(Δ.Τ.) Αποκλείουν τους βιοκαλλιεργητές του Ν. Θεσσαλονίκης από προγράμματα επιδοτήσεων

Θεσσαλονίκη, 19 Απριλίου 2019

Δελτίο Τύπου
Αποκλείουν τους βιοκαλλιεργητές του Ν. Θεσσαλονίκης από προγράμματα επιδοτήσεων

Σε αδιέξοδο βρίσκονται εκατοντάδες βιοκαλλιεργητές του Ν. Θεσσαλονίκης, όπως αποκαλύπτει με ερώτησή του στη Βουλή ο κ. Θεόδωρος Καράογλου, μετά την ανακοίνωση του προσωρινού πίνακα αποτελεσμάτων του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» του Π.Α.Α. 2014-2020, που ανακοινώθηκαν στις 11 Απριλίου 2019.
Βάσει των κριτηρίων ένταξης προτεραιότητα θα δινόταν στα αγροτεμάχια που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές και στις δυο δράσεις του Μέτρου, καθώς και στους παλαιούς βιοκαλλιεργητές στη Δράση 11.2.1.
Ωστόσο, όπως διαφαίνεται από τα προσωρινά αποτελέσματα της αξιολόγησης σε πανελλαδικό επίπεδο η συντριπτική πλειοψηφία των υφιστάμενων βιοκαλλιεργητών θα αποκλειστούν από την ένταξή τους στο Μέτρο.
Όπως εξηγεί ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας οι συνέπειες του παραπάνω σχεδιασμού και της εφαρμογής του προγράμματος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καταστροφικές για τη βιοκαλλιέργεια στο Νομό Θεσσαλονίκης.
Πιο συγκεκριμένα, όπως φαίνεται και στους πίνακες των αποτελεσμάτων στη Δράση 11.1.1. στο νομό Θεσσαλονίκης από τους 834 συνολικά νέους αιτούντες εγκρίθηκαν οι 28, ενώ στη Δράση 11.2.1. για τους υφιστάμενους βιοκαλλιεργητές εγκρίθηκαν μόλις 18 αιτήσεις από τις 236.
Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η Κεντρική Μακεδονία αποτελεί τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας με την καλλιεργούμενη γη να είναι το 20,71% του συνόλου της επικράτειας, ενώ στην κατανομή κονδυλίων βρίσκεται στην 3η θέση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την περιοχή αποτελεί το σύνολο των βιοκαλλιεργητών του ορεινού όγκου Βερτίσκου στο Ν. Θεσσαλονίκης που έχει αποκλειστεί από το Μέτρο, παρά το γεγονός ότι αποτελεί περιοχή η οποία φιλοδοξεί να χαρακτηριστεί συνολικά ως ζώνη βιοκαλλιέργειας.
Με την ερώτησή του ο κ. Καράογλου ζητά να ενημερωθεί:
-Προβλέπεται το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσει σε διορθωτικές ενέργειες ώστε να αυξηθεί το ποσοστό των διαθέσιμων ενισχύσεων ανά Περιφέρεια σε όλη τη χώρα;
-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί άμεσα το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να στηρίξει εμπράκτως με την ένταξή τους στο Μέτρο μεγαλύτερου ποσοστού βιοκαλλιεργητών του Ν. Θεσσαλονίκης;
-Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο υπουργείο για τους υφιστάμενους βιοκαλλιεργητές στο Ν. Θεσσαλονίκης;