(Άρθρο): «Προϋπολογισμός της συνέπειας και της αποτελεσματικότητας»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Vimapress.gr», που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021.

«Προϋπολογισμός της συνέπειας και της αποτελεσματικότητας»

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ως ειδικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας για τον προϋπολογισμό, τόνισα ότι ο προϋπολογισμός του 2022 είναι τεκμήριο επιτυχίας της ασκούμενης κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής και η απόδειξη πως η οικονομία μας μετασχηματίζεται, ούσα έτοιμη να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις.
Αν και καταρτίζεται για δεύτερο συνεχόμενο έτος υπό καθεστώς αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας και των διεθνών οικονομικών εξελίξεων, είναι προφανές ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της το δύσκολο παρελθόν και κοιτά με αισιοδοξία το μέλλον επαναπροσδιορίζοντας τη θέση της στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη.
Το πράττει, διότι δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι η επόμενη χρονιά σηματοδοτεί την επιστροφή σε συνθήκες απόλυτης κανονικότητας, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στο τέταρτο τρίμηνο του έτους αναμένεται να έχει ανακτηθεί το σύνολο των ετήσιων απωλειών ΑΕΠ του 2020, με το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ στο τέλος του 2022 να υπερβαίνει το αντίστοιχο επίπεδο του 2019 κατά 1,7%.
Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος χάρη στη φιλική προς τις επιχειρήσεις πολιτική, τη φορολογική εκλογίκευση, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, τη λιγότερη γραφειοκρατία, την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και τη μόχλευση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων μαρτυρούν πως η εθνική μας οικονομία ανακτά τη δυναμική της και με αφετηρία το πλήθος των μεταρρυθμίσεων που υλοποιούνται μεθοδικά από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα, πλέον κινείται σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που είναι υψηλότεροι από το μέσο όρο της Ευρώπης.
Βρισκόμαστε, λοιπόν, στο σημείο που από τη φάση της ανάκαμψης περνούμε στο στάδιο της ανάπτυξης. Αναλογιστείτε μόνο ότι για τα έτη 2021 και 2022 ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς προβλέπει σωρευτική ανάπτυξη 11,7%, ποσοστό που μας καθιστά πρωταθλητές ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε σχέση με την ύφεση που παρατηρήθηκε το 2020, η οικονομία μας έχει ήδη καλύψει περισσότερα από τα 2/3 του απολεσθέντος εγχώριου προϊόντος.
Χαρακτηριστικό και δομικό στοιχείο της οικονομικής ανάπτυξης που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η σημαντική μείωση της ανεργίας, με την αποκλιμάκωση της να κυμαίνεται στο 1,7%, από 15,9% που αναμένεται να κλείσει φέτος, στο 14,2%.
Την ίδια στιγμή η αναθέρμανση της αγοράς εργασίας αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα μας και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην πρωτόγνωρη οικονομική ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων ύψους 43 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Δεσμευτήκαμε πως κανένας δεν θα μείνει μόνος στη διάρκεια της πανδημίας και το κάναμε πράξη, γιατί ο πολιτικός μας λόγος είναι συμβόλαιο.
Όσον αφορά στους υπόλοιπους δείκτες η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 3,3% φέτος και 3% το 2022, οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 11,7% το 2021 και 21,9% το 2022, ενώ οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 14,1% φέτος και κατά 11,1% το 2022.
Συνοψίζοντας, ο προϋπολογισμός του 2022 είναι ο προϋπολογισμός της συνέπειας και της αποτελεσματικότητας. Περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις, απλώνει ανθεκτικό δίχτυ προστασίας γύρω από τους συμπατριώτες μας, οδηγεί στην αναθέρμανση της αγοράς εργασίας και σε σταδιακή άνοδο των μισθών, όμως πάνω από όλα σηματοδοτεί τη στροφή προς ένα οικονομικό μοντέλο περισσότερο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο.
Στο πλαίσιο αυτό κάλεσα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αφήσουν στην άκρη στείρες μικροκομματικές και μικροπολιτικές διαφορές. Να επιδείξουν πνεύμα συναίνεσης και να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό του νέου έτους. Στο τέλος του δρόμου η εθνική συνεννόηση, για την οποία τόσο συχνά κάνουν λόγο, μπορεί και πρέπει από κάπου να ξεκινήσει.