Χαιρετισμός στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας

Χαιρετισμός του Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της ΕΒΗΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2024.

Αξιότιμε Πρόεδρε της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας, αγαπητέ φίλε Χρήστο Παπαεμμανουήλ,
εκλεκτά μέλη του Δ.Σ. της Ε.Β.Η.Ε.,
αγαπητοί συμμετέχοντες,

ευχαριστώ για την ευγενική πρόσκληση και την ευκαιρία που μου δίνετε να χαιρετίσω τις εργασίες της Γενικής συνέλευσής σας.

Είναι χαρά μου να βρίσκομαι ανάμεσα στα μέλη της αρχαιότερης Ένωσης Βιομηχανιών Παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη, την οποία εκπροσωπούν περισσότερες από 50:
-παραγωγικές
-και εξωστρεφείς
ελληνικές επιχειρήσεις που εξάγουν το 60% της παραγωγής τους και προσφέρουν περισσότερες από 5.700 θέσεις εργασίας.
Η Γενική Συνέλευσή συγκαλείται σε μια ιδιαίτερη χρονική περίοδο, η οποία μας υπενθυμίζει ότι η ενεργειακή μετάβαση οφείλει να επιταχυνθεί προς όφελος:
-των πολιτών
-και του περιβάλλοντος.

Άποψή μου είναι ότι η ηλιακή ενέργεια μπορεί να γίνει "σύμμαχος" των πολιτών εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, την οποία η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με παρεμβάσεις που διακρίνονται από έντονη κοινωνική ευαισθησία.

Παρόλα αυτά, όσο συνεχίζεται η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα τόσο παραμένει ορατό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες παρόμοιες κρίσεις.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι η:
-μόνιμη,
-βιώσιμη λύση,
-η απάντηση στην πρόκληση της εποχής,
είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διότι παράγουν τον πιο φθηνό ηλεκτρισμό και δεν είναι εκτεθειμένες στις διακυμάνσεις των εισαγόμενων καυσίμων.

Η πατρίδα μας έχει το προνόμιο να είναι ηλιόλουστη και αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα οφείλουμε και πρέπει να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο.

Η Ευρώπη, ήδη, κινείται σε αυτόν τον δρόμο, αφού η Κομισιόν προβλέπει τριπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος για θερμικά ηλιακά έως το 2030, κάτι που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 600% για τα επόμενα έξι χρόνια συγκριτικά με σήμερα.

Την ίδια στιγμή, τα τελευταία οκτώ χρόνια, η παγκόσμια αγορά ηλιακής ενέργειας αυξήθηκε με ρυθμό άνω του 40% ετησίως, γνωρίζοντας μεγάλη πρόοδο:
-στον αυτοματισμό,
-στην κατασκευή
-και την αποτελεσματικότητα.

Δεν θα μακρηγορήσω...

Θα κλείσω, συγχαίροντας τον καθένα και την καθεμιά από εσάς ξεχωριστά, για την καθοριστική συμβολή σας στην αναπτυξιακή πορεία του κλάδου.

Υπηρετείτε την καινοτομία,
-διακρίνεστε για την ποιότητα,
-ξεχωρίζετε για την αξιοπιστία των προϊόντων που παράγετε.

Η ηλιακή ενέργεια είναι η πιο γρήγορη πηγή ανάπτυξης και σήμερα οι συνθήκες είναι πιο ώριμες από ποτέ για την ανάπτυξη των πλεονεκτημάτων των θερμικών ηλιακών συστημάτων.

Μια ευκαιρία, η οποία δεν πρέπει να περάσει αναξιοποίητη.

Σας ευχαριστώ.