Χαιρετισμός στο συνέδριο της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ με θέμα "Δίκαιο και τεχνολογία στην κοινωνία διακινδύνευσης"

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στο συνέδριο της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ με θέμα "Δίκαιο και τεχνολογία στην κοινωνία της διακινδύνευσης", που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Υψηλοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,

σας ευχαριστώ θερμά για την:
-ευγενική
-και συνάμα τιμητική πρόσκληση
να παραστώ και να χαιρετίσω τις εργασίες του συνεδρίου με γενικό τίτλο "Δίκαιο και τεχνολογία στην κοινωνία διακινδύνευσης".

Η Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποτελεί "στολίδι" της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, δεδομένου ότι είναι:
-μια από τις καλύτερες νομικές σχολές της Ελλάδας
-και συγκαταλέγεται μεταξύ των 200 καλύτερων του κόσμου.

Επίτευγμα ιδιαίτερα σημαντικό εάν αναλογιστούμε οτι προσφέρει στην κοινωνία:
-αξιόπιστους ερμηνευτές
-και εφαρμοστές του δικαίου.

Οι απόφοιτοί της ξεχωρίζουν:
-ως εκλεκτοί επαγγελματίες,
-ως εμπνευσμένοι υπερασπιστές της Δικαιοσύνης,
γι' αυτό είναι εξέχουσες προσωπικότητες του δημόσιου βίου της πόλης και της πατρίδας μας.

Προσωπικά, θεωρώ ότι το πρώτο καθήκον μιας κοινωνίας είναι η Δικαιοσύνη.
Γι' αυτό και ασπάζομαι την άποψη ότι:
-η νομοθεσία
-και η νομολογία
αποτελούν αστείρευτες πηγές γνώσεων.

Η νομική είναι μέσο προσφοράς και παροχής βοήθειας.

Είναι ο πυλώνας πάνω στον οποίο οικοδομείται ένα κράτος δικαίου, αφού σκοπός του νόμου δεν είναι να καταργήσει ή να περιορίσει αλλά να διαφυλάξει την ελευθερία.

Με βάση αυτό το κριτήριο το σπαθί της Δικαιοσύνης δεν έχει θήκη, διότι η Θέμιδα έχει ως αποστολή την τήρηση της τάξης. Εξ ου και λέμε ότι η Δικαιοσύνη αποτελεί πρώτο προαπαιτούμενο του πολιτισμού.

Μιας και το θέμα του συνεδρίου είναι "Δίκαιο και τεχνολογία", θα ήθελα να σταθώ στην εργαλειοποίηση του διαδικτύου για τη διασπορά των λεγόμενων fake news.

Δεν βρίσκομαι ενώπιών σας μόνο με την ιδιότητα του Υφυπουργού Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά πρωτίστως ως πολίτης που έχει τις ίδιες ανησυχίες με εσάς.

Προφανώς το διαδίκτυο και η τεχνολογία είναι εργαλεία.

Με ένα "κλικ" αποκτούμε πρόσβαση σε μια αστείρευτη πηγή νέων. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως κάθε τι που διαβάζουμε είναι αξιόπιστο ή αποτελεί "πληροφορία".

Οι φήμες που παρουσιάζονται ως δήθεν "αποκαλύψεις για γεγονότα που μας... κρύβουν,
-τα fake news
-και οι αφιλτράριστες "ειδήσεις" που διακινούνται είναι ορισμένες από τις αμέτρητες παγίδες που "στήνει" ο κάθε επιτήδειος κρυπτόμενος πίσω από την ανωνυμία του πληκτρολογίου.

Πρόκειται για μια πρακτική που σκοπό έχει την απαξίωση των θεσμών, την οποία επιδιώκουν όσοι στοχεύουν σε ένα αποδυναμωμένο κράτος.

Όσοι θέλουν να μας παρασύρουν σε έναν κόσμο συνομωσιολαγνείας που αντιμάχεται τον ορθολογισμό.

Και εδώ έγκειται ο δικός μας ρόλος.

Τα fake news είναι απειλή για τη Δημοκρατία.

Συντηρούν την καχυποψία η οποία αντί να μας οδηγεί στον σκεπτικισμό μας παρασύρει στην ευπιστία.

Άρα, δική μας ευθύνη είναι να λειτουργούμε ως σκεπτόμενοι πολίτες και όχι ως "δολώματα" ή αλλιώς "θύματα" των clicks baits.

Μονάχα με αυτόν τον τρόπο η κοινωνία μας θα πάψει να μαστίζεται από την κρίση:
-δημόσιας ηθικής
-και έλλειψης εμπιστοσύνης.

Εάν θέλουμε να αναγεννήσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς οφείλουμε να έχουμε συνείδηση της κοινωνικής μας θέσης και της κοινωνικής προοπτικής.

Να γίνουμε λύση και όχι μέρος του προβλήματος.

Και αυτός ο τρόπος σκέψης καλλιεργείται μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπως και στα άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας που εξελίσσονται βασιζόμενα στο τρίπτυχο:
-γνώση,
-έρευνα,
-καινοτομία.

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι τα καλύτερα στις εργασίες του συνεδρίου σας, όντας υπερήφανος που μου δόθηκε η δυνατότητα να αποτελέσω μέρος αυτής της ξεχωριστής γιορτής για τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

Κλείνω με την ευχή του χρόνου η πανδημία του κορωνοϊού να αποτελεί παρελθόν και να έχουμε τη δυνατότητα να βρεθούμε εκ του σύνεγγυς, διότι καλή η τεχνολογία αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική επαφή.

Σας ευχαριστώ.