Χαιρετισμός Θεόδωρου Καράογλου στην τελετή ονοματοδοσίας της αίθουσας συνεδριάσεων της Π.Ε. Καβάλας σε αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» (10-11-2014)

Χαιρετισμός Θεόδωρου Καράογλου στην τελετή ονοματοδοσίας της αίθουσας συνεδριάσεων της Π.Ε. Καβάλας σε αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» (10-11-2014) Κύριο

Χαιρετισμός Θεόδωρου Καράογλου στην τελετή ονοματοδοσίας της αίθουσας συνεδριάσεων της Π.Ε. Καβάλας σε αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης»

Κυρίες και Κύριοι,

απόψε αφήνουμε πίσω μας:
-κόμματα
-και πολιτικές προτιμήσεις
και τιμούμε έναν σπουδαίο πολιτικό άνδρα ο οποίος, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην πολιτική ζωή της πατρίδας μας, γράφοντας τη δική του λαμπρή ιστορία.

Στην πολιτική του σταδιοδρομία, ο Νικόλαος Μάρτης έθεσε στην υπηρεσία της Ελλάδας όλη τη φλόγα της ψυχής του.
Γέννημα θρέμμα της Μακεδονίας μας, είχε πάντα στραμμένη την προσοχή του στα προβλήματά της.

Σπουδαίος αριστοτέχνης στην πραγματοποίηση του εφικτού, η σκέψη αλλά και η πολιτική του δράση
υπήρξε:
-ευρωπαϊκή
-και εκσυγχρονιστική.

Ρεαλιστής και ιδεαλιστής, όχι μόνο πήρε τις κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις τη στιγμή που έπρεπε,ανακουφίζοντας εκατομμύρια συμπατριώτες μας, μα πάνω από όλα δίδαξε:
-ήθος,
-αγαθή προαίρεση,
-αγωνιστικό φρόνημα,
-αφοσίωση στα υψηλά ιδανικά
-και πίστη στις αρχές και αξίες του Ελληνισμού,
-μα και στις δυνατότητες του Έλληνα,
πράττοντας πάντοτε αυτό που οφελούσε τον τόπο.

Μοιραία, δεν μπορεί να αισθάνεται κανείς κάτι άλλο παρά βαθιά συγκίνηση, όταν του γίνεται η μεγάλη τιμή να παρευρίσκεται σε μια εκδήλωση που διοργανώνεται προς τιμήν του Νικόλαου Μάρτη και έχει το βαρύ φορτίο να μιλήσει για το έργο του ευπατρίδη πολιτικού, ο οποίος στάθηκε:
-όρθιος
-και αγέρωχος
μπροστά στο καθήκον μέχρι την τελευταία στιγμή, αποτελώντας πρότυπο πολιτικού ανδρός για όλους εμάς τους νεότερους.

Προσωπικά αισθάνομαι δέος και μόνο στη σκέψη ότι ως Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, τη διετία 2012-2014, κλήθηκα να ανταποκριθώ, έστω μερικώς, στο δικό μου καθήκον και στη δική μου ευθύνη απέναντι στην πατρίδα και στην κοινωνία, όπως με πολύ μεγάλη:
-επάρκεια,
-μεγαλοσύνη
-και παραδειγματικό ήθος,
έπραξε εκείνος.
Θα σας παραθέσω ορισμένα στοιχεία του πλούσιου βιογραφικού του.

Ο Νικόλαος Μάρτης διετέλεσε έφεδρος ανθυπολοχαγός του Πυροβολικού στο Αλβανικό Έπος.

Μπαρουτοκαπνισμένος στη μάχη των οχυρών Μακεδονίας-Θράκης κατά τη γερμανική εισβολή το 1941, ακολούθησε πραγματικά αντιστασιακή δράση κατά τη διάρκεια της κατοχής, στο πλευρό των συμμάχων.

Στην πολιτική του σταδιοδρομία εξελέγη επτά φορές βουλευτής του Νομού Καβάλας με:
-τον Δημοκρατικό Συναγερμό,
-την Ε.Ρ.Ε.
-και τη Νέα Δημοκρατία,
αφήνοντας ανεξίτηλα τα ίχνη του στη χάραξη της ανοικοδόμησης της Ελλάδας, μέσα από νευραλγικές θέσεις των Κυβερνήσεων του αείμνηστου Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Ως Υφυπουργός Εμπορίου, από το 1956 έως το 1958, αντιμετώπισε με μεγάλη επιτυχία τη λεγόμενη «κρίση του ελαιόλαδου», εισηγούμενος ότι το ελληνικό ελαιόλαδο θα έπρεπε να εξάγεται σε τυποποιημένα δοχεία, τα οποία θα αντανακλούσαν την απαράμμιλη ποιότητά του.

Παράληλα αναζήτησε νέους τομείς δράσεις. Στο πλαίσιο αυτό επισκέφθηκε την τότε Σοβιετική Ένωση και το Μόναχο, πετυχαίνοντας:
-τον πολλαπλασιασμό
-και τη διάδοση
των εξαγωγών από τη Μακεδονία και τη Θράκη προς το εξωτερικό.

Ως Υπουργός Βιομηχανίας, από το 1958, πρωτοστατεί στην προσπάθεια ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Με τις καινοτόμες πρωτοβουλίες του κέρδισε τα εύσημα του τότε Προέδρου του ΣΕΒ, Γεώργιου Δράκου, ο οποίος στο βιβλίο του «Στον Αστερισμό της Δημιουργίας» αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Η υπουργία του Νικόλαου Μάρτη στη Βιομηχανία ήταν σταθμός στην αναπτυξιακή πορεία της πατρίδας μας».

Ενδεικτικά μονάχα αναφέρω ότι κατά τη θητεία του ιδρύονται:
-ο Οργανισμός Χειροτεχνίας,
-οι ιχθυόσκαλες,
-η βιομηχανία Αλουμινίου στη Βοιωτία,
-η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Νέα Καρβάλη
-και εξαγοράζεται η Ηλεκτρική Εταιρεία Αθηνών-Πειραιώς, παρά τις αντιδράσεις των Άγγλων.

Ιδιαίτερα ξεχωριστή και σημαντική πρωτοβουλία του ήταν, επίσης, η υπογραφή διάταξης για τη μεταφορά του Ελληνικού Κινηματογράφου στη δικαιοδοσία του δικού του Υπουργείου, ώστε οι Ελληνικές Κινηματογραφικές Εταιρείες να μπορούν να χρηματοδοτηθούν, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο καθοριστικά στην άνθηση του Ελληνικού Κινηματογράφου τη δεκαετία του 1960.

Η παραπάνω πολιτική απόφαση σε συνδυασμό:
-με τη δημιουργία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
-και την καταλυτική του δράση στο γύρισμα των δύο αριστουργηματικών ξένων ταινιών που πρόβαλλαν τη χώρα μας στο διεθνές κοινό: «Τα Κανόνια του Ναβαρόνε» και «ο Λέων της Σπάρτης»,
βοήθησαν σημαντικά στην πολιτιστική προβολή της ελληνικής ιστορίας σε όλη την οικουμένη.

Ακόμη έδωσε έμφαση στα θέματα περιβάλλοντος, κυρήσσοντας την έναρξη του πρώτου διεθνούς συνεδρίου για την ηλιακή ενέργεια στο Σούνιο, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το ΝΑΤΟ και συμμετείχαν 12 χώρες και 80 αντιπρόσωποι, ενώ έθεσε ως προτεραιότητά του να καταστεί η Ελλάδα κέντρο μελέτης της ηλιακής ενέργειας, διότι την εποχή εκείνη ήταν η μόνη χώρα στον κόσμο που διέθετε εταιρεία μελέτης ηλιακής ενέργειας.

Στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής του ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Βορείου Ελλάδος. Με έδρα το Διοικητήριο, έθεσε ως αμετάθετη προτεραιότητα του την προάσπιση των εθνικών δικαίων του Έθνους μας, αναδεικνύοντας την προσπάθεια των γειτονικών Σκοπίων να πλαστογραφήσουν την ιστορία της Μακεδονίας μας, ενώ λόγω της ευδόκιμης θητείας του στο συγκεκριμένο Υπουργείο, κρατά μέχρι και σήμερα τον τιμητικό τίτλο του μακροβιότερου Υπουργού που θήτευσε στο Διοικητήριο.

Ενδεικτικό του χαρακτήρα του, αλλά και του πολιτικού τρόπου σκέψης του Νικόλαου Μάρτη, είναι το εξής περιστατικό.

Όταν το 1974 ο αείμνηστος Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής του ανέθεσε το Υπουργείο Βορείου Ελλάδος, κάποιοι έσπευσαν να του πουν ότι στην ουσία ήταν Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου επειδή το συγκεκριμένο Υπουργείο δεν είχε, όπως έλεγαν ή νόμιζαν, αρμοδιότητες.

Το ίδιο επιχείρημα, δηλαδή, που άκουγα και εγώ στην αρχή της θητείας μου στο ΥΜΑΘ.

Μόνο που οι καλοθελητές εκείνης της εποχής, δεν γνώριζαν ότι ο Νικόλαος Μάρτης δεν χρειαζόταν αρμοδιότητες γιατί φρόντιζε να τις παίρνει πάντα μόνος του, καθιστώντας με τη δράση του το σημερινό Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης ως το σημείο αναφοράς στην εθνική αναπτυξιακή πορεία της πατρίδας μας.

«Από τη θητεία μου σε τρία Υπουργεία και στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης, γνώρισα περισσότερο την Ιστορία και όλα τα εθνικά θέματα που συνδέονται με την περιοχή αυτή. Και όπου δεν είχα αρμοδιότητες, γνωρίζοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Μακεδόνα Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, έπαιρνα πρωτοβουλίες» συνήθιζε να λέει ο ίδιος.

Στο πλαίσιο αυτό, το 1975 δημιούργησε το πρώτο συμβούλιο Περιβάλλοντος, κερδίζοντας τα συγχαρητήρια του Βρετανού Υπουργού Περιβάλλοντος, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας, δήλωσε ότι: «Η μόνη πόλη της Μεσογείου που αντιμετώπισε το περιβάλλον είναι η Θεσσαλονίκη».

Μεταξύ άλλων ήταν ο δημιουργός στην Ελλάδα της πρώτης επιτροπής για την αντιμετώπιση των Ναρκωτικών.

Μάλιστα, όταν μετά από χρόνια εισήχθη Νομοσχέδιο στη Βουλή για τα ναρκωτικά, έγινε εκτενής αναφορά στο έργο που επιτέλεσε εκείνη η επιτροπή.

Κυρίες και κύριοι,
όλοι οι Έλληνες είμαστε ευγνώμονες στον Νικόλαο Μάρτη για όσα προσέφερε στην πατρίδα και ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, στην υπηρεσία της οποίας αφιέρωσε τη ζωή του.

Την ανεκτίμητη προσφορά αυτού:
-του σπουδαίου πατριώτη
-του ξεχωριστού Μακεδόνα,
-του ευπατρίδη της πολιτικής,
τιμά απόψε η Αντιπεριφέρεια Καβάλας, δίνοντας το όνομά του στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής σας ενότητας.

Και θέλω να σας συγχαρώ διότι η αποψινή τιμητική εκδήλωση απευθύνεται κυρίως στο μέλλον, γιατί ο Νίκος Μάρτης, φίλες και φίλοι, αποτελεί:
-υπόδειγμα προς μίμηση,
-φάρο
-και καθοδηγητή,
για κάθε πολιτικό που νοιώθει Έλληνας και έχει μάθει στη ζωή του να αγωνίζεται ελληνικά.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να σας διαβάσω μια παρότρυνση προς τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που γράφτηκε πριν από δεκαετίες στην εφημερίδα του Ηρακλείου «Μεσόγειος», η οποία περιγράφει με απλό τρόπο πως το μεγαλείο του Νικόλαου Μάρτη ξεπέρασε τη Μακεδονία και έφτασε μέχρι την Κρήτη.

Διαβάζω:
«Κύριε Καραμανλή βρες και για μένα ένα Μάρτη
Μη με σβύνεις, την άμοιρη, από το χάρτη
Λίγο ψηλά να με σηκώσει
Στις Κρατικές Υπηρεσίες μου Ζωή να δώσει!»

«Πού να τον βρω, βρε Κρήτη; Ένας ήτανε
Μακεδονία, Θράκη τον μοιραστήκανε
Αν βρω κανέναν άλλον θα σ' τον στείλω
Μα σίγουρα γυρεύω «στ' άχυρα τον ψύλλο».

Είμαι σίγουρος ότι οι συγκεκριμένοι στίχοι μιλούν από μόνοι τους.

Το μόνο που έχω να πω, είναι μακάρι η ζωή και το έργο του Νικόλαου Μάρτη να εμπνεύσει και άλλους πολιτικούς άνδρες.

Στη δύσκολη στιγμή που περνά η πατρίδα μας, ο ελληνισμός έχει ανάγκη από τόσο αυτόφωτες προσωπικότητες.

Το σπάνιο ήθος του,
-ο ρεαλισμός του
-και η διορατικότητά του,
ας αποτελέσουν λαμπρό παράδειγμα υπεύθυνων πολιτών.

Και όπως είπε και ο ίδιος στις 20 Μαϊου του 2009, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Εθνικών και Κοινωνικών Μελετών «ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ» προς τιμήν του: «πληροφορώ όλους όσους ονόμασαν τα Σκόπια "Μακεδονία" και τους Σκοπιανούς "Μακεδόνες", ότι θα ντρέπονται».

Με αυτές τις σκέψεις συγχαίρω την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας τόσο για την αποψινή πρωτοβουλία, όσο και για την τιμή που μου έκαναν να μιλήσω για την εξέχουσα μορφή του Νικόλαου Μάρτη.

Θερμά συγχαρητήρια και πάλι, σας ευχαριστώ.