ΕΠΙΣΚΕΨΗ Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ (12-12-12)

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ (12-12-12)

Την πεποίθηση πως το δεύτερο εξάμηνο του 2013 η χώρα μας θα έχει υποτυπώδη ανάπτυξη και το 2014 θα μπει με έντονους αναπτυξιακούς ρυθμούς, εξέφρασε ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, μιλώντας σε σπουδαστές δημοσιογραφίας του ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ. Ο κ. Καράογλου επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της σχολής και μίλησε στους σπουδαστές με αμεσότητα και ειλικρίνεια, αναφερόμενος σε προσωπικά δεδομένα, όπως ο μηνιαίος μισθός που λαμβάνει ο ίδιος.

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης τόνισε πως «εκτός από τη ρευστότητα η Ελλάδα έχει ανάγκη και την ανάπτυξη, η οποία θα έρθει  μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο, που πιθανότατα θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς και από ένα σταθερό φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο είναι αυτό που θα έρθει τις επόμενες ημέρες στη βουλή. Αυτό που θέλουμε τώρα είναι η εκταμίευση της δόσης των 45 δις ευρώ.  Πρώτον για να υπάρχει ρευστότητα στην αγορά, καθώς το ελληνικό κράτος από τις 16 Νοεμβρίου δεν έχει καθόλου χρήματα και χρωστάει περίπου 10 εκ. ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία, δημόσια έργα κτλ. Και δεύτερον για να στείλουμε ένα μήνυμα σταθερότητας σε όσους πιστεύουν πως η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτή την κρίση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καράογλου.

Σε ερώτηση σπουδαστή αν συμφωνεί με τη μείωση των μηνιαίων αποδοχών των βουλευτών, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, τόνισε πως ήδη έχει επέλθει μείωση στους μισθούς των βουλευτών και επεσήμανε πως δεν πρέπει να καταργηθούν αυτοί οι μισθοί καθώς μετά θα πολιτεύονται μόνο όσοι έχουν μια καλή οικονομική επιφάνεια. «Ο δικός μου μισθός είναι 6.177 ευρώ. Ξέρω πως ίσως το ποσό φαίνεται μεγάλο, σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, όμως από αυτά τα χρήματα εγώ πληρώνω το ενοίκιο του πολιτικού μου γραφείου, τη βενζίνη του αυτοκινήτου που χρησιμοποιώ για τις μετακινήσεις μου, τον λογαριασμό του κινητού μου (όταν ξεπερνώ ένα πλαφόν που υπάρχει από συμφωνία τα βουλής με εταιρία κινητής τηλεφωνίας), και πολλά άλλα. Ένα πολιτικό πρόσωπο έχει κάποια έξοδα. Για αυτό λέω λοιπόν να υπάρχει ένας μισθός βουλευτή, γιατί αλλιώς πως θα ζήσει; Εγώ αν δεν πληρώνομαι, θα πρέπει να ξαναγυρίσω στη δουλειά μου. Άρα, θα αυτοί που θα ασχολούνται με τον πολιτικό στίβο, θα είναι μόνο οι γόνοι καλών οικογενειών. Αυτό δεν είναι δημοκρατία».

Ο κ. Καράογλου αναφέρθηκε εκτενώς στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης μετά την επανασύστασή του το περασμένο καλοκαίρι. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΥΜΑ-Θ έχει ήδη αποκτήσει κάποιες αρμοδιότητες και γίνονται συνεχείς προσπάθειες για την απόκτηση και άλλων.  Ήδη το επιτελείο του υπουργείου επεξεργάζεται 93 υποθέσεις της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης, Υποδοχής, Ελέγχου και Αξιολόγησης όλων των επενδύσεων άνω των 3 εκ. ευρώ. Πρόκειται για μια αρμοδιότητα που μέχρι πρότινος είχε το υπουργείο Ανάπτυξης. Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης ανακοίνωσε ακόμη πως στοχεύει στην απόκτηση της αρμοδιότητας «Εποπτείας της Αγοράς», κάτι που θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους, ενώ γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργία ενός Κέντρου Πιστοποίησης  Παραπληγικών Οδηγών στη Θεσσαλονίκη, υπό την εποπτεία του ΥΜΑ-Θ, καθώς μέχρι σήμερα υπάρχει μόνο ένα τέτοιο κέντρο σε ολόκληρη την Ελλάδα και αυτό βρίσκεται στην Αθήνα.  Ο Θεόδωρος Καράογλου είπε χαρακτηριστικά: «Στόχος του είναι να αποκτήσει το ΥΜΑ-Θ έναν αναπτυξιακό χαρακτήρα. Να γίνει ένα υπουργείο, του οποίου η ύπαρξη θα έχει σημαντικό ρόλο. Κάνουμε βήματα για την απόκτηση αρμοδιοτήτων, αλλά είναι δύσκολο να πάρεις αρμοδιότητες από κάποιον άλλο. Για αυτό κάνουμε αργά και σταθερά βήματα».

Τέλος ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης αναφέρθηκε και σον δημόσιο τομέα, τονίζοντας πως «η προκοπή και η προοπτική έρχεται μέσα από τον ιδιωτικό τομέα. Ο δημόσιος παρέχει υπηρεσίες, δεν παράγει. Εμείς κάναμε το λάθος να αυξάνουμε τους μισθούς στο δημόσιο, με αποτέλεσμα όλοι να θέλουν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτό δεν ισχύει στο εξωτερικό και για αυτό οι περισσότεροι επιλέγουν τον ιδιωτικό τομέα. Ο δημόσιος τομέας πρέπει να συρρικνωθεί όσο το δυνατόν γίνεται και να υπάρξει ραγδαία ανάπτυξη του ιδιωτικού, με επενδύσεις που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας», κατέληξε ο κ. Καράογλου, που ευχήθηκε στους σπουδαστές καλή σταδιοδρομία στο χώρο της δημοσιογραφίας και τους παρακίνησε να διαβάζουν συνεχώς εφημερίδες.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΜΑΘ