(Άρθρο): «Ο νέος αναπτυξιακός νόμος μας οδηγεί στην ισχυρή ανάπτυξη»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα «Voria.gr» την Πέμπτη 03 Φεβρουαρίου 2022.

«Ο νέος αναπτυξιακός νόμος μας οδηγεί στην ισχυρή ανάπτυξη»

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι ένα από τα μεγαλύτερα βήματα που επιχειρούμε ως κράτος προς την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, την ενδυνάμωση της υγιούς επιχειρηματικότητας, την τόνωση του ανταγωνισμού και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, σύμφωνα με τις επιταγές του ψηφιακού μετασχηματισμού. Αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη ότι η οικονομική ανάκαμψη εφαρμόζεται στην πράξη, παύοντας να θεωρείται απλή προσδοκία.
Γι'αυτό τολμώ να τον περιγράψω ως ένα καινοτόμο θεσμικό εργαλείο το οποίο προσφέρει σημαντική ώθηση σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών ώστε τα επενδυτικά τους σχέδια να υλοποιούνται γρήγορα και αποτελεσματικά. Αυτός είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος ώστε να τροφοδοτήσουμε τις εθνικές εργασιακές μας ανάγκες προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.
Υπήρξε εθνική ανάγκη, πλέον είναι εθνικός στόχος που κατακτιέται. Εθνικός στόχος που δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμη αξία για τους καταναλωτές, τους εργαζόμενους και φυσικά τους επενδυτές που αναγνωρίζουν τις ευκαιρίες και τη δυναμική της χώρας.
Πλέον, η εμπιστοσύνη μεγάλων επενδυτικών σχημάτων προς την ελληνική οικονομία αποκαθίσταται, γεγονός που πιστοποιεί ότι η Ελλάδα είναι και αντιμετωπίζεται ως ισότιμος επενδυτικός προορισμός με άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα στοχεύει σε ένα καλοκαίρι όπου ο τουρισμός θα εξελιχθεί καλύτερα από το 2019, γεγονός που θα έχει θετικό αντίκτυπο στα δημόσια έσοδα και στην αύξηση των θέσεων εργασίας. Παράλληλα, επισπεύδεται η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Μάιο, ενώ βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.
Το κομβικό σημείο, όμως, που πρέπει να σταθούμε στο νέο αναπτυξιακό νόμο είναι εκείνο που αφορά στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η Πολιτεία μεριμνεί και τις βοηθά να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα τους. Να μεγαλώσουν και να διευρύνουν το πελατολόγιο τους, αποκτώντας πρόσβαση σε άγνωστες προς αυτές αγορές, πετυχαίνοντας επιχειρηματικά θαύματα. Το πράττουμε γιατί αναγνωρίζουμε ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν την «καρδιά» της ελληνικής οικονομίας. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που τις ενισχύουμε με μεγάλες επιχορηγήσεις και με περισσότερα μετρητά από ότι προέβλεπε ο αναπτυξιακός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, με τις μεγάλες επιχειρήσεις να παίρνουν μόνο φοροαπαλλαγές.
Όσον αφορά στους ισχυρισμούς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι απαξιώνουμε τον αντίστοιχο νόμο του 2016, υπενθυμίζω ότι η ΝΔ τον υπερψήφισε εκείνη την περίοδο γιατί θέλησε να στείλει ένα θετικό μήνυμα στους επενδυτές. Όμως οι συνθήκες αλλάζουν και μαζί της αλλάζουν και οι απαιτήσεις κάθε εποχής.
Το 2022 δεν είναι 2016, αφού επί της ουσίας σήμερα μετουσιώνουμε όλη την ευρωπαϊκή στρατηγική για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Για του λόγου το αληθές παραθέτω τα στοιχεία...
Από τη στιγμή που υπερψηφίστηκε ο αναπτυξιακός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την παραμονή των εθνικών εκλογών του 2019 ο αριθμός των επενδυτικών σχεδίων ήταν 999. Περίπου 285 επενδυτικά σχέδια ανά έτος. Η κρατική ενίσχυση ήταν 991 εκ. ευρώ, ενώ το ύψος των επενδυτικών σχεδίων ανερχόταν σε 2,96 εκατομμύρια ευρώ. Σχετικά με την συνολική κρατική ενίσχυση ανά έτος κυμαινόταν στα 283,14 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ύψος των επενδυτικών σχεδίων ανά έτος ανερχόταν σε 847,7 εκατομμύρια ευρώ.
Από τις 7 Ιουλίου του 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2021 όλοι οι δείκτες σχεδόν τριπλασιάστηκαν. Ο αριθμός των επενδυτικών σχεδίων «εκτοξεύτηκε» στα 2.727. Δηλαδή 1.091 επενδυτικά σχέδια ανά έτος. Η κρατική ενίσχυση διαμορφώθηκε στα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ύψος των επενδυτικών σχεδίων ανήλθε στα 8,13 δισεκατομμύρια ευρώ. Η συνολική κρατική ενίσχυση έφτασε τα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος και το ύψος των επενδυτικών σχεδίων τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος.
Κάνουμε, λοιπόν, ό,τι χρειάζεται προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή απορροφητικότητα των πόρων που ήταν πολύ μικρή τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτή η προσπάθεια διευρύνεται ξεπερνώντας τα εμπόδια της γραφειοκρατίας αφού όλα τα επενδυτικά σχέδια δίκαιης ανάπτυξης θα τύχουν ταχείας αδειοδότησης με το νέο πληροφοριακό πρόγραμμα.
Στόχος μας είναι η πλήρης απορρόφηση των κονδυλίων και κινούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση έχοντας ως κύριο μέλημα την ισόρροπη και ισότιμη ανάπτυξη κάθε Περιφέρειας της χώρας.
Σε τελική ανάλυση νομοθετώ σημαίνει παρεμβαίνω δραστικά για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Και εμείς εφαρμόζουμε πολιτική για όλους τους Έλληνες! Πολιτική που υπηρετεί την κοινωνική συνοχή, που δημιουργεί θέσεις εργασίας και η οποία είναι εφάμιλλη των εθνικών προκλήσεων και των κοινωνικών αναγκών.