Δήλωση Θ. Καράογλου αναφορικά με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ για την ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων

Δήλωση Θ. Καράογλου αναφορικά με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ για την ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, αναφορικά με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Εδώ και καιρό το λέγαμε και το φωνάζαμε. Τα στοιχεία το υποδείκνυαν με τον πλέον σαφή τρόπο. Η αντιαναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε μια άνευ προηγουμένου ύφεση την Ελληνική Οικονομία. Οδηγεί την ελληνική κοινωνία, όχι απλά σε μαρασμό, αλλά σε κοινωνική αποσύνθεση.

Με τα στοιχεία, που ανακοίνωσε χτες η ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, η εικόνα αυτή αποτυπώνεται με τον πλέον σαφή τρόπο. Η έρευνα αναφέρεται στο 99% των ελληνικών επιχειρήσεων και επιγραμματικά αναφέρει:

- Κίνδυνο για 225.000 νέα λουκέτα

- Κίνδυνο για απώλεια 320.000 θέσεων απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί) είτε από αυτές που θα κλείσουν, είτε από αυτές που θα μειώσουν προσωπικό.

- Επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης για το 85% των επιχειρήσεων.

- Μείωση τζίρου κατά 30% τουλάχιστον.

- Αύξηση καθυστερημένων υποχρεώσεων προς τράπεζες, στάση πληρωμών προς το Δημόσιο, αύξηση ακάλυπτων επιταγών.

- Απαισιοδοξία και επιβάρυνση του οικονομικού κλίματος για το 2011, καθώς επιπλέον επιδείνωση προβλέπει το 70% των επιχειρηματιών.

- Πρόβλημα στην καταβολή της μισθοδοσίας δηλώνει ότι έχει το 40% των επιχειρήσεων, 30% δηλώνει ότι έκανε ήδη περικοπή ωρών και ημερών εργασίας και το 55% δηλώνει ότι θα κάνει είτε περικοπή θέσεων εργασίας, είτε περικοπή ωρών εργασίας

- Καθυστερημένες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων σε πολλαπλές πηγές όπως ΙΚΑ, Εφορία, Δάνεια, Ενοίκια, ΔΕΚΟ, ΟΑΕΕ, που πνίγουν τη ρευστότητά τους.

- Για μεγέθη όπως ο τζίρος, η ζήτηση και η ρευστότητα, πέρσι (που επίσης ήταν μια δύσκολη χρονιά) έβλεπε επιδείνωση περίπου το 52% των ερωτηθέντων και φέτος το 72%.

- Οι μισές επιχειρήσεις πιστεύουν ότι πρέπει να προχωρήσουν σε οργανωμένη στάση πληρωμών προς το Δημόσιο, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα τους, καθώς πιστεύουν ότι οι επιπλέον φόροι που καλούνται να πληρώσουν δεν θα πιάσουν τόπο, αλλά θα χαθούν από την κακοδιαχείριση και την αδιαφάνεια.

- Οργανωμένη στάση πληρωμών προς το Δημόσιο μπορεί να μη γίνει σκόπιμα, όπως αναφέρεται στην έρευνα, αλλά μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα από την αδυναμία των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στη φορολογική λαίλαπα και αυτό θα πρέπει να το ακούσει επιτέλους η κυβέρνηση.

Η επιδείνωση του κλίματος αφορά όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, αφού ακόμα και ο τομέας των υπηρεσιών, δείχνει να επηρεάζεται εξίσου σημαντικά με το εμπόριο και τη μεταποίηση.

Όλα αυτά έρχονται σε συνέχεια των νέων ανέργων που υπήρξαν μέσα στο 2010.

Εδώ και μήνες η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει σχετικές προτάσεις και καλεί την Κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα.

Άδικα όμως!. Η Κυβέρνηση του Μνημονίου, έχει επιλεκτική ακοή. Ακούει μόνον όσους της χαϊδεύουν τα αυτιά και αδιαφορεί για τις προτάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για τις φωνές διαμαρτυρίας της ελληνικής κοινωνίας!».