"Πρόταση Θεόδωρου Καράογλου στον Πρωθυπουργό για την αποκατάσταση των μικροομολογιούχων σε βάθος δεκαετίας"

"Πρόταση Θεόδωρου Καράογλου στον Πρωθυπουργό για την αποκατάσταση των μικροομολογιούχων σε βάθος δεκαετίας" Κύριο

Θεσσαλονίκη, 30 Οκτωβρίου 2014

"Πρόταση Θεόδωρου Καράογλου στον Πρωθυπουργό για την αποκατάσταση των μικροομολογιούχων σε βάθος δεκαετίας"

Επιστολή στον Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Αντώνη Σαμαρά, την οποία κοινοποίησε στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γκίκα Χαρδούβελη και στον Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, απέστειλε χθες (Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014) ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Θεόδωρος Καράογλου, με την οποία προτείνει συγκεκριμένο μηχανισμό αποκατάστασης της αδικίας που υπέστησαν 15.000 Ελληνικές οικογένειες οι οποίες αποταμίευσαν τις οικονομίες τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία «κουρεύτηκαν» τον Μάρτιο του 2012 στο πλαίσιο του PSI.


Ο μηχανισμός αποκατάστασης που προτείνει ο κ. Καράογλου είναι ο παρακάτω:
Α. Το 15% έχει εισπραχθεί, μέσω των ομολόγων του EFSF και δεν υπάρχει απαίτηση για κεφάλαιο.
Β. Για το 31.5% του κεφαλαίου που αντιστοιχεί στα νέα ομόλογα διάρκειας 30 ετών (από το 2023 έως το 2042), προτείνεται να δοθούν στις τράπεζες από τις οποίες είχανε προμηθευτεί τα φυσικά πρόσωπα τα αρχικά ομόλογα και να τα αντικαταστήσουν με κλειστή κατάθεση μηδενικού επιτοκίου, που θα αποδοθεί στην αρχική λήξη των ομολόγων που είχαν αγοραστεί.
Γ. Για το 53.5% που είναι το «κουρεμένο τμήμα» του αρχικού κεφαλαίου, προτείνεται να δοθεί μέσα από τον προϋπολογισμό με τη μορφή πιστωτικού στα εκκαθαριστικά του Υπουργείου Οικονομικών. Πιο συγκεκριμένα, το συνολικό ποσό της τιμής κτήσης και όχι της ονομαστικής αξίας των ομολόγων των φυσικών προσώπων που αντιστοιχούν στο 53,5% είναι περίπου 990 εκατομμύρια ευρώ (τιμή κτήσης), ποσό που μπορεί να επιμεριστεί σε χρονικό διάστημα 10 ετών και να συμψηφιστεί με τις φορολογικές υποχρεώσεις κάθε ομολογιούχου σε εισοδήματα και ακίνητη περιουσία κατά την εξής έννοια: θα αφαιρούνται από το επιμερισμένο ποσό οι φορολογικές υποχρεώσεις του ομολογιούχου για κάθε έτος. Το ποσό που θα προκύπτει θα αποδίδεται στον ομολογιούχο με επιστροφή φόρου για κάθε έτος από τα δέκα. Το καθαρό κόστος για το ελληνικό δημόσιο από την εφαρμογή της συγκεκριμένης πρότασης θα είναι 99 εκατομμύρια ευρώ για κάθε χρόνο, ποσό το οποίο θα είναι ταμειακώς χαμηλότερο με δεδομένο τους φορολογικούς συμψηφισμούς που θα γίνουν λόγω των φορολογικών υποχρεώσεων των ομολογιούχων.
Με την παραπάνω πρόταση του κ. Καράογλου υπολογίζεται ότι σε δέκα χρόνια από σήμερα θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία εμπιστεύθηκαν τους κόπους μιας ζωής στο ελληνικό κράτος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:


«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας περνάει μέσα από την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών της χώρας, καθώς και των αγορών. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η αποκατάσταση των αποταμιεύσεων τουλάχιστον 15.000 ελληνικών οικογενειών που αποταμίευσαν σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, για να αποκατασταθεί με τον τρόπο αυτό και ο θεσμός του εσωτερικού δανεισμού της Ελλάδας από τους ίδιους της τους πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποκατάσταση των μικροομολογιούχων, οι οποίοι είναι άνθρωποι που εμπιστεύτηκαν και επένδυσαν τις οικονομίες μιας ζωής σε ελληνικά ομόλογα, είναι δέσμευση της Κυβέρνησής μας. Παράλληλα και ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει Προσθήκη-Τροπολογία σε Σχέδιο Νόμου για την αποκατάσταση της ζημιάς των μικροομολογιούχων-αποταμιευτών.

Με δεδομένο ότι τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, στα οποία τοποθετήθηκαν οι αποταμιεύσεις των φυσικών προσώπων, ήταν βραχυπρόθεσμης διάρκειας, σημειωτέον δε ότι κάποια από αυτά είχαν ημερομηνία λήξης στις 20 Μαρτίου 2012, και έχοντας ήδη περάσει 2,5 σχεδόν χρονιά από την εφαρμογή του PSI, εκτιμώ ότι η δεκαετία είναι ένα λογικό χρονικό διάστημα για την επιστροφή των αποταμιεύσεων στα φυσικά πρόσωπα, δεδομένης και της γενικότερης οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Στη συγκεκριμένη πρόταση δεν υπολογίζεται (προς διευκόλυνση του ελληνικού δημοσίου) το ετήσιο κουπόνι (επιτόκιο), που θα ήταν και η απόδοση που θα προσέφεραν τα ομόλογα στους κατόχους/φυσικά πρόσωπα. Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο μέσος όρος ηλικίας των ομολογιούχων είναι τα 62 έτη, γεγονός που ουσιαστικά στοιχειοθετεί το ύψος του «κουρέματος» που επιβλήθηκε χωρίς τη θέληση αυτών στο 85% (το 31,5% δόθηκε με ομόλογα διάρκεια 30 ετών που λήγουν έως το 2042!).

Ο μηχανισμός αποκατάστασης που προτείνεται είναι ο παρακάτω:
Α. Το 15% έχει εισπραχθεί, μέσω των ομολόγων του EFSF και δεν υπάρχει απαίτηση για κεφάλαιο.

Β. Για το 31.5% του κεφαλαίου που αντιστοιχεί στα νέα ομόλογα διάρκειας 30 ετών (από το 2023 έως το 2042), προτείνεται να δοθούν στις τράπεζες από τις οποίες είχανε προμηθευτεί τα φυσικά πρόσωπα τα αρχικά ομόλογα και να τα αντικαταστήσουν με κλειστή κατάθεση μηδενικού επιτοκίου, που θα αποδοθεί στην αρχική λήξη των ομολόγων που είχαν αγοραστεί.

Γ. Για το 53.5% που είναι το «κουρεμένο τμήμα» του αρχικού κεφαλαίου, προτείνεται να δοθεί μέσα από τον προϋπολογισμό με τη μορφή πιστωτικού στα εκκαθαριστικά του Υπουργείου Οικονομικών. Πιο συγκεκριμένα, το συνολικό ποσό της τιμής κτήσης και όχι της ονομαστικής αξίας των ομολόγων των φυσικών προσώπων που αντιστοιχούν στο 53,5% είναι περίπου 990 εκατομμύρια ευρώ (τιμή κτήσης), ποσό που μπορεί να επιμεριστεί σε χρονικό διάστημα 10 ετών και να συμψηφιστεί με τις φορολογικές υποχρεώσεις κάθε ομολογιούχου σε εισοδήματα και ακίνητη περιουσία κατά την εξής έννοια: θα αφαιρούνται από το επιμερισμένο ποσό οι φορολογικές υποχρεώσεις του ομολογιούχου για κάθε έτος. Το ποσό που θα προκύπτει θα αποδίδεται στον ομολογιούχο με επιστροφή φόρου για κάθε έτος από τα δέκα.
Το καθαρό κόστος για το ελληνικό δημόσιο από την εφαρμογή της συγκεκριμένης πρότασης θα είναι 99 εκατομμύρια ευρώ για κάθε χρόνο, ποσό το οποίο θα είναι ταμειακώς χαμηλότερο με δεδομένο τους φορολογικούς συμψηφισμούς που θα γίνουν λόγω των φορολογικών υποχρεώσεων των ομολογιούχων.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα μείζονος σημασίας για μια μερίδα συμπολιτών μας, οι οποίοι επένδυσαν στο ελληνικό δημόσιο και είδαν τις οικονομίες μιας ζωής να χάνονται, παρακαλώ όπως μελετήσετε την παραπάνω πρόταση για την αποκατάσταση μιας αδικίας και για την επανάκτηση της εμπιστοσύνης των συμπολιτών μας στην ελληνική οικονομία».