"Όποιος πιστεύει μπορεί να κάνει τα πάντα", το μήνυμα της έκθεσης ζωγραφικής για τον Άγιο Λουκά τον Ιατρό

Θεσσαλονίκη, 16 Οκτωβρίου 2019

Δελτίο Τύπου
"Όποιος πιστεύει μπορεί να κάνει τα πάντα" το μήνυμα της έκθεσης ζωγραφικής για τον Άγιο Λουκά τον Ιατρό

Το ευδιάκριτο μήνυμα πως όποιος πιστεύει μπορεί να κάνει τα πάντα φιλοδοξεί να περάσει στην κοινωνία η έκθεση ζωγραφικής του σπουδαίου Έλληνα της διασποράς, Ευθύμιου Βαρλάμη, με θέμα: "Άγιος Λουκάς ο Ιατρός, πίστη-τέχνη-θεραπεία". Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης), φιλοξενείται στο Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" και θα εγκαινιαστεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019 στις 13.00 μ.μ.
Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, εξήγησε ότι σκοπός της έκθεσης είναι η συμπαράσταση όλων όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
"Η επιστήμη και το θρησκευτικό συναίσθημα δεν αποτελούν ασύμμετρες έννοιες" τόνισε στην τοποθέτησή του ο κ. Καράογλου, σημειώνοντας ότι η έκθεση τέθηκε υπό την αιγίδα του Διοικητηρίου διότι αποστολή και ευθύνη του είναι να συνθέτει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Επίσης ευχαρίστησε την ακαδημαϊκή και ιατρική κοινότητα επειδή, όπως είπε, έγιναν κοινωνοί και συμπαραστάτες της όλης προσπάθειας. "Η τέχνη είναι η πρώτη ευγενής έκφραση του συναισθήματος, η πίστη η πιο ελπιδοφόρα λέξη και η θεραπεία η μετάβαση από την αδυναμία στη δύναμη. Κοινό χαρακτηριστικό και των τριών είναι η υπομονή και η επιμονή που απαλύνουν τον ψυχικό και σωματικό πόνο. Η ιατρική είναι σπουδαία επιστήμη. Όμως εάν η γνώση είναι το μυαλό της, η πίστη πρέπει να είναι η καρδιά της" πρόσθεσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών.
Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής κ. Νίκος Παπαϊωάννου, υποστήριξε ότι "η τέχνη ξεπλένει από την ψυχή τη σκόνη της καθημερινότητας, κάτι το οποίο μπορούμε να διακρίνουμε στο πρόσωπο του Αγίου Λουκά που είναι ένα έξοχο παράδειγμα γιατρού ο οποίος ξεχωρίζει τόσο για την επιστημονική του κατάρτιση όσο και για τη θεολογική του πίστη". Σύμφωνα με τον ίδιο, "το έργο του Ευθύμιου Βαρλάμη δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως μόρφωσης και κοινωνικού επιπέδου, να συνειδητοποιήσουν και να νιώσουν ότι το τρίπτυχο τέχνη-πίστη-θεραπεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένο".
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου "Παπαγεωργίου", κ. Βασίλειος Παπάς, σημείωσε ότι η δημιουργία του τομέα εικαστικών παρεμβάσεων και εφαρμογών που λειτουργεί εντός του νοσηλευτικού ιδρύματος έχει ως γνώμονα το συγκεκριμένο νοσοκομείο να μην παραπέμπει στον ιδρυματικό χαρακτήρα που συναντά κανείς συνήθως σε αντίστοιχους χώρους.
Η Διευθύντρια της Νευρολογικής Κλινικής του Γ.Ν. "Παπαγεωργίου" και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Παπαγεωργίου "η Αντηρίδα", κα. Γεωργία Δερετζή, ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Εσωτερικών για την απόφαση να θέσει υπό την αιγίδα του την όλη εκδήλωση. "Ο Άγιος Λουκάς προσφέρεται και προσφέρει χωρίς όρια και όρους. Προσφέρεται και προσφέρει μια ηχηρή μαρτυρία σε όλους εμάς να βγούμε από την ιδιοτέλειά μας και διαμηνύει απερίφραστα ότι μόνο αυτός που αγαπά τον Θεό και τους ανθρώπους μπορεί να ζει αιώνια".
"Το τρίπτυχο τέχνη-πίστη-θεραπεία αποτελεί μια ολιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων που αποτυπώνονται στο έργο του Αγίου Λουκά του Ιατρού" τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαος Νίτσας. Περιέγραψε τον Άγιο Λουκά ως "τέλειο υπόδειγμα άγιου επιστήμονα του 20ου αιώνα", ενώ έκλεισε την τοποθέτησή του με τη διαπίστωση πως "όσοι γνωρίζουν βαθύτατα τον άνθρωπο δεν μπορούν παρά να έρθουν κοντά στον δημιουργό του ανθρώπου".
Τέλος, το μέλος του Πειραματικού Εργαστηρίου Βεργίνας κ. Παύλος Τροχόπουλος, ο οποίος από το 1982 εργάζεται στο έργο του Ευθύμιου Βαρλάμη, έχοντας επιμεληθεί τις εκθέσεις του σε όλον τον κόσμο, προέτρεψε τον κόσμο να μη χάσει την ελπίδα του. "Όποιος πιστεύει, μπορεί να κάνει τα πάντα. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει ο Βαρλάμης. Το έργο του για τον Λουκά τον Ιατρό αποτελεί ομολογία πίστεως" ανέφερε μεταξύ άλλων, εκφράζοντας την επιθυμία σύντομα να βρεθεί κατάλληλος χώρος στον οποίο η συγκεκριμένη έκθεση να εκτίθεται μόνιμα στο κοινό".