 09 Μαρτίου 2022

«Η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης»

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία υπενθύμισε στην Ευρώπη ότι πρέπει να προχωρήσει στην άσκηση μιας κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής που θα έχει στον πυρήνα της τη διαφύλαξη των ευρωπαϊκών εδαφών και των ευρωπαϊκών αξιών. Αυτός είναι ο πιο σίγουρος δρόμος προς την ειρήνη!
Υπό αυτό το πρίσμα οι νέοι στρατηγικοί προσανατολισμοί καθιστούν και πάλι επίκαιρες τις αρχές της ισότητας και της ομοφωνίας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, καθιστώντας σαφές στην υφήλιο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μια κλειστή λέσχη αλλά μια μεγάλη οικογένεια που ενθαρρύνει τον αναπτυξιακό δυναμισμό.
Ενώπιον της νέας Ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας που διαμορφώνεται εκ βάθρων εξαιτίας της πολεμικής σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, η Ευρώπη επιστρέφει στην αφετηρία της, τη συνεργασία. Παράλληλα αναδεικνύεται η αξία του να «διαβάζουμε» σωστά τις επερχόμενες εξελίξεις. Πόσο σημαντικό είναι, δηλαδή, να μελετούμε προσεκτικά τις «κινήσεις» στη γεωπολιτική σκακιέρα ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα των συνθηκών που διαμορφώνονται.
Από την πρώτη ημέρα της κρίσης η Ελλάδα πήρε σαφή θέση υπέρ του Διεθνούς Δικαίου. Στάθηκε για ακόμη μια φορά στη σωστή πλευρά της ιστορίας συντασσόμενη με τη χώρα που αμύνεται στην αναιτιολόγητη επίθεση μιας υπερδύναμης. Εξαρχής η χώρα μας μίλησε ανοιχτά και δίχως αστερίσκους υπέρ της αρχής της εθνικής ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και βεβαίως της ειρηνικής συμβίωσης και συνύπαρξης των λαών. Συμπαραστεκόμαστε στην Ουκρανία γιατί θεωρούμε ότι αυτό είναι το σωστό και σε αυτόν τον δρόμο βαδίζουμε συντεταγμένα με τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, στέλνοντας προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουμε η ελευθερία και η Δημοκρατία να γίνουν όμηροι του αυταρχισμού.
Οι καθημερινές εξελίξεις και τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας δικαιώνουν τις κυβερνητικές επιλογές οι οποίες υπηρετούν το εθνικό συμφέρον. Οι συστηματικές και μεθοδικές πολυδιάστατες πολιτικές που εφαρμόζουμε διαφυλάσσουν τη διεθνή σταθερότητα και νομιμότητα, συμβάλλοντας τα μέγιστα ώστε να μην αλλάξουν τα σύνορα της Ευρώπης. Δεν πρέπει να λησμονούμε εξάλλου ότι η Ελλάδα, ως το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης, κατέχει ξεχωριστή θέση στο γεωπολιτικό περιβάλλον του σήμερα αλλά και του μέλλοντος, ευρισκόμενη πάντα στο κέντρο της δύσης και κατ' επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η στάση που κρατούμε είναι στάση ευθύνης προκειμένου η υφήλιος να μην ξαναγνωρίσει βία ούτε να χωριστεί σε ζώνες επιρροής. Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, το εύκολο «όχι στον πόλεμο» είναι ευχή, δεν είναι πολιτική. Πολιτική είναι να προτάσσεις, όπως πράττει η Ελλάδα, την ενίσχυση της εθνικής άμυνας, αλλά και την οικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών, θέτοντας ως προτεραιότητα τη στρατηγική ευρωπαϊκή αυτονομία ως απάντηση στο σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον του μέλλοντος.