"Ομολογία του Υπ. Εργασίας για 25.410 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών"

Θεσσαλονίκη, 30 Οκτωβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ 25.410 ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

Στα 25.410 ανέρχονται τα παιδιά που αν και οι οικογένειές τους πληρούν τις προϋποθέσεις, εν τέλει δεν πήραν το πολυπόθητο voucher με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, οδηγώντας στην απόγνωση τους γονείς τους.
Η απάντηση της αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας στην ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Καράογλου, θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ακόμη μια ομολογία τρανταχτής κυβερνητικής αποτυχίας. Αφενός η κα. Θεανώ Φωτίου διαψεύδει τον εαυτό της, όταν υποστήριζε πριν την εφαρμογή του προγράμματος ότι «για όλα τα παιδιά θα υπάρχει θέση σε παιδικό σταθμό», και αφετέρου παραδέχεται ότι η Κυβέρνηση αδυνατεί να εφαρμόσει ένα πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής το οποίο θα στηρίζει τις οικογένειες που το έχουν ανάγκη.
Με βάση τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ, τα οποία επικαλείται η κα. Φωτίου, φέτος υποβλήθηκαν 149.000 αιτήσεις, εκ των οποίων οι έγκυρες και πλήρεις αντιστοιχούν σε 133.410 παιδιά. Μετά όμως και τη δεύτερη κατανομή, καταλήγει στην απάντησή της, «ο τελικός αριθμός των vouchers που θα δοθούν και θα υλοποιηθούν φέτος θα καλύπτει πάνω από 108.000». Αριθμός ο οποίος αναμφίβολα δεν επαρκεί για να καλύψει τις έτσι και αλλιώς αυξανόμενες ανάγκες χιλιάδων ελληνικών οικογενειών.
Με αφορμή την απάντηση του Υπουργείου Εργασίας ο κ. Καράογλου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να εγκαθιδρύσει στη χώρα μια Δημοκρατία οικονομικών κριτηρίων. Με αυτές τις λογικές, όμως, η Ελλάδα θα συνεχίσει να οπισθοδρομεί. Κράτος Πρόνοιας με ταξικό πρόσημο δεν νοείται, δεδομένου ότι η Πολιτεία οφείλει να μεριμνεί για όλους! Όσον αφορά στη διαπίστωσή της ότι η αύξηση των θέσεων που προσφέρονται στο πρόγραμμα απαιτεί τη δημιουργία νέων βρεφονηπιακών σταθμών, ευθύνη της συγκυβέρνησης είναι να διαθέσει στους Δήμους τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους προκειμένου να δημιουργήσουν νέους παιδικούς σταθμούς. Η χώρα δεν χρειάζεται διαπιστώσεις, αλλά πράξεις».