Παράσταση διαμαρτυρίας στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης υπέρ των καπνοπαραγωγών του Ν. Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη, 13 Δεκεμβρίου 2018

Δελτίο Τύπου
Παράσταση διαμαρτυρίας στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης υπέρ των καπνοπαραγωγών του Ν. Θεσσαλονίκης

Παράσταση διαμαρτυρίας στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπέρ των καπνοπαραγωγών του Ν. Θεσσαλονίκης, οι οποίοι προκλητικά και αδικαιολόγητα εξαιρούνται από το πρόγραμμα αποζημιώσεων De minimis ύψους 8,2 εκατομμυρίων ευρώ, πραγματοποίησαν οι κύριοι Θεόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης.
Έχοντας ενημερωθεί σχετικά από τον πρόεδρο της Κεντρικής Κλαδικής Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνού (Καπνική) αλλά και πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Λαγκαδά, κ. Θεόδωρο Ιορδανίδη, για την ανεξήγητη απόφαση του υπουργείου, οι δυο βουλευτές Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας απαίτησαν από τον αρμόδιο υπουργό δικαιοσύνη και ισονομία.
Του εξήγησαν ότι είναι ανεπίτρεπτο οι καπνοπαραγωγοί της Θεσσαλονίκης να έχουν χάσει περίπου το 40% της σοδειάς τους εξαιτίας άσχημων καιρικών συνθηκών, αλλά και των ασθενειών που έπληξαν τα φυτά και η κυβέρνηση ξαφνικά να τους εξαιρεί από την οικονομική ενίσχυση που θα διατεθεί στους αγρότες ως στήριξη για να ξεπεράσουν την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.
Ανταποκρινόμενος στο αίτημα των δυο βουλευτών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεσμεύτηκε ότι τον προσεχή Μάρτιο οι καπνοπαραγωγοί της Θεσσαλονίκης θα εισπράξουν την αποζημίωση που έτσι και αλλιώς δικαιούνται.
Σε δήλωσή τους οι κύριοι Καράογλου και Αναστασιάδης επισημαίνουν τα εξής: «Δεν νοείται η κυβέρνηση να χωρίζει τον αγροτικό κόσμο σε παιδιά και αποπαίδια. Μετά την εξαίρεση σχεδόν του συνόλου του Ν. Θεσσαλονίκης από την εξισωτική αποζημίωση, η κυβέρνηση εξαίρεσε και τους καπνοπαραγωγούς του από το πρόγραμμα αποζημιώσεων De minimis, ύψους 8.2 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμπτωση που επαναλαμβάνετε, παύει να θεωρείται σύμπτωση. Για αυτό και αποφασίσαμε από κοινού να καταστήσουμε σαφές στον αρμόδιο υπουργό οτι η συστηματική αδικία εις βάρος του νομού μας δεν θα περάσει, όσο και αν στην κυβέρνηση αντιμετωπίζουν τους παραγωγούς του Ν. Θεσσαλονίκης ως de facto χαμένους ψηφοφόρους».