Χαιρετισμός στη συνεδριακή διαδικασία της ΚΕΔΕ για την ΠΕΔ Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στη συνεδριακήδιαδικασία της ΚΕΔΕ για την ΠΕΔ Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Υψηλοί προσκεκλημένοι,
αγαπητοί συμμετέχοντες,

το παρελθόν είναι η ιστορία μας, το μέλλον όμως είναι επιλογή!

Ως Πολιτεία και Αυτοδιοίκηση μπροστά μας έχουμε δυο δρόμους...

Ο ένας είναι της αδράνειας, που οδηγεί στη στασιμότητα και σε έναν αέναο κύκλο:
-υπανάπτυξης
-και υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου των συμπολιτών μας.
Ο άλλος είναι της δραστηριοποίησης, που οδηγεί σε μια σύγχρονη και δυναμική κοινωνία, η οποία:
-βασίζεται στην καινοτομία,
-ενισχύει τη διαφάνεια,
-τονίζει την αξιοκρατία,
-δίνει ευκαιρίες στους νέους
-και επιβραβεύει αυτούς που εργάζονται σκληρά.

Ο δρόμος στον οποίο θα επιλέξουμε να βαδίσουμε ως χώρα είναι εκείνος που θα κρίνει τα μελλούμενα, διότι δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι:
-ο τοπικός
-και περιφερειακός σχεδιασμός
είναι εκείνος που στην εποχή μας διαμορφώνει σε σημαντικό βαθμό την αναπτυξιακή ταυτότητα της ελληνικής περιφέρειας.

Υπό αυτό το πρίσμα ο δρόμος του μέλλοντος ξεκινά από εμάς, αφού στόχος της Κυβέρνησης είναι να δομήσει το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας πάνω στον ενισχυμένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο Υπουργός Εσωτερικών έχουν αναφερθεί πολλές φορές στις προσπάθειες που καταβάλλουμε προκειμένου οι Δήμοι να κινητοποιήσουν τις παραγωγικές δυνάμεις των περιοχών τους, συνδιαμορφώνοντας το παραγωγικό αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας.

Αυτό είναι το δικό μας πλαίσιο και η δική μας επιδίωξη. Και ο λόγος είναι προφανής...

Η Αυτοδιοίκηση είναι βασικός πυλώνας του κράτους αφού αποτελεί τον άμεσο θεσμό παρέμβασης στην καθημερινότητα του πολίτη. Ως εκ τούτου η νέα πορεία που καλείται να χαράξει η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι ασύνδετη με τη νέα πορεία που πρέπει να έχει η πατρίδα μας.
Πορεία:
-σταθερότητας,
-ευημερίας,
-ανάπτυξης
-και προοπτικής.

Βασικός μας στόχος ως Κυβέρνηση είναι η δημιουργία ενός αποτελεσματικού κράτους που θα είναι φιλικό στον πολίτη.

Που θα τον σέβεται και θα του προσφέρει τις καλύτερες δυνατές παρεχόμενος υπηρεσίες.

Που θα τον διευκολύνει, απλουστεύοντας τις διαδικασίες μέσα από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και θα αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής.

Παράλληλα, θα βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό του παρέχοντας:
-στήριξη
-και σιγουριά τις δύσκολες στιγμές,
όπως είναι για παράδειγμα αυτές που βιώνουμε εξαιτίας της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να μην πληρώνουν δημοτικά τέλη οι επιχειρήσεις για το διάστημα που διαρκεί το lockdown.
Είναι απολύτως αναγκαίο να στηριχθούν:
-η οικονομία,
-οι επιχειρήσεις,
-οι θέσεις εργασίας
-και φυσικά οι πολίτες.

Για το λόγο αυτό ενισχύουμε με πρόσθετα 50 εκατομμύρια ευρώ την Αυτοδιοίκηση για να αναπληρώσει τις απώλειες των εσόδων της, ενώ για όσους χρωστούν στους Δήμους έρχεται ρύθμιση για να διευθετήσουν τις οφειλές τους σε 120 δόσεις.

Επίσης, παρατείνονται και πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2020 οι αιτήσεις των Δήμων στο αναπτυξιακό πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης". Όπως γνωρίζετε, η πρώτη φάση των αιτήσεων λήγει την τελευταία ημέρα του τρέχοντος έτους, ωστόσο δίνουμε παράταση για να κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας οτι κανένας Δήμος σε ολόκληρη τη χώρα δεν θα μείνει εκτός του προγράμματος, στο οποίο έχουν ενταχθεί έργα 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ιδιαίτερα για τη Μακεδονία και τη Θράκη το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" έρχεται:
-να αναδείξει
-και να αξιοποιήσει
τις αστείρευτες δυνατότητες που διαθέτει η Βόρεια Ελλάδα.

Και το σημαντικό είναι ότι στην Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης απολαμβάνουν άμεσα τη χαρά της δημιουργίας που είναι απόρροια των πράξεών τους.

Βλέπουν όλη την πρόοδο ενός έργου. Από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την παράδοσή του στην κοινωνία.

Ακόμη, βρίσκεται σε εξέλιξη η δημόσια διαβούλευση για τις αλλαγές στο Ν. 4412, επί του οποίου η Αυτοδιοίκηση θα κάνει τις δικές της παρεμβάσεις, προκειμένου να υπάρξουν οι αναγκαίες αλλαγές, στην κατεύθυνση:
-τόσο της διαφάνειας,
-όσο και της ταχύτερης υλοποίησης των έργων.

Στο μεταξύ, παρέχοντας ισχυρή οικονομική στήριξη στην Αυτοδιοίκηση, παρά τις δυσκολίες που ανακύπτουν εξαιτίας της πανδημίας, προετοιμάζουμε το έδαφος για τη σπουδαία μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

Έχοντας υπηρετήσει σχεδόν 18 χρόνια την Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, γνωρίζω εξίσου καλά με εσάς τη σημασία που έχει να είναι διακριτοί οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες.

Ο γόνιμος διάλογος που γίνεται, μέσω και αυτής της συνεδριακής διαδικασίας της ΚΕΔΕ, επιταχύνει τις εξελίξεις και οργανώνει καλύτερα τα επόμενα βήματά μας.

Γι' αυτό αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, έστω και με τη χρήση της τεχνολογίας. Διότι, γνωρίζω ότι κάθε ένας και κάθε μια από εσάς δίνετε καθημερινά τον καλύτερο εαυτό σας προκειμένου να βελτιώσετε τη ζωή των συμπολιτών σας.

Η ευθύνη είναι μεγάλη και οι συγκυρίες δεν βοηθούν. Ωστόσο δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι Δημοτικές Αρχές κάθε χώρας είναι ο "καθρέφτης" της τοπικής κοινωνίας.

Εσείς είστε οι πρώτοι αποδέκτες των προβληματισμών των πολιτών. Έχετε, παράλληλα, το προνόμιο να παράγετε πρωτογενή πολιτική.

Να γίνεστε φορέας ανάπτυξης του τόπου που υπηρετείτε.

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι η επόμενη συνάντηση να πραγματοποιηθεί δια ζώσης, έχοντας προηγουμένως τιθασεύσει την πανδημία.

Βρισκόμαστε σε πόλεμο, βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, όμως αντέχουμε και θα τα καταφέρουμε.

Να είστε σίγουροι για αυτό!

Και θα τα καταφέρουμε:
-με την κοινωνία όρθια,
-την οικονομία σταθερή
-και τους συμπατριώτες μας υγιείς.

Σας ευχαριστώ.