«Βαδίζουμε σε ένα μέλλον με λιγότερες αναταράξεις και περισσότερη ασφάλεια»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου στην ιστοσελίδα «Politicalbank.gr», που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

«Βαδίζουμε σε ένα μέλλον με λιγότερες αναταράξεις και περισσότερη ασφάλεια»

Η πανδημία είναι ένα φαινόμενο με τεράστιες υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Όπως διάβασα σε αρθρογραφία είναι ένας «άτυπος παγκόσμιος υγειονομικός πόλεμος» που έχει ανατρέψει τη ζωή και την καθημερινότητα μας.
Απέναντι σε αυτό το δυναμικό φαινόμενο η Κυβέρνηση διαχειρίζεται μια δύσκολη εξίσωση. Δεν θα ισχυριστώ ότι τα κάνουμε όλα σωστά, δεν αποδέχομαι όμως και την ισοπεδωτική κριτική. Όση και αν είναι η κόπωση όλων μας την τελευταία διετία, χρειάζεται σύνεση, λογική, εγρήγορση και συμμετοχή προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα ανακύπτουν.
Προσωπικά, επειδή είμαι φύσει και θέσει αισιόδοξος άνθρωπος, βλέπω το «ποτήρι» του 2022 μισογεμάτο και έχω δυο συγκεκριμένους λόγους για αυτό. Ο πρώτος είναι υγειονομικός. Η ήπια συμπτωματολογία στην τελευταία μετάλλαξη, σύμφωνα με τους ειδικούς, πιθανόν να σηματοδοτεί την αρχή του τέλους του παγκόσμιου εφιάλτη και φαίνεται ότι οδηγεί σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση. Είναι σημαντικό ότι, τουλάχιστον επί του παρόντος, η εκτίναξη των κρουσμάτων δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση νοσηλειών, διασωληνώσεων ή θανάτων.
Την ίδια στιγμή, βασική παράμετρος του σχεδίου ανάσχεσης της πανδημίας στη χώρα μας είναι η διενέργεια μαζικότατων διαγνωστικών ελέγχων, με την Ελλάδα να βρίσκεται -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ECDC- στην πρώτη θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό.
Όσον αφορά στην εξέλιξη των εμβολιασμών ξεπεράσαμε τους 18.100.000, με το 68,15% του γενικού πληθυσμού να έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.
Ο δεύτερος λόγος που με κάνει να αισιοδοξώ είναι η οικονομία. Στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης η εθνική μας οικονομία παραμένει κινητική, έντονα ανταγωνιστική και καθίσταται εκ νέου ελκυστική στις ξένες επενδύσεις ανακτώντας την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αναβάθμιση της εθνικής μας οικονομίας κατά μια επενδυτική βαθμίδα βρίσκεται προ των πυλών, συνεπάγεται ότι αφήνουμε πίσω μας τη βαριά «κληρονομιά» της χρεοκοπίας και βαδίζουμε σε ένα μέλλον με λιγότερες αναταράξεις και περισσότερη ασφάλεια. Το επιβεβαιώνουν τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, ύψους σχεδόν 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, όσο διαρκούν οι περιορισμοί, ενώ μόνο στο χώρο της εστίασης αγγίζουν τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ενισχυτική πολιτική που εφαρμόζουμε βασίζεται σε ένα γενναίο και ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο που βοηθά το παρόν δίχως να θέτει σε κίνδυνο το μέλλον, παρέχοντας τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να παραμείνουν όρθια και πάνω από όλα να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας.
Προφανώς, ούτε η ανάπτυξη από μόνη της, ούτε το τέλος της πανδημίας, όποτε και αν έρθει, είναι αρκετά για να γυρίσουμε σελίδα. Ωστόσο εκείνο που καθίσταται σαφές είναι ότι η Ελλάδα εκπέμπει σήματα αξιοπιστίας και σταθερότητας που εδράζονται στις ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας μας.
Με λίγα λόγια, όπως παρατήρησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κυβέρνηση απαντά με πειστικό τρόπο στις προκλήσεις του σήμερα, «χτίζοντας» ένα αισιόδοξο αύριο για όλους. Και το πράττει βασιζόμενη σε μέτρα αποτελεσματικά, μα πρωτίστως λογικά. Γιατί τα δύσκολα είναι γύρω μας, αλλά τα καλύτερα είναι μπροστά μας.