Η ομιλία του Θ. Καράογλου στην εκδήλωση για το προσφυγικό και τα εθνικά θέματα

Η ομιλία του Θ. Καράογλου στην εκδήλωση για το προσφυγικό και τα εθνικά θέματα Κύριο

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: "ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΙΓΜΟΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ. ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ (10-04-2016)

Υψηλοί προσκεκλημένοι,
φίλες και φίλοι,
θέλω να σας ευχαριστήσω όλες και όλους από καρδιάς, για τη μαζική παρουσία στη σημερινή εκδήλωση που συνδιοργανώνουμε οι τομείς Μακεδονίας-Θράκης και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, με θέμα: «Εθνικά θέματα, προσφυγική κρίση και οι τριγμοί στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα-προκλήσεις και προοπτικές».

Και μόνο το γεγονός ότι πρωί Κυριακής βρίσκεστε όλοι εδώ με την ίδια συνέπεια και το ίδιο αίσθημα ευθύνης, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε
την προσπάθεια επιστροφής της χώρας:
-στην κοινή λογική
-και στην καθαρή πολιτική σκέψη.

Κύριο ζητούμενο:
-τόσο δικό μου,
-όσο και της Ντόρας Μπακογιάννη,
-αλλά και του Σταύρου Καλαφάτη,
είναι η αποκατάσταση της ομαλότητας στην καθημερινότητα των Ελλήνων, ιδίως τώρα που η ευθύνη της διακυβέρνησης της πατρίδας μας από τη ΝΔ βρίσκεται προ των πυλών.

Δεν θέλω να σας κουράσω, για αυτό και θα προσπαθήσω να συμπτύξω τις σκέψεις μου για την προσφυγική κρίση, όπου η Κυβέρνηση μετατρέπει ετσιθελικά τη Μακεδονία σε απέραντο hot spot, καθώς και για τη στάση που κρατά τις τελευταίες εβδομάδες στο μείζον εθνικό ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, όπου είναι προφανές ότι επιχειρεί να πλάσει την κοινή γνώμη δια της ολισθήσεως από τις εθνικά χαραγμένες κόκκινες γραμμές.

Θα ξεκινήσω ξεδιπλώνοντας τις σκέψεις μου για την προσφυγική κρίση.
Υπάρχουν δυο λέξεις ιδιαίτερα ηχηρές που περιγράφουν πλήρως αυτό που βλέπουμε καθημερινά:
-στην Ειδομένη,
-στο λιμάνι του Πειραιά,
-στα νησιά μας
και αυτό που αισθάνονται πλέον εκατομμύρια συμπατριώτες μας.

Οι λέξεις αυτές είναι «χάος» και «αποτυχία».
Η απόλυτη Κυβερνητική αποτυχία.

Το ποτήρι ξεχείλισε, μιας και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ:
-έχει βουλιάξει τη χώρα,
-έχει μικρύνει επικίνδυνα την Ελλάδα, καθιστώντας την χώρα... κλωτσοσκούφι και περίγελο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο λασπότοπος της Ειδομένης και τα όσα θλιβερά συμβαίνουν εκεί,
-οι συγκρούσεις μεταξύ προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά,
-η απόδραση περίπου 800 προσφύγων από το hot spot της Χίου και η πρόσφατη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων στους κατοίκους του νησιού που διαμαρτύρονταν από αγανάκτηση,
είναι δυστυχώς το αναμενόμενο αποτέλεσμα της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος.

Ενός ζητήματος που διογκώνεται μέρα με την ημέρα, εξαιτίας:
-των τραγικών συνθηκών επιβίωσης για χιλιάδες κατατρεγμένους,
-των ανεξέλεγκτων ΜΚΟ,
-των προβληματικών δομών
-και της αδυναμίας των αρμόδιων Υπουργών να χαράξουν μια ρεαλιστική εφαρμόσιμη πολιτική.

Δυστυχώς το σκηνικό έπαψε πλέον να είναι προβληματικό, καθώς μετεξελίχθηκε σε εθνικά τραγικό.

Οι εικόνες της Ειδομένης που φτάνουν σε όλον τον κόσμο,
-το χάος στον Πειραιά,
-τα ασφυκτικά γεμάτα νησιά μας από πρόσφυγες και μετανάστες δεν αποτελούν παραδείγματα ούτε «ανθρωπισμού», ούτε «αλληλεγγύης».

