(Άρθρο): «Η φράση "καταδικάζουμε τη βία" να γίνει αφετηρία ώστε να σπάσουμε το απόστημα»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα «Thesstoday.gr» την Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022.

«Η φράση "καταδικάζουμε τη βία" να γίνει αφετηρία ώστε να σπάσουμε το απόστημα»

Για να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση η αποτρόπαιη δολοφονία του 19χρονου Άλκη δεν είναι αποτέλεσμα οπαδικής βίας αλλά ένα στυγερό έγκλημα που διαπράχθηκε επειδή κάποιος τόλμησε να δηλώσει την οπαδική του προτίμηση.... Επειδή για κάποιους ένα οπαδικό κασκόλ έχει μεγαλύτερη αξία από οτιδήποτε άλλο... Επειδή για κάποιους ο αθλητισμός είναι προέκταση του εγωισμού τους...
Πρώτα ως γονιός και μετά ως ενεργός πολίτης εύχομαι
καμία άλλη μάνα να μην κλάψει το παιδί της! Για να μην ζήσουμε, όμως, παρόμοιες καταστάσεις η φράση «καταδικάζουμε τη βία», που γράφτηκε και ειπώθηκε κατά κόρον τις τελευταίες ημέρες, πρέπει να γίνει αφετηρία ώστε να σπάσουμε το απόστημα. Διαφορετικά ανησυχώ ότι τη δολοφονία του Άλκη θα τη βρουν μπροστά τους και άλλες οικογένειες.
Καλούμαστε, λοιπόν, να μεταβούμε από την εποχή των... μαχαιριών, των συμπλοκών και του χουλιγκανισμού σε εκείνη που οι φίλοι δυο ομάδων θα μπορούν να παρακολουθούν μαζί έναν αγώνα δίχως εντάσεις, ακρότητες και καταστροφές.
Θέλοντας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το θλιβερό φαινόμενο της οπαδικής βίας η Κυβέρνηση πορεύεται με τρεις κατευθυντήριους άξονες. Η ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των Λεσχών Φιλάθλων και των παραρτημάτων τους, οι αναγκαίες προσαρμογές του ποινικού κώδικα και η εντατικοποίηση των ελέγχων από πλευράς της Ελληνικής Αστυνομίας που ανακοινώθηκαν τα τελευταία 24ωρα, είναι μια σειρά μέτρων τα οποία προστίθενται στις άμεσες και αποτελεσματικές κυβερνητικές παρεμβάσεις που προηγήθηκαν από το 2019 έως σήμερα με στόχο την ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης και ελέγχου. Αναφέρομαι στην επιστροφή του «ιδιώνυμου», η εφαρμογή του οποίου μείωσε τα κρούσματα βίας στον επαγγελματικό αθλητισμό κατά 80%, στη ρύθμιση των οργανωμένων μετακινήσεων των οπαδών, στην επέκταση των τοπικών και χρονικών ορίων εφαρμογής των ποινικών διατάξεων για πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα, αλλά και στη δυνατότητα που δόθηκε στην ΕΛ.ΑΣ. να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στους κατόχους εισιτηρίων κατά την έλευσή τους στις αθλητικές εγκαταστάσεις.
Με αφορμή το δημόσιο διάλογο που έχει ξεκινήσει, καταθέτω τρεις ακόμα πρωτοβουλίες που εκτιμώ ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η πρώτη αφορά στην αυστηροποίηση των ελέγχων στους νόμιμους εκπροσώπους των συνδέσμων. Ως φυσικά πρόσωπα πρέπει να διώκονται όταν διαπιστώνονται παραβατικές συμπεριφορές από τους συνδέσμους που εκπροσωπούν. Η δεύτερη έχει να κάνει με τον ρόλο που διαδραματίζουν τα οπαδικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αφού για χάρη του κλικ και της ακροαματικότητας περνούν πολύ συχνά από την ενημέρωση στην υπερβολή. Τέλος, τη «φωτιά» της οπαδικής βίας πυροδοτούν και οι δηλώσεις αθλητικών παραγόντων οι οποίοι πολλές φορές με τα λεγόμενα τους μηδενίζουν το αθλητικό ιδεώδες.
Κατά την προσωπική μου άποψη εφόσον το πάθημα δεν γίνει μάθημα, ο αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ίσως θα έπρεπε να εξεταστεί ως μοχλός πίεσης. Ας μιλήσουμε, λοιπόν, ανοιχτά για όσα και όσους οδηγούν τις καταστάσεις προς τα εκεί, μετατρέποντας τους οπαδούς των ομάδων σε εχθρούς του ενός για τον άλλον.
Σε τελική ανάλυση ο αθλητισμός ανήκει στη συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών μας που έχουν μείνει άφωνοι από τη θλίψη και τον πόνο για τον άδικο θάνατο του Άλκη.