"Ηθικό χρέος της Πολιτείας να αναδείξει τη δαφνοστεφανωμένη μορφή της Ελληνίδας"

Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2019

Δελτίο Τύπου
Θ. Καράογλου: "Ηθικό χρέος της Πολιτείας να αναδείξει τη δαφνοστεφανωμένη μορφή της Ελληνίδας"

Την καθοριστική συμβολή της Ελληνίδας στους εθνικούς μας αγώνες παρουσιάζει στο κοινό η περιοδική έκθεση με τίτλο, "Η Ελληνίδα στον πόλεμο", που διοργανώνει το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) και εγκαινίασε ο Υφυπουργός κ. Θεόδωρος Καράογλου στην πόλη της Νάουσας, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019.
"Για τις γυναίκες που έδωσαν ψυχή και σώμα στους αγώνες, η ελευθερία αποτέλεσε μια αδιαπραγμάτευτη αρχή που τη διδάχθηκαν μέσα από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Έμαθαν ότι πρέπει να ζουν αδούλωτες, γι' αυτό και όταν χρειάστηκε επέδειξαν έναν απίστευτο αλτρουισμό και μια αδάμαστη θέληση να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω στα πεδία της μάχης, καταγράφοντας τις δικές τους σελίδες δόξας και μεγαλείου" τόνισε στην αρχή της ομιλίας του, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης.
Εξήγησε δε, πως θεωρεί ηθικό χρέος της Πολιτείας να αναδείξει "τη δαφνοστεφανωμένη μορφή" της Ελληνίδας. "Τις γυναίκες αυτές τις θυμόμαστε με αισθήματα βαθύτατου σεβασμού και ειλικρινούς ευγνωμοσύνης, γιατί ανταποκρίθηκαν με πάθος στο κάλεσμα της ελευθερίας και με αξιοθαύμαστο τρόπο κράτησαν αδούλωτη τη γη που τους παρέδωσαν οι πρόγονοί τους. Ήταν οι χιλιάδες που μέσα από τον ηρωισμό, την αυταπάρνηση και την αγάπη για την Ελλάδα, υπήρξαν πρότυπο αυτοθυσίας, ανιδιοτέλειας και ιδεοφόρου παραδείγματος για τις γυναίκες όλου του κόσμου" πρόσθεσε ο κ. Καράογλου.
Και συνέχισε: "Μέσα στη σημερινή συγκυρία αποτελεί καθήκον να αναδεικνύουμε την ικανότητα της Ελληνίδας να αναγεννά το νοικοκυριό, ξαναχτίζοντας ελπίδες, όνειρα και προσδοκίες για καλύτερες ημέρες".
"Μεγάλη τιμή" χαρακτήρισε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Νάουσας, κ. Νίκος Καρανικόλας, το γεγονός ότι πρώτος σταθμός της περιοδικής έκθεσης είναι η ηρωική πόλη της Νάουσας.
"Τιμούμε τις γυναίκες που προτίμησαν το θάνατο από τη σκλαβιά. Τιμούμε στην ηρωική μας πόλη, τις Ναουσαίες που θυσιάστηκαν μαζί με τα παιδιά τους το 1822, μετά το ολοκαύτωμα της πόλης από τον Οθωμανικό στρατό, πέφτοντας στα ορμητικά νερά της Αράπιτσας. Είμαστε βέβαιοι ότι οι δημότες μας και οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να θυμηθούν τους αγώνες των Ελληνίδων που πρωτοστάτησαν για την ελευθερία του τόπου μας", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καρανικόλας.
Η περιοδική έκθεση θα παραμείνει στην Αίθουσα Τέχνης "Ναϊάς", της Νάουσας μέχρι την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, ενώ ακολούθως θα φιλοξενηθεί σε εκθεσιακούς χώρους πόλεων της Μακεδονίας προτού καταλήξει στο ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου, την 25η Μαρτίου του 2020.
Κατά την παραμονή της στη Νάουσα, οι ώρες που μπορούν να την επισκεφθούν οι πολίτες είναι:
-Δευτέρα έως Σάββατο: 18.00-21.00
-Κυριακή: 11.00-14.00 και 18.00-21.00
Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν αναλάβει ο μουσειολόγος Νικόλαος Νικόλτσιος, η μουσειολόγος Στέλλα Συλαίου, ο Συνταγματάρχης ε.α. Βασίλειος Νικόλτσιος, η ιστορικός Ευαγγελία Πάλλα και η φοιτήτρια αρχιτεκτονικής Αγγελική Καλιπτσίδη.
Το φωτογραφικό υλικό που εκτίθεται στην έκθεση είναι από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Πολεμικό Μουσείο, τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής, το ίδρυμα "Άκτια Νικόπολις", το Μουσείο Φωτογραφίας "Χρήστος Καλεμκερής", καθώς και τις προσωπικές συλλογές του Νικόλαου Νικόλτσιου, του Δημήτριου Γιαννόγλου, του Βασίλειου Νικόλτσιου και της Κατερίνας Πετρίδου.