"100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ" : ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΑΘ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (22-12-2012)

"100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ" : ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΑΘ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (22-12-2012)

Ο χαιρετισμός του ΥΜΑΘ κ. Θ. Καράογλου στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας που έγινε στην Αθήνα (στο Ξενοδοχείο Hilton) το Σάββατο 22.12.12 έχει ως εξής:

Μακαριώτατε,

Κύριε Υπουργέ Εθνικής Άμυνας, φίλε Πάνο Παναγιωτόπουλε,

Κύριε Υπουργέ Δημόσιας Τάξης, φίλε Νίκο Δένδια, Υψηλοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι,

 Τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα που καθορίζουν την πορεία των λαών δεν είναι γεννήματα ορισμένων χρονικών περιόδων, αλλά αποτέλεσμα μακροχρόνιων ζυμώσεων.

 Με τη λέξη «εξέλιξη» να αποτελεί βασική έννοια της ιστορίας, οι Βαλκανικοί πόλεμοι δεν αντιμετωπίζονται ως μια στιγμιαία έκρηξη του λαού μας ύστερα από μισό αιώνα σκλαβιάς, αλλά προϊόν μιας σειράς από κρίκους ιστορικών αλληλουχιών οι οποίοι, μέσω του Μακεδονικού Αγώνα, οδήγησαν στην ιστορική κορύφωση.

 Διότι ο Μακεδονικός Αγώνας οδήγησε:

-στην εθνική ανάταση,

-στην αναπτέρωση του φρονήματος

-και στην επανάκτηση της αυτοπεποίθησης του Ελληνισμού,

καθιστώντας δυνατό το σπουδαίο επίτευγμα του έπους των Βαλκανικών πολέμων του 1912-13, που οδήγησαν στον διπλασιασμό του Ελληνικού κράτους.

 Ενδεικτικά μόνο αναφέρω ότι σύμφωνα με ιστορικές πηγές, μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων, η έκταση της πατρίδας μας ανερχόταν σε:

-120.000 τετραγωνικά μέτρα,

-ενώ ο πληθυσμός της έφθασε τα 5 εκατομμύρια.

 Και πως μπορούσε να γίνει διαφορετικά από τη στιγμή που η Μακεδονίας μας, παρά τα 500 χρόνια υποδούλωσης, αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί:

-διαχρονικό πρόφραγμα του Ελληνισμού, όπως έγραψε ο Πολύβιος,

-αλλά και σάρκα από τη σάρκα της λοιπής Ελλάδας.

 Μας ένωναν δηλαδή:

-η ίδια ψυχή

-και οι ίδιοι πόθοι.

 Ήταν 5 Οκτωβρίου του 1912 όταν η Ελλάδα ξεκίνησε τον ιερό αγώνα του δικαίου και 26 Οκτωβρίου όταν η ελευθερία κάλπασε ατρόμητη στη Θεσσαλονίκη και από εκεί σε όλη τη Μακεδονία.

 Στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων:

-λαός,

-στρατός

-και κλήρος

επέδειξαν:

-απαράμιλλο ηρωισμό,

-υψηλό πνεύμα αυτοθυσίας

-και ζηλευτή ομοψυχία,

γράφοντας λαμπρές σελίδες στα τιμημένα χώματα της Μακεδονίας και αποκαλύπτοντας τις μεγάλες δυνάμεις που κρύβει μέσα του το Έθνος μας.

 Και από αυτήν την άποψη, η απελευθέρωση της Μακεδονίας αναδεικνύει ένα σημαντικό ιστορικό δίδαγμα.

 Ότι ενωμένοι, οι Έλληνες κάνουμε θαύματα.

 Μη λησμονάτε πως 15 χρόνια πριν την εποποιία των Βαλκανικών Πολέμων, η Ελλάδα είχε ηττηθεί στον πόλεμο του 1897, ενώ είχε προηγηθεί η χρεοκοπία του 1893.

 Και όμως, αυτά δεν την εμπόδισαν να σταθεί και πάλι στα πόδια της και μέσα από ένα ξέσπασμα αναγέννησης να αφυπνιστεί, πρωτοστατώντας σε αγώνες ελευθερίας που άλλαξαν τη μοίρα μιας ολόκληρης περιοχής.

 Και πιστέψτε με, εκείνες οι κακουχίες ήταν δυσκολότερες από τις σημερινές.

 Παρόλα αυτά δεν νίκησαν την Ελλάδα.

Δεν την πτόησαν.