Αντίθετα είναι η εικόνα μιας χώρας υπό διάλυση. Είναι η εικόνα μιας πανικόβλητης κυβέρνησης που αδυνατεί να διαχειριστεί την όλη κατάσταση, καθώς την υποτίμησε εξ' αρχής εξαιτίας των πεποιθήσεων και ιδεοληψιών της.

Τα επιχειρήματα της πρώην αναπληρώτριας Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, ότι πρόσφυγες και μετανάστες:
-«λιάζονται και εξαφανίζονται»,
-«είναι... τουριστική ατραξιόν»,
-ή ότι «τα νησιά πλούτισαν» από τους χιλιάδες ταλαιπωρημένους,
ήταν αστεία και ανεύθυνα.
Στην πράξη αποδεικνύονται και τραγικά!

Κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο σήμερα να μετρούμε πενήντα και πλέον χιλιάδες μετοίκους στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση να τείνει να μετεξελιχθεί σε εθνικό δημογραφικό πρόβλημα.
Και δυστυχώς η κατάσταση περιπλέκεται:
-η Κυβέρνηση αδυνατεί να τη θέση υπό έλεγχο,
-το ελληνικό κράτος δεν λειτουργεί, όπως υποτιμητικά δήλωσε ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός
και ανησυχώ ότι δεν είναι μακριά ο καιρός που η κρίση θα λάβει εθνικές διαστάσεις.

Ιδίως, μάλιστα, από τη στιγμή που:
-η ανεκτικότητα
-και η πολυπολιτισμικότητα
μετατρέπονται σε κενά πολιτικά παιχνίδια εντυπώσεων.

Φίλες και φίλοι,
οι ευθύνες της Κυβέρνησης που αγνόησε προκλητικά και επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις μας, είναι αποκλειστικά δικές της και αμετάθετες.

Εκείνο που πρέπει να προσέξουμε, ωστόσο, είναι ότι η παθητικότητα με την οποία αντιμετωπίζει την κρίση η Κυβέρνηση, μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη.

Και εδώ τίθεται ένα σκληρό δίλημμα. Να επιμείνει η Κυβέρνηση στην παθητική στάση που μπορεί να γεννήσει χάος ή να προχωρήσει στη λήψη μέτρων που θα εντάξουν το ζήτημα στη λογική μιας ευρωπαϊκής συλλογικότητας;

Ενδεικτικά αναφέρω δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «observer» με τίτλο: «Η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του χάους», το οποίο αναφέρει πως η Ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο χρήσης βίας, μιας και οι εντάσεις ανάμεσα σε χιλιάδες εγκλωβισμένους προκαλεί φόβο στην Αθήνα.

Η άποψή μου για το συγκεκριμένο θέμα είναι ξεκάθαρη. Ο νόμος και η τάξη πρέπει να επιβληθούν και το Σύνταγμα ορίζει ρητά τι πρέπει να γίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Ο μεγαλύτερος μου φόβος, ωστόσο, είναι πως όσο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα συνεχίσουν να βυθίζονται στη λάσπη της Ειδομένης, τόσο θα πέφτει νερό στο μύλο της ακροδεξιάς η οποία και στην πατρίδα μας επενδύει πολιτικά σε ένα ζήτημα που ταλανίζει το σύνολο της Ευρώπης, δυναμιτίζοντας τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και πυροδοτώντας τον εθνικισμό, μα και τον ευρωσκεπτικισμό.

Και περνάω τώρα στο δια ταύτα.

Η απουσία κυβερνητικού σχεδίου και υπευθυνότητας δεν κρύβεται κάτω από κανένα χαλί. Και εκείνο που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο φόβο είναι ο πολιτικός ερασιτεχνισμός και η ανικανότητα τους στον υπερθετικό βαθμό.

Εδώ φτάσαμε στο σημείο Υπουργοί της σημερινής Κυβέρνησης να προτρέπουν πρόσφυγες και μετανάστες να... επενδύσουν 250.000 ευρώ προκειμένου να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης και να πάρουν πιο εύκολα άδεια παραμονής. Λες και εάν αυτοί οι άνθρωποι είχαν στα χέρια τους το συγκεκριμένο ποσό θα διακινδύνευαν να πνιγούν στο Αιγαίο για να έρθουν στην Ελλάδα και από εδώ να συνεχίσουν το ταξίδι προς την Κεντρική Ευρώπη.

Κυβερνητική πολιτική για γέλια και για κλάματα.

Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα;

Πρώτα από όλα να διαμορφωθεί ένα κοινό εθνικό μέτωπο.

Κινούμενη πάντα σε αυτό το πλαίσιο η ΝΔ επιδιώκει ένα μίνιμουμ πλαίσιο συνεννόησης με την Κυβέρνηση. Το απέδειξε περίτρανα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου χαρακτήρισε «άδικη» την επίθεση που δέχεται πανταχόθεν η Ελλάδα, υπενθυμίζοντας στην Ευρώπη ότι και εκείνη δεν έχει κάνει όσα βήματα απαιτούνται. Άλλωστε το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό και όχι μόνο ελληνικό.

Με βάση αυτήν την αρχή συνηγορήσαμε στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ, αλλά ταυτόχρονα προειδοποιήσαμε την Κυβέρνηση να ρυθμίσει τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες.

Δεν επιδιώξαμε να «καβαλήσουμε» το κύμα της λαϊκής οργής, μα δείξαμε ότι τα μεγάλα προβλήματα απαιτούν εθνική συνεννόηση, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις.

Για παράδειγμα, αναφερθήκαμε στην ανάγκη διαχωρισμού προσφύγων και μεταναστών και ταχθήκαμε υπέρ της επαναλειτουργίας κέντρων κλειστού τύπου για τους παράτυπους μετανάστες.

Χρειαζόμαστε τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, με ισομερής γεωγραφική κατανομή προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Επικράτεια, πλην της Θράκης και των ακριτικών νησιών του Αιγαίου.

Είναι:
-άδικο,
-αδιανόητο,
-ανεπίτρεπτο
-και ανεξήγητο
η Κυβέρνηση να προσπαθεί να φορέσει «φέσι» στη Μακεδονία δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, καθιστώντας τον ευαίσθητο γεωγραφικό μας χώρο τόπο εγκλωβισμού απελπισμένων ανθρώπων.

Ανάλογα κέντρα υποδοχής πρέπει να δημιουργηθούν και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, όπου σήμερα δεν λειτουργεί ούτε ένα. Και αυτήν τη θέση την έχω εκφράσει επανειλημμένα ως Τομεάρχης Μακεδονίας και Θράκης της Ν.Δ.

Επιπρόσθετα η Κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει τους υπάρχοντες ευρωπαϊκούς πόρους και να ζητήσει έκτακτη οικονομική επιχορήγηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η σημαντικότερη κατ' εμέ πρόταση όλων, όμως, είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει και να επιμείνει υπέρ του δεσμευτικού προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η Μακεδονία μας, η Ελλάδα μας, δεν πρέπει να γίνουν αποθήκη ψυχών.

Οι ώρες είναι κρίσιμες, όλα τα ζωτικής σημασίας θέματα είναι ανοιχτά και δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ πως και το παραμικρό λάθος θα έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις για τη χώρα και τους πολίτες.

Δείτε μονάχα τι συμβαίνει με το μείζον εθνικό θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, για το οποίο είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να διολισθήσει από την εθνική μας αδιαπραγμάτευτη θέση.

Πρώτα το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν επέστρεψε ως «απαράδεκτο» έγγραφο του κρατιδίου των Σκοπίων που έφερε τη σφραγίδα «Μακεδονία», πρακτική που εφαρμοζόταν πάντα.

Αμέσως μετά ο Γιάννης Μουζάλας αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία» σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη. Το κακό τρίτωσε όταν ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, δήλωσε ότι δεν έχει πρόβλημα να ονομαστούν τα Σκόπια «Μακεδονία σκέτο». Διεκδίκησε και κέρδισε και αυτός επάξια τα 15 λεπτά δημοσιότητας που του αναλογούν, θέλοντας να γίνει αρεστός στη δεξαμενή της θολοκουλτούρας από την οποία αντλεί ψηφοφόρους ο ΣΥΡΙΖΑ.

Προσέξτε όμως.
Συμπτώσεις που επαναλαμβάνονται, παύουν να είναι συμπτώσεις. Και οι τρεις περιπτώσεις ούτε «γκάφες» ήταν, ούτε «σαρδάμ», ούτε «λεκτικό ατόπημα». Αυτό πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτήν τη θέση εκφράζουν χρόνια τώρα.

Για αυτό και από τούτο το βήμα τους ξεκαθαρίζω, και το λέω δυνατά για να με ακούσουν, ότι: εκπτώσεις στα εθνικά θέματα δεν δικαιολογούνται, ούτε συγχωρούνται! Αυτές τις κόκκινες γραμμές δεν επιτρέπεται να τις περάσουν.

Η Μακεδονία είναι μια και είναι ελληνική!

Πριν από όλα αυτά, σας θυμίζω, είχε προηγηθεί, με αφορμή την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, η απόφαση της Αυστρίας να ξεκινήσει εκστρατεία ανάδειξης της πλαστογραφημένης «αρχαίας μακεδονικής ιστορίας» του γειτονικού κρατιδίου, προκειμένου και να το καταστήσει «παγκόσμιο τουριστικό προορισμό» μέσω καμπάνιας για τη δήθεν «διαχρονικότητα της Μακεδονίας».

Είναι περιττό να σας πω ότι απέναντι σε αυτήν την πρωτοφανή και προκλητική στάση της Βιέννης, η Κυβέρνηση επέδειξε αργά αντανακλαστικά παραμένοντας εγκληματικά απαθής:
-είτε λόγω των ιδεολογικών της εμμονών,
-είτε ακόμη χειρότερα λόγω των απαράδεκτα χαμηλών συντελεστών της εθνικής μας ισχύος, οι οποίοι είναι αποτέλεσμα της καταστροφικής κυβερνητικής πολιτικής.

Κάπως έτσι, ενώ μέχρι πριν από έναν χρόνο αγωνιζόμασταν να κρατήσουμε την Ελλάδα εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, σήμερα πασχίζουμε να παραμείνει μέλος των Βαλκανίων, ώστε να μην καταντήσει ο παρίας της Ν.Α. Ευρώπης.

Αρνούμαι, ωστόσο, να αποδεχθώ ότι δεν υπάρχει εθνική εξωτερική πολιτική ή ότι η Ελλάδα έχει παραδώσει γη και ύδωρ.

Αναφέρω όλα τα παραπάνω, διότι σήμερα οι σχέσεις της Ελλάδας με την ΦΥΡΟΜ απαιτούν λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς, καθώς πρέπει να καταστεί σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι:
-αφενός η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να επιβιώσει αγνοώντας ή παραχαράσσοντας την ιστορική πραγματικότητα
-και αφετέρου ότι καμία εθνική ταυτότητα δεν μπορεί να οικοδομηθεί εις βάρος της ιστορικής αλήθειας.

Το οφείλουμε:
-στην Ελλάδα,
-στη Μακεδονία,
-στους εαυτούς μας,
-στα παιδιά μας.

Το οφείλουμε και στον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον δωρικό ηγέτη που δάκρυσε για το όνομα της Μακεδονίας.

Κλείνοντας, η Ελλάδα είναι μια χώρα που ενώ συμπεριλαμβανόταν μεταξύ των 35 πιο πλούσιων του κόσμου, σήμερα έφτασε στο σημείο να βγαίνει κανείς στους δρόμους και να βλέπει στα πρόσωπα των πολιτών της μονάχα απελπισία.

Το μόνο που να ακούγεται στα χείλη όλων των Ελλήνων είναι ένα διαρκές «αχ».

Το μόνο που συναντά κανείς έξω στην κοινωνία είναι παιδιά με πτυχία και μεταπτυχιακά να είναι άνεργα και στη θέση τους να προσλαμβάνονται τύποι σαν τον Καρανίκα που αντιμετωπίζουν την καριέρα ως «χολέρα».

Και έτσι, δυστυχώς, από τα ταμειακά πρωτογενή πλεονάσματα, περάσαμε στα πρωτογενή πλεονάσματα:
-απελπισίας,
-απογοήτευσης
-και ανθρώπινου πόνου.

Δεν είναι αυτή η Ελλάδα που ξέρουμε, δεν είναι αυτή η Ελλάδα που μας αξίζει.

Η Ελλάδα μετατράπηκε σε 15 μήνες σε ένα απέραντο hot spot μιζέριας, εσωστρέφειας και δυστυχίας. Αυτή είναι η Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Εμείς εκπροσωπούμε το αύριο που έρχεται. Την Ελλάδα:
-της υπέρβασης,
-της ελπίδας,
την Ελλάδα που δικαιούμαστε όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες.

Φίλες και φίλοι:
η ΝΔ είναι εδώ,
-είναι πιο δυνατή από ποτέ,
-είναι πιο ενωμένη από ποτέ,
με επικεφαλής τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρό μας, Κυριάκο Μητσοτάκη, η ΝΔ είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας.