"H Συνταγματική Αναθεώρηση πρέπει να υπηρετεί την κοινωνία και να αντέχει στο χρόνο"

"H Συνταγματική Αναθεώρηση πρέπει να υπηρετεί την κοινωνία και να αντέχει στο χρόνο" Κύριο

Θεσσαλονίκη, 02 Οκτωβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ»

Τις προτάσεις του για την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση του καταστατικού χάρτη της χώρας κατέθεσε χθες το απόγευμα στον Πολυχώρο «ΕΛΙΑ» της Βέροιας ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας και Τομεάρχης Μακεδονίας και Θράκης του κόμματος, κ. Θεόδωρος Καράογλου, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στο αναγνωστικό κοινό το βιβλίο του με τίτλο «Ορκίζομαι» και θέμα την Συνταγματική Αναθεώρηση.
Σε έναν κατάμεστο χώρο, ο κ. Καράογλου επιχείρησε «με τόλμη και παρρησία», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, να χαράξει το δρόμο για το μέλλον, σημειώνοντας ότι το βιβλίο του φιλοδοξεί να αποτελέσει ερέθισμα ώστε να ξεκινήσει η δημόσια συζήτηση για την εμβάθυνση της ποιότητας της δημοκρατίας στον τόπο μας.
«Στέκομαι ανάμεσά σας όχι ως συγγραφέας, αλλά ως ενεργός και υπεύθυνος πολίτης ο οποίος μιλά από την ψυχή του για όλα εκείνα που στερεύουν τη ζωή μας» επισήμανε στην εισαγωγή του, τονίζοντας πως «όταν αντιμετωπίζεις την αλήθεια κατάματα χωρίς παρωπίδες ή φόβο και δεν κρύβεσαι από αυτήν, τότε πραγματικά μπορείς να αλλάξεις τα κακώς κείμενα».
Υπό αυτό το πρίσμα ο κ. Καράογλου θεωρεί ωφέλιμο να εστιάσουμε επιτέλους ως κοινωνία στις επιλογές που θα συμπυκνώσουν τις βασικές αξίες της εθνικής πολιτιστικής μας ταυτότητας, εκφράζοντας παράλληλα την πολιτική συνισταμένη των κανόνων που θωρακίζουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα.
Αναλύοντας τα κεφάλαια του βιβλίου εξήγησε ότι ο πυρήνας του βασίζεται σε δυο πυλώνες. Τον πρώτο τον αποκαλεί «αναβάθμιση του πολιτικού μας συστήματος». Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για την ανάγκη θεμελίωσης εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα όσον αφορά στην πάταξη της διαπλοκής, της διαφθοράς και των κάθε λογής κατεστημένων. Ο δεύτερος τον οποίο αποκαλεί «θεσμική θωράκιση του Συντάγματος» αφορά στην ενίσχυση των ανεξάρτητων θεσμών και τη διασφάλιση της ισοπολιτείας.
«Με την παραβίαση των κανόνων αξιοκρατίας να καταρρακώνει την αξιοπρέπεια του πολίτη και να προσβάλλει τη δημοκρατία μας, τραυματίζουμε ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς» παρατήρησε, παίρνοντας ξεκάθαρη θέση υπέρ της κατάργησης του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, του ευδιάκριτου διαχωρισμού εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, του ουσιαστικού ελέγχου των πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων και της μείωσης του ορίου των εκλογικών δαπανών.
«Καλούμαστε και πρέπει να χτίσουμε πραγματικό κράτος δικαίου, αποτελεσματικό και ανθρώπινο. Καλούμαστε και πρέπει να σπάσουμε το φαύλο κύκλο των χαμένων ευκαιριών» τόνισε, απευθύνοντας κάλεσμα στους συναδέλφους του Βουλευτές να συγκρουστούν με τα αίτια που αναπαράγουν τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα, διασφαλίζοντας μια νέα προοπτική για τον τόπο με πρόοδο και ευημερία για την κοινωνία μας.
«Για αυτό και εξ' αρχής επισήμανα ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι μια ακόμα σημαντική πρωτοβουλία στο δρόμο του μέλλοντος, μια γόνιμη σύνθεση ιδεών που παράγουν απτά αποτελέσματα για το κοινωνικό σύνολο» κατέληξε, διευκρινίζοντας ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος που προτείνει αφενός υπηρετεί την κοινωνία και τους πολίτες και αφετέρου αντέχει στο χρόνο.
«Δεν πιστεύω ότι μέσα στο καζάνι της οργής όλα επιτρέπονται και όλα δικαιολογούνται. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την προσπάθεια κατάλυσης των βασικών αρχών του κοινωνικού μας πολιτισμού» έκλεισε την ομιλία του καταχειροκροτούμενος.
Από την πλευρά του, μιλώντας για το βιβλίο «Ορκίζομαι», ο Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Κιλκίς, κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, σημείωσε ότι «η Συνταγματική Αναθεώρηση πρέπει να λειτουργήσει ως ευκαιρία και εργαλείο για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας». Επίσης συνεχάρη τον κ. Καράογλου για τη νέα συγγραφική του προσπάθεια, σχολιάζοντας ότι «η αναθεώρηση του Συντάγματος συνιστά θωράκιση του πολιτεύματος».
Ακολούθως το λόγο πήρε ο κ. Κωνσταντίνος Βλαχόπουλος ως εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας. Στην τοποθέτησή του εστίασε «στο ήθος, την εργατικότητα, την απλότητα και την προσφορά του κ. Καράογλου στα κοινά», τονίζοντας ότι το βιβλίο «Ορκίζομαι» είναι «ένα μοναδικό και χρήσιμο πόνημα με μεταρρυθμιστικές τομές που καλύπτουν τις ανάγκες της κοινωνίας και ενισχύουν το αίσθημα αξιοκρατίας».