Αντίθετα σφυρηλάτησαν το Έθνος μας και το έκαναν:

-πιο δυνατό,

-πιο ισχυρό,

-δίνοντας του την ευκαιρία να κοιτάξει μπροστά.

 Έναν αιώνα μετά η ιστορική συγκυρία μας καλεί να αποδείξουμε ότι διδαχτήκαμε από τα λάθη του παρελθόντος και να φανούμε αντάξιοι του υπέρτατου αγαθού της ελευθερίας που δεν μας χαρίστηκε, αλλά κερδήθηκε με:

-κόπο,

-θυσίες

-και αγώνες.

 Αναγνωρίζοντας και τιμώντας την προσφορά όλων όσων θυσιάστηκαν υπέρ της πατρίδας, το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης διοργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων οι οποίες είχαν μηδενικό κόστος, μιας και οι δαπάνες καλύφθηκαν από δωρεές.

 Έτσι, προς τιμήν του Στρατού μας και της ιστορικής του πορείας νίκης, το Υπουργείο μας πραγματοποίησε συναυλία με τη συμμετοχή των τριών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

 Επρόκειτο για μια εκδήλωση ευγνωμοσύνης, προς τιμήν όλων των γενναίων ηρώων του 1912-1913 που έβαλαν το εθνικό συμφέρον πάνω από το ατομικό.

 Παράλληλα το ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου, στο οποίο υπογράφηκε η παράδοση της Θεσσαλονίκης στον Ελληνικό Στρατό, αξιοποιήθηκε για πρώτη φορά ως εκθεσιακός χώρος, φιλοξενώντας την έκθεση «κειμήλια απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης», η οποία συνδιοργανώθηκε με το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και την οποία εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά.

Τα εκθέματα που έχουν επιλεγεί και συγκεντρωθεί, μεταξύ των οποίων και το πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης, αποτελούν σπάνια κειμήλια εποχής από:

-ιδιώτες,

-συλλέκτες,

-μουσεία

-και ιδρύματα της χώρας,

χάρη στο μεράκι και την  αγάπη των οποίων διασώζεται η ιστορία της πατρίδας μας, αλλά και σημαντικά κομμάτια της ψυχής μας.

 Οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε το ΥΜΑΘ κορυφώθηκαν με τη «Γιορτή Σημαίας», η οποία δεν ήταν άλλη μια παρέλαση, αλλά μια:

-συμβολική,

-τιμητική πορεία στα βήματα των ελευθερωτών,

στόχος της οποίας ήταν να αναδείξουμε τους ιστορικούς τόπους και τα γεγονότα που σηματοδότησαν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

 Κυρίες και κύριοι,

Οι εθνικές επέτειοι δεν θα πρέπει να μένουν απλά στο επίπεδο του εορτασμού, αλλά να αποτελούν ευκαιρίες:

-ανάτασης του εθνικού φρονήματος

-και εξαγωγής χρήσιμων συμπερασμάτων.

 Για αυτό και σήμερα αποτελεί ύψιστο καθήκον μας να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές των Ελλήνων τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας.

 Από την ιστορία αντλούμε μηνύματα και παίρνουμε διδάγματα.

 Ιδιαίτερα φέτος που συμπληρώνεται ένας αιώνας ελεύθερης Μακεδονίας, το μήνυμα της απελευθέρωσης είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής, με πνεύμα:

-ενότητας,

-ομοψυχίας

-και σύμπνοιας.

 Με αυτόν τον τρόπο τιμούμε όλους εκείνους που συστρατεύθηκαν στον πανελλήνιο αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και για τους οποίους έγραψε ο ποιητής ότι: «για την πατρίδα πέθαναν και παν με περηφάνια, αθανασίας τιμής φόρεσαν στεφάνια».

 Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους, από τα βάθη της καρδιάς μου, για την τιμητική ανταπόκρισή σας στην αποψινή εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης στο ξενοδοχείο Hilton, με θέμα την εκατονταετηρίδα από την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

 Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι αποτέλεσαν μια από τις μεγαλύτερες εποποιϊες του νεότερου ελληνισμού.

 Ας διδαχτούμε από αυτούς και ας κοιτάξουμε, επιτέλους, μπροστά.

  Όλοι μαζί:

-τιμούμε και δοξάζουμε το ηρωικό χθες,

-αντιμετωπίζουμε περήφανα το σήμερα

-και οραματιζόμαστε ένα καλύτερο,

-πιο δημιουργικό αύριο για την Ελλάδα και τα παιδιά μας.

 

Σας ευχαριστώ.