Στο Σοχό για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την αποφυγή του ολοκαυτώματος (5.7.2014)

Στο Σοχό για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την αποφυγή του ολοκαυτώματος (5.7.2014) Κύριο

     Στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Σοχό για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τη διάσωση 1.700 ανδρών και γυναικόπαιδων, που είχαν συγκεντρώσει τον Αύγουστο του 1944 οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής σε δυο σημεία του χωριού με σκοπό να τους εκτελέσουν αλλά η εντολή του ολοκαυτώματος ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή, παραβρέθηκε ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόδωρος Καράογλου.
     Ο κ. Καράογλου παρακολούθησε την πανηγυρική δοξολογία στον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου Σοχού, η οποία τελέστηκε προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνουμου, ενώ στη συνέχεια παραβρέθηκε τόσο στα αποκαλυπτήρια του μνημείου του ευεργέτη του Σοχού, κ. Αριστείδη Χατζηχαρίσκου (κτήτορος και μεγάλου ευεργέτη του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου), όσο και στα εγκαίνια του Επισκοπείου Σοχού όπου θα στεγάζονται οι πνευματικές δραστηριότητες της ενορίας Σοχού, αλλά και του χώρου φιλοξενίας νέων της Μητρόπολης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.
     Όπως σημείωσε στο μήνυμά του ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας: «Ο Σοχός είναι ένας από τους πλέον ηρωικούς και μαρτυρικούς τόπους της Μακεδονίας μας. Με την παρουσία μας σε αυτόν τον ιερό χώρο, με έντονη συγκίνηση και με βαθύ αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία, τιμούμε όλους τους αείμνηστους ήρωες που μόχθησαν για την ελευθερία και έδωσαν κάθε ικμάδα των δυνάμεών τους, αρνούμενοι να υποταχθούν στα κελεύσματα του ναζισμού. Η προσφορά των 1.700 ανδρών και γυναικόπαιδων του Σοχού στην πατρίδα, οι οποίοι στάθηκαν περήφανα μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, αποτελεί λίπασμα για τους αγώνες του Έθνους μας».

soxos2

soxos1