«ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ “ΧΤΙΣΟΥΜΕ” ΜΟΝΙΜΗ ΓΕΦΥΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ»

«ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ “ΧΤΙΣΟΥΜΕ” ΜΟΝΙΜΗ ΓΕΦΥΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ»

Συνάντηση με τον Πολιτειακό Πρωθυπουργό Βικτωρίας της Αυστραλίας, κ. Τέντ Μπέιλιου και τον ομογενή Υπουργό Πολυπολιτισμού της Βικτωρίας, κ. Νίκο Κότσιρα είχε την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012 στη Μελβούρνη ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εορτασμού που διοργανώνει η Παμμακεδονική Ένωση Μελβούρνης και Βικτωρίας για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από μια ώρα, πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα και στο επίκεντρό της βρέθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας των δυο χωρών, με τον κ. Καράογλου να επισημαίνει πως «τώρα που η Ελλάδα βγαίνει με αυτοπεποίθηση μπροστά, η οικονομία μας θα γίνει πιο ισχυρή, πιο ανταγωνιστική και πιο εξωστρεφής».

Σήμερα (Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012) ο ΥΜΑΘ, συνοδεύοντας 20μελη επιχειρηματική αποστολή, συμμετείχε σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Μελβούρνη με θέμα «doing business in Australia».

«Με την παρουσία μας εδώ», τόνισε στην αρχή της εισήγησής του ο κ. Καράογλου, «προσδοκούμε να δημιουργηθεί μια μόνιμη γέφυρα οικονομικής και επιχειρηματικής σχέσης της Βόρειας Ελλάδας με την Αυστραλία, δίνοντας παράλληλα πολύτιμες ευκαιρίες στις ελληνικές επιχειρήσεις να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας και δικτύωσης με μια από τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου και με μια αγορά που παρουσιάζει ιδιαίτερα σημαντικές προοπτικές συνεργασιών».

Όπως επισήμανε ο Υπουργός: «Δίνοντας έμφαση στο άριστο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων και σχεδιάζοντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενεργειών ενημέρωσης και δικτύωσης, που θα φέρει σε διαρκή επαφή τις επιχειρηματικές κοινότητες Ελλάδας και Αυστραλίας, θα εκπέμψουμε ένα θετικό μήνυμα με ευρύτερη σημασία για τη χώρα μας, αναδεικνύοντας το εξωστρεφές και δημιουργικό κομμάτι της Ελλάδας, που τολμά να δραστηριοποιείται εκτός συνόρων και να παράγει για την ελληνική οικονομία».

Πρόσθεσε δε ότι «τομείς όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, τα τρόφιμα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η πράσινη οικονομία, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα συνεργασίας των δυο χωρών» τα οποία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «επιδέχονται σημαντικά περιθώρια διεύρυνσης και εμβάθυνσης».

Μεταξύ άλλων  σημείωσε πως «η Ελλάδα αλλάζει» και κάλεσε τον απόδημο Ελληνισμό να συνεχίσει να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε αυτήν την εθνική προσπάθεια. «Προχωράμε όλοι μαζί για την Ελλάδα που παράγει, προοδεύει, για την Ελλάδα που είμαστε υπερήφανοι. Για την Ελλάδα που αξίζουμε, για την Ελλάδα που οραματιζόμαστε. Και αυτό δεν μας το επιβάλλει καμία τρόικα και κανένα Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είναι η συναίσθηση της ιστορικής μας ευθύνης απέναντι στα παιδιά μας και τις μελλοντικές γενιές των Ελλήνων» κατέληξε ο κ. Καράογλου.

Μετά το τέλος της ενημερωτικής εκδήλωσης ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Βουλής της Βικτωρίας κα. Anna Burke, ενώ ακολούθως παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Πρέσβη μας στην Καμπέρα, την Πρόξενό μας στη Μελβούρνη και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Δ.Ε.Θ.

Το σημερινό πρόγραμμα του κ. Καράογλου ολοκληρώθηκε με συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Βικτωρίας κ. Mark Stone  και τον Δήμαρχο της Μελβούρνης κ. Robert Doyle.

Στην επιχειρηματική αποστολή, η οποία θα παραμείνει στην Αυστραλία μέχρι τις 27 Νοεμβρίου, συμμετέχουν ελληνικές επιχειρήσεις, οργανισμοί και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Η αποστολή διοργανώθηκε από τη ΔΕΘ ΑΕ σε συνεργασία με το Ελληνοαυστραλιανό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης.