Χαιρετισμός στη 2η εκδήλωση Οινοτουρισμού "Terra Vino" στη Γουμένισσα Κιλκίς

Χαιρετισμός Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στη 2η εκδήλωση Οινοτουρισμού "Τerra Vino", στη Γουμένισσα Κιλ΄κίς, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Υψηλοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,

γνωρίζοντας την κακή συνήθεια που έχουμε οι πολιτικοί να λέμε πολλά όταν βρισκόμαστε ενώπιον ακροατηρίου, τα στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), μου ξεκαθάρισαν από την αρχή ότι θα πρέπει να είμαι σύντομος.

Σας καλημερίζω, λοιπόν, στη Γουμένισσα του Κιλκίς και σας ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σας στη 2η εκδήλωση Οινοτουρισμού που διοργανώνει:
-το Διοικητήριο,
-το παλιό Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,
στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου "TERRA VINO".

Όπως έχετε δει στο πρόγραμμα, η ημερίδα απαρτίζεται από δυο μέρη.

Το ένα είναι το επιστημονικό, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε έγκριτους ομιλητές.

Το δεύτερο είναι το πιο πρακτικό και αφορά στο food and wine pairing, μέσα από το οποίο :
-θα δοκιμάσουμε ποιοτικές τοπικές ποικιλίες κρασιού -και θα μάθουμε μικρά μυστικά για το πώς συνδυάζεται το κρασί με τα διάφορα εδέσματα.

Επιλέξαμε τη Γουμένισσα του Κιλκίς ως σταθμό των δράσεών μας, διότι αυτή η ευλογημένη περιοχή αποτελεί τμήμα της Διαδρομής του Κρασιού Πέλλας-Γουμένισσας, μιας από τις διαδρομές των Δρόμων του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας.

Εδώ βρίσκεται το επίκεντρο του ερυθρού ξηρού οίνου ΠΟΠ Γουμένισσα, ενώ από το 2009 ο αμπελώνας:
-της Γουμένισσας
-και του Ευρωπού
παράγει και τους οίνους ΠΓΕ (δηλαδή προϊόντα με Γεωγραφική Ένδειξη) Πλαγιές Πάϊκου.

Η αμπελουργική ζώνη των οίνων ΠΟΠ Γουμένισσα θεσμοθετήθηκε το 1979. Και αυτό δείχνει πολλά για την αναγκαιότητα να συμπεριλάβουμε την ευρύτερη περιοχή στο πλάνο της δράσης που υλοποιούμε.

Κλείνοντας, θέλω μόνο να πω ότι μέσω του έργου TERRA VINO έχουμε ως σκοπό να βάλουμε το κρασί στο... αυλάκι της αγοράς, βοηθώντας να αυξηθούν σημαντικά οι πωλήσεις.

Τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και εγώ, θέλουμε τα Μακεδονικά Ποιοτικά προϊόντα να φτάσουν στα ράφια των εμπορικών καταστημάτων σε κάθε γωνιά της γης.

Ως στόχος μπορεί να μοιάζει δύσκολος, όμως ευθύνη της Κυβέρνησής μας είναι να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία.

Με αυτές τις σκέψεις, σας καλωσορίζω στο Πολιτιστικό Κέντρο Γουμένισσας του Δήμου Παιονίας, επισημαίνοντας ότι ο οινοτουρισμός μπορεί να αποτελέσει ναυαρχίδα του τουριστικού μας προϊόντος.

Περιοχές όπως αυτή που μας φιλοξενεί σήμερα:
-οφείλει
-και πρέπει
να τοποθετηθεί μέσα σε μια ανταγωνιστική αγορά, ώστε η τοπική κοινωνία να απολαύσει τους καρπούς των κόπων της.

Ελπίζω να μη σας κούρασα.

Ας απολαύσουμε την εκδήλωση

Σας ευχαριστώ πολύ!