(Άρθρο): "Οι λόγοι που πρέπει να αισιοδοξούμε το 2022"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Voria.gr», που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 04 Ιανουαρίου 2022

«Οι λόγοι που πρέπει να αισιοδοξούμε το 2022»

Είμαι φύσει και θέσει αισιόδοξος άνθρωπος, επιλέγοντας εκ πεποιθήσεως να βλέπω το ποτήρι πάντα μισογεμάτο. Γι' αυτό και η πρώτη προσδοκία που έχω για το 2022 είναι πως θα εξελιχθεί πολύ καλύτερα συγκριτικά με τις δυο προηγούμενες χρονιές.
Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που με κάνουν να αισιοδοξώ. Ο πρώτος είναι υγειονομικός. Η εκτίναξη των κρουσμάτων δεν συνοδεύεται, τουλάχιστον επί του παρόντος, από αντίστοιχη αύξηση νοσηλειών, διασωληνώσεων ή θανάτων και κατ' επέκταση επιπρόσθετη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η ήπια συμπτωματολογία στην τελευταία μετάλλαξη, σύμφωνα με τους ειδικούς, πιθανόν να σηματοδοτεί την αρχή του τέλους ενός παγκόσμιου εφιάλτη, αφού όλα συνηγορούν ότι η νόσος πολλαπλασιάζεται εκφυλιζόμενη, ακολουθώντας τη φυσική εξελικτική διαδικασία όλων των μεταδιδόμενων ιών.
Αν τηρηθούν πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενταθούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και αυξηθούν δυναμικά οι εμβολιασμοί, τότε η πανδημία θα ελεγχθεί και θα βγούμε νικητές από μια διετή δοκιμασία που μας έχει κουράσει όλους. Άλλωστε ο πανικός ουδέποτε ήταν ο καλύτερος σύμβουλος...
Εν μέσω αυτής της πρωτόγνωρης συνθήκης περισσότεροι από 7 εκατομμύρια συμπατριώτες μας έχουν εμβολιαστεί με δυο δόσεις και περίπου 3,5 εκατομμύρια έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση.
Ο δεύτερος λόγος που με κάνει να αισιοδοξώ πως ο νέος χρόνος θα είναι καλύτερος από τους προηγούμενος είναι η οικονομία.
Στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω ενός οικονομικού μετασχηματισμού. Η εθνική μας οικονομία παραμένει κινητική, έντονα ανταγωνιστική και καθίσταται εκ νέου ελκυστική στις ξένες επενδύσεις ανακτώντας την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών και την αξιοπιστία της στο επενδυτικό στερέωμα.
Η αναβάθμιση κατά μια επενδυτική βαθμίδα βρίσκεται προ των πυλών, εξέλιξη που συνεπάγεται ότι αφήνουμε πίσω μας τη βαριά «κληρονομιά» της χρεοκοπίας και βαδίζουμε σε ένα μέλλον με λιγότερες αναταράξεις και περισσότερη ασφάλεια.
Δεδομένου, μάλιστα, ότι το 2021 ανακτήσαμε με εντυπωσιακό -είναι η αλήθεια- τρόπο το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του πρώτου πανδημικού κύματος, τότε δεν χωρά καμία αμφιβολία πως τη νέα χρονιά θα κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των συμπατριωτών μας.
Ήδη από την 1η Ιανουαρίου ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 2% και ορίζεται στα 663 ευρώ, όπως επίσης αυξήθηκε και το κατώτατο ημερομίσθιο για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, ενώ έπεται πρόσθετη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του έτους.
Προφανώς ούτε η ανάπτυξη από μόνη της, ούτε το τέλος της πανδημίας, όποτε και αν έρθει, είναι αρκετά για να γυρίσουμε σελίδα. Ωστόσο η Ελλάδα εκπέμπει σήματα αξιοπιστίας και σταθερότητας που εδράζονται στις ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές της εθνικής μας οικονομίας.
Για επίλογο θα επικαλεστώ μια φράση που μου είπε ο γιος μου, Γιώργος, στη διάρκεια του εορταστικού τραπεζιού. Ανέφερε ότι την τελευταία διετία η αίσθηση του χρόνου έχει αλλάξει. «Το 2021», είπε, «ξαναζήσαμε σε... επανάληψη το 2020». Σε 7 λέξεις περιέγραψε με ακρίβεια όσα ζούμε, καθώς οι ημέρες μας είναι γεμάτες με γεγονότα τα οποία προ πανδημίας θα αντιμετωπίζαμε ως... στιγμιότυπα.
Πράγματι, το 2022 μας έκανε ποδαρικό όντας αντιμέτωπο με τα... φαντάσματα του 2021. Ωστόσο φέτος ας ελπίσουμε σε πολλά και ας προσδοκούμε εξίσου πολλά. Και επιτέλους ας διδαχθούμε από την ιστορία, διαψεύδοντας την επισήμανση του φιλοσόφου της διαλεκτικής λογικής, Φρίντριχ Χέγκελ πως «το μόνο δίδαγμα που αποκομίζουμε από την ιστορία είναι πως από την ιστορία δεν αποκομίζουμε κανένα δίδαγμα».
Κλείνω με μια ευχή: Υγεία σε όλους, υγεία για όλους!