Ο Θ. Καράογλου επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ

Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Δελτίο Τύπου
Ο Θ. Καράογλου επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ

Με απόφαση του Προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Καράογλου, ορίστηκε επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
Αναγνωρισμένος ως περιφερειακή ρύθμιση σύμφωνα με το κεφάλαιο VIII του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ο ΟΑΣΕ είναι ένα πρωταρχικό μέσο έγκαιρης προειδοποίησης, πρόληψης συγκρούσεων, διαχείρισης κρίσεων και αποκατάστασης στην ευρύτερη περιοχή του.
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που ιδρύθηκε αρχικά από τη Σύνοδο Κορυφής του Παρισιού του 1990 για να προωθήσει τη μεγαλύτερη συμμετοχή των εθνικών κοινοβουλίων των συμμετεχόντων κρατών στον ΟΑΣΕ, επιδιώκει σημαντικούς στόχους που αναφέρονται στο προοίμιο του Κανονισμού της Συνέλευσης και οι οποίοι περιλαμβάνουν:
-αξιολόγηση της εφαρμογής των στόχων του ΟΑΣΕ από τα συμμετέχοντα κράτη
-συζήτηση θεμάτων που διατυπώθηκαν κατά τις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου ΟΑΣΕ και τις Συνόδους Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ΟΑΣΕ
-ανάπτυξη και προώθηση μηχανισμών πρόληψης και επίλυσης συγκρούσεων
-υποστήριξη της ενίσχυσης και της εδραίωσης των δημοκρατικών θεσμών στα συμμετέχοντα κράτη του ΟΑΣΕ
-και τη συμβολή στην ανάπτυξη των θεσμικών δομών του ΟΑΣΕ και των σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ των υφιστάμενων θεσμικών οργάνων του ΟΑΣΕ.
Μετά τον ορισμό του ως επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, ο κ. Καράογλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, για την τιμή στο πρόσωπό μου. Με τους συναδέλφους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου που συμμετέχουν στην Ελληνική Αντιπροσωπεία, θα προάγουμε τη συνεργασία, θα εργαστούμε για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών στην περιοχή αρμοδιότητας του Οργανισμού, θα προσφέρουμε πολιτική υποστήριξη στις δραστηριότητές του και θα διευκολύνουμε το διακοινοβουλευτικό διάλογο για την προώθηση των στόχων του ΟΑΣΕ».