«Δίνουμε μάχη ισορροπίας μεταξύ υγειονομικής ασφάλειας και δημοσιονομικής σταθερότητας»

Θεσσαλονίκη, 04 Φεβρουαρίου 2021

Δελτίο Τύπου
Θ. Καράογλου στην Ολομέλεια της Βουλής: «Δίνουμε μάχη ισορροπίας μεταξύ υγειονομικής ασφάλειας και δημοσιονομικής σταθερότητας»

«Συμβόλαιο εμπιστοσύνης» ανάμεσα στην Πολιτεία και την κοινωνία, που διασφαλίζει πως κανένας συμπολίτης μας δεν θα μείνει μόνος και απροστάτευτος απέναντι στην υγειονομική δοκιμασία, χαρακτήρισε κ. Θεόδωρος Καράογλου το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνει σειρά ευεργετικών διατάξεων οι οποίες απαλύνουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ως εισηγητής του Νομοσχεδίου, ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτήρισε το Νομοθέτημα «πολύτιμη δεύτερη ευκαιρία» για τους πληττόμενους, εξηγώντας ότι η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την υγειονομική κρίση με σύνεση, εγκράτεια και κοινωνική ευαισθησία, φροντίζοντας παράλληλα να στηρίξει και να δυναμώσει τις αξιοσημείωτες αντοχές που επιδεικνύουν οικονομία και κοινωνία.
«Το Νομοσχέδιο που συζητούμε», τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, «είναι ένα κοινωνικό και οικονομικό συμβόλαιο το οποίο μας κρατά ενωμένους και μας επιτρέπει να μιλούμε με ευνοϊκούς όρους για το μέλλον. Διότι η εμπιστοσύνη είναι ο συνδετικός κρίκος κάθε σύγχρονης Δημοκρατίας που συνδέει πολίτη και κράτος».
Αναφερόμενος στις σημαντικές διευκολύνσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό, ο κ. Καράογλου επισήμανε ότι βοηθούν καταλυτικά στην «αποσωλήνωση» των επιχειρήσεων, εγγυώνται τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και εξασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή. «Συμβαδίζουμε με την κοινωνία, ακούμε τα αιτήματά της και τα προσαρμόζουμε στο απαιτητικό σήμερα, δίνοντας μια δύσκολη μάχη ισορροπίας μεταξύ υγειονομικής ασφάλειας και δημοσιονομικής σταθερότητας», τόνισε μεταξύ άλλων.
Επίσης, εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής που προηγήθηκαν, τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν επί της αρχής ή αντιμετώπισαν με επιφύλαξη το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
«Ειλικρινά μου προκαλεί απορία ποιοί συνάδελφοι θα αρνηθούν να υπερψηφίσουν την επέκταση της μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων. Ποιοι θα πουν "όχι" στην αναστολή πληρωμών των αξιογράφων και στη χορήγηση διευκολύνσεων για τους κομιστές τους, ποιοι θα καταψηφίσουν το νέο καθεστώς ενίσχυσης επιχειρήσεων μέσων της επιδότησης πάγιων δαπανών» αναρωτήθηκε, σχολιάζοντας πως αρνητική ψήφος στο νομοσχέδιο είναι ψήφος κατά των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και όσων δοκιμάζονται.
Ακόμη, έκανε ειδική αναφορά στο δημογραφικό ζήτημα, αφού το πρώτο μέρος του Νομοσχεδίου αφορά στη διενέργεια γενικών απογραφών πληθυσμού και κατοικιών που θα πραγματοποιηθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., σημείωσε πως η υπογεννητικότητα αποτελεί το μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα, περιγράφοντάς την ως «"βόμβα" στα θεμέλια της χώρας η οποία υπονομεύει την ύπαρξη του Έθνους και τη κρατική μας υπόσταση».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε τη βεβαιότητα πως στη μετά Covid-19 εποχή η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πλευρό των νικητών. «Τον πόλεμο με τον κορωνοϊό θα τον κερδίσουμε με "όπλα" την αποφασιστικότητα της κοινωνίας, την αντοχή της εθνικής οικονομίας και την ευθύνη του καθήκοντος που διακρίνει την παρούσα κυβέρνηση, η οποία δίνει με πείσμα και επιμονή το μεγάλο αγώνα να σταθεί δίπλα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
Απευθυνόμενος, δε, στους Βουλευτές της αντιπολίτευσης τους προέτρεψε να επιστρατεύσουν την κοινή λογική, υπερψηφίζοντας το νομοσχέδιο το οποίο απαντά στις αγωνίες και τις προκλήσεις των καιρών. «Για μια έστω φορά σταθείτε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Σταθείτε πραγματικά στο πλευρό της κοινωνίας, σταθείτε πραγματικά δίπλα στους δοκιμαζόμενους συμπατριώτες μας», ήταν η χαρακτηριστική του αναφορά.