(Άρθρο): «Η Ελλάδα φεύγει προς τα εμπρός»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου στην ιστοσελίδα «Myportal.gr», που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021.

«Η Ελλάδα φεύγει προς τα εμπρός»

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2022 απέδειξε ότι η Ελλάδα φεύγει προς τα εμπρός! Ότι ήρθε η ώρα να επιτύχει επιτέλους όσα μπορεί, αλλά δεν τόλμησε έως σήμερα. Όχι γιατί δεν είχε τις δυνατότητες, μα γιατί κάποιοι δεν ήθελαν να τη δουν να εξελίσσεται. Δεν την άφησαν να γίνει αυτό που θα μπορούσε να πετύχει, διότι οι ίδιοι ήταν εγκλωβισμένοι σε ξεπερασμένες ιδεοληψίες ή γιατί οι ίδιοι έθεταν εσκεμμένα τον πήχη χαμηλά...
Βρισκόμαστε, λοιπόν, στο κομβικό σημείο που η ελληνική οικονομία μπορεί να μεταβεί με ασφάλεια από τους μη εμπορεύσιμους κλάδους της στους εξωστρεφείς. Που είναι έτοιμη να δώσει έμφαση στις εξαγωγές, να ενθαρρύνει τις άμεσες επενδύσεις, να στηρίξει την καινοτομία.
Ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κινείται εντός αυτού του προγραμματικού πλαισίου, αφού οι πολιτικές που εφαρμόζουμε ξεπερνούν κατά πολύ τον χρόνο ζωής μιας αξιολόγησης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως επίσης και τον χρονικό ορίζοντα μιας κυβερνητικής θητείας.
Λειτουργούμε μεθοδικά και στοχευμένα για το σήμερα περιορίζοντας στο βαθμό που είναι εφικτό τις επιπτώσεις της πανδημίας, έχοντας ως κύριο μέλημα να προσφέρουμε στους Έλληνες όραμα για το αύριο. Προφανώς απαιτούνται χρόνος και αντοχές, όμως μπορούμε να υπερνικήσουμε τις δυσκολίες εφόσον κεφαλαιοποιήσουμε τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών σε επίπεδο οικονομίας.
Το καλύτερο παράδειγμα είναι ο προϋπολογισμός του 2022. Προ ημερών η Eurostat έχρισε την Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης όσον αφορά στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του 2021, με 13,4% έναντι 11,4% της Ιρλανδίας και 3,9% της Ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs προβλέπει ότι η Ελλάδα θα σπρώξει το κάρο της ανάπτυξης στην Ευρώπη την επόμενη διετία, αφού για πρώτη φορά μετά από περίπου 15 χρόνια το ελληνικό ΑΕΠ θα «τρέχει» ταχύτερα από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό λειτουργώντας ως «προωθητήρας ανάπτυξης» και όχι ως «βαρίδιο» ή «χαλασμένο γρανάζι» μιας καλοκουρδισμένης μηχανής.
Ασφαλώς δεν γίναμε Γερμανία από τη μια ημέρα στην άλλη, που διαθέτει την ισχυρότερη και μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Όμως είναι σημαντικό ότι επιστρέφουμε πρώτοι από όλα τα κράτη μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας στα προ πανδημίας επίπεδα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στο τέταρτο τρίμηνο του έτους αναμένεται να έχει ανακτηθεί το σύνολο των ετήσιων απωλειών ΑΕΠ του 2020, με το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ στο τέλος του 2022 να υπερβαίνει το αντίστοιχο επίπεδο του 2019 κατά 1,7%.
Το κατορθώνουμε υλοποιώντας με σύνεση, στοχοπροσήλωση και τόλμη σειρά μεταρρυθμίσεων που καθιερώνουν την Ελλάδα ως σύγχρονη και αποτελεσματική περιφερειακή οικονομία. Κάπως έτσι, ο δρόμος της ανάπτυξης είναι ορθάνοιχτος μπροστά μας. Και όλα αυτά επιτυγχάνονται με λιγότερους φόρους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, περισσότερες επενδύσεις και καλύτερες θέσεις εργασίας.
Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος χάρη στη φιλική πολιτική που εφαρμόζουμε προς τις επιχειρήσεις, τη φορολογική εκλογίκευση, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, τη λιγότερη γραφειοκρατία, την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και τη μόχλευση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων μαρτυρούν οτι η εθνική μας οικονομία ανακτά τη δυναμική της. Με λίγα λόγια βρισκόμαστε στο σημείο που από τη φάση της ανάκαμψης περνούμε στο στάδιο της ανάπτυξης.
Φυσικά, πρωτεύον παράγοντας στην ώθηση της οικονομικής δραστηριότητας το 2022 αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας. Πρόκειται για έναν σημαντικό καταλύτη προόδου και ευημερίας ο οποίος θα προσδώσει στην εθνική μας οικονομία επιπλέον 2,9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, συμβάλλοντας στη μείωση του μακροχρόνιου επενδυτικού κενού που υπήρχε. Μιλούμε για το «εμβόλιο» ανάταξης της ελληνικής οικονομίας, για το «φάρμακο» που θα διαμορφώσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα, οι οποίοι θα υποστηριχθούν από γενναία αύξηση των επενδύσεων κατά 21,9%. Μιλούμε για χρήματα που θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη στην πραγματική οικονομία από το 2022 έως το 2026.
Συνοψίζοντας, ο προϋπολογισμός της νέας χρονιάς είναι ο προϋπολογισμός της συνέπειας και της αποτελεσματικότητας. Είναι ένας προϋπολογισμός αναγέννησης, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα της πανδημίας και κρατά «πυρομαχικά» στο οικονομικό «οπλοστάσιο» της χώρας. Είναι ένας προϋπολογισμός επανεκκίνησης που απλώνει ανθεκτικό δίχτυ προστασίας γύρω από τους συμπατριώτες μας.