Ενημέρωση Θ. Καράογλου για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στη Β΄ Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη, 12 Μαΐου 2017

Ενημέρωση Θ. Καράογλου για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στη Β΄ Θεσσαλονίκης

Συνάντηση με τον τ. Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης – Βουλευτή Ν.Δ. Β' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρο Καράογλου, πραγματοποίησε ο Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε. (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) κ. Λεωνίδας Μπακούρας.
Ο Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) κ. Λεωνίδας Μπακούρας, αναφέρθηκε στη διακριτή λειτουργία της εταιρείας ως Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου από 30/12/2016, με νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό από οποιαδήποτε ενεργειακή δραστηριότητα Μεταφοράς, Παραγωγής και Εμπορίας, με 20ετή Άδεια Διανομής & Διαχείρισης Δικτύου Διανομής έως το 2036 εντός των ορίων της γεωγραφικής περιφέρειας του Νομού Θεσσαλονίκης και της διοικητικής Περιφέρειας Θεσσαλίας .
Ο κ. Μπακούρας παρουσίασε τους κύριους άξονες του Προγράμματος Ανάπτυξης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ που αφορούν στην αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου, των νέων συνδέσεων και των όγκων διανομής, την τήρηση των κανόνων και προδιαγραφών ασφαλείας του Δικτύου Διανομής, των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους Πελάτες και τους Χρήστες Διανομής. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην τήρηση των Αδειών και του ρυθμιστικού πλαισίου καθώς και στην πρωτοπορία για τη διαμόρφωση πολιτικών και δράσεων στο ρυθμιζόμενο περιβάλλον της Διανομής. Επιπλέον επισημάνθηκε η υλοποίηση των επενδύσεων που εξασφαλίζουν υψηλή απόδοση, η πλήρης οργανωτική και λειτουργική αυτονομία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ σε συνδυασμό με τη διασφάλιση παροχής Υπηρεσιών Διανομής κατά τον πλέον οικονομικό, διαφανή και άμεσο τρόπο, χωρίς διακρίσεις μεταξύ των Χρηστών Διανομής.
Αναφορικά με την αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου και με σκοπό τη δυνατότητα σύνδεσης με το Δίκτυο φυσικού αερίου σε ακόμα περισσότερους κατοίκους η ΕΔΑ ΘΕΣΣ σχεδιάζει την επέκταση του Δικτύου στις υφιστάμενες περιοχές και σε 11 νέες περιοχές στην

Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης και 12 νέες περιοχές στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας.
Η επέκτασή του Δικτύου στις υφιστάμενες αλλά και στις νέες περιοχές θα γίνει τόσο μέσω δικτύου αγωγών (συνολικά για την περίοδο 2017-2021 427 χλμ 4 bar και 11 χλμ 19 bar), όσο και με συμπιεσμένο φυσικό αέριο .
Ειδικότερα για την Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης οι νέες περιοχές Ανάπτυξης του Δικτύου είναι οι ακόλουθες: Λαγκαδάς του Δήμου Λαγκαδά (CNG), Χαλάστρα του Δήμου Δέλτα (CNG), Τρίλοφος-Πλαγιάρι και Βασιλικά του Δήμου Θέρμης, Φίλυρο και Χορτιάτης του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, Μηχανιώνα - Επανομή του Δήμου Θερμαϊκού και Κουφάλια (CNG) - Νέα Μεσήμβρια του Δήμου Χαλκηδόνος.
Για την τροφοδότηση ορισμένων απομακρυσμένων περιοχών προβλέπεται η χρήση συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG). O κ. Μπακούρας υπογράμμισε ότι η οριστικοποίηση του νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου για τη χρήση συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) στο αμέσως προσεχές διάστημα, είναι αναγκαία για την υλοποίηση του Προγράμματος Ανάπτυξης της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ).
Εν συνέχεια ανέφερε ότι βρίσκεται σε ισχύ η προσφορά για «ΕΚΠΤΩΣΗ 100% ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ» για όλους τους νέους καταναλωτές που θα υπογράψουν Σύμβαση Σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου και για όλες τις χρήσεις (Οικιακή, Εμπορική, Βιοτεχνική-Βιομηχανική, Δημόσια-Δημοτικά κτίρια). Η Νέα Σύνδεση αφορά την κατασκευή του σημείου παροχής (τοποθέτηση έως και του μετρητή φυσικού αερίου) που αποτελεί αρμοδιότητα της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας Α.Ε. (ΕΔΑ ΘΕΣΣ). Αυτό σημαίνει ότι ο καταναλωτής αποκτά σημαντικό όφελος, καθώς έχει ΕΚΠΤΩΣΗ 100% ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ και καταβάλει μόνο το κόστος της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου.
Από την πλευρά του ο κ. Καράογλου επεσήμανε την σταθερή πολυετή παρουσία της Εταιρείας στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης μέσω των επενδυτικών προγραμμάτων ανάπτυξης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου. Σχολίασε ότι η επέκταση του δικτύου στη Β΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης δίνει την δυνατότητα στους πολίτες να επωφεληθούν από την χρήση φυσικού αερίου σε οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Τέλος ευχαρίστησε την ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την αποτελεσματική της συνεργασία με τις αρχές και τους Τοπικούς Φορείς καθώς και για την κοινωνική της δράση.