(Δ.Τ.) Δίνουν χιλιάδες ευρώ για τη σίτιση προσφύγων στο άδειο hot spot του Βαγιοχωρίου

Θεσσαλονίκη, 04 Ιουλίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΙΝΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΤΙΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΑΔΕΙΟ HOT SPOT ΤΟΥ ΒΑΓΙΟΧΩΡΙΟΥ

Ερώτηση στους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Μεταναστευτικής Πολιτικής κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Καράογλου, ζητώντας να μάθει για ποιόν λόγο εγκρίνονται δαπάνες χιλιάδων ευρώ για τη σίτιση προσφύγων στο Τοπικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης Βαγιοχωρίου του δήμου Βόλβης, όταν αυτό είναι άδειο από τον Ιανουάριο του 2017.
Μέχρι στιγμής, εξαιρουμένων των χρημάτων που αφορούν στη σίτιση, τη διετία 2016-2017 έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 114 χιλιάδες ευρώ. Πρόκειται για ποσό το οποίο προκαλεί μεγάλη εντύπωση δεδομένου ότι το εν λόγω κέντρο φιλοξενίας, που έχει χωρητικότητα 600 ατόμων, κρίθηκε ακατάλληλο εξαιτίας έλλειψης υποδομών και λειτούργησε μόλις για λίγους μήνες το 2016.
Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι στις 12 Ιανουαρίου 2017 μεταφέρθηκαν εκτός κέντρου φιλοξενίας και οι τελευταίοι πρόσφυγες που διέμεναν σε αυτό, την επόμενη ημέρα αναρτήθηκε απόφαση έγκρισης πίστωσης ύψους 20.407, 60 ευρώ για τη σίτιση των προσφύγων που φιλοξενούνται στο Βαγιοχώρι, ενώ στις 18 του ίδιου μήνα υπήρξε διορθωτική απόφαση η οποία αυξάνει τον αριθμό μερίδων σίτισης, αυξάνοντας παράλληλα το τελικό ποσό στις 35.220 ευρώ.
Στη συνέχεια, με βάση την απόφαση για την επαναλειτουργία του Κέντρου τον Μάιο του 2018, δαπανήθηκαν επιπλέον 36.800 ευρώ, με αποτέλεσμα την τριετία 2016, 2017, 2018 τα έξοδα συντήρησης του -χωρίς να υπολογίζεται σε αυτά η σίτιση- να ανέρχονται σε 158.132 ευρώ. Όσον αφορά στο φαγητό τους, για το διάστημα 11 Ιουνίου 2018-10 Ιουλίου 2018 έχει προκηρυχθεί σχετικός διαγωνισμός για 600 πρόσφυγες, συνολικού ύψους 105.660 ευρώ.
Όπως παρατηρεί ο κ. Καράογλου στην ερώτηση, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι δαπάνες αυτές δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζονται σε έργα υποδομών για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, ενώ την ίδια στιγμή πιστώνονται δαπάνες σίτισης χωρίς να υπάρχουν διαμένοντες πρόσφυγες στο hot spot του Βαγιοχωρίου.
Τα ερωτήματα που θέτει ο κ. Καράογλου στους συναρμόδιους υπουργούς είναι τα εξής:
1) Για ποιους λόγους έχουν προχωρήσει τα αρμόδια υπουργεία στην απόφαση επαναλειτουργίας του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο Βαγιοχώρι, με δεδομένη την κάθετη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας και του αρμόδιου δήμου Βόλβης;
2) Βάσει ποιών στοιχείων αποφασίστηκε η ακαταλληλότητα των εγκαταστάσεων του Κέντρου το 2017 και τι έχει αλλάξει σε επίπεδο βελτίωσης υποδομών μέχρι τον Μάιο του 2018, που αποφασίστηκε η επαναλειτουργία του;
3) Πως εξηγούν τα συναρμόδια υπουργεία την έγκριση δαπάνης σίτισης για τους πρόσφυγες του Κέντρου στο Βαγιοχώρι, μια ημέρα μετά την εκκένωσή του, αλλά και τη νέα έγκριση δαπάνης σίτισης ενώ δεν υπάρχουν ακόμα φιλοξενούμενοι πρόσφυγες σε αυτό